Formarea Portofoliului de Investitii si Metode de Combatere a Riscului

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 2
I. Definirea portofoliului de investitii 4
I.1. Notiunea de portofoliu de investitii. Clasificarea 4
I.2. Riscul si tipuri de riscuri aferente unui portofoliu 9 
II. Metode de combatere a riscului unui portofoliu de
investitii 11
II.1. Formarea structurii optime a portofoliului de investitii 11 
II.2. Diversificarea portofoliului de investitii. Metode de diversificare 15
II.3. Analiza portofoliului fondurilor de investitii din RM 26
Incheiere 29 
Bibliografie 31


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Dezvoltarea: Progresului tehnico-stiintific a pietei hartiilor de valoare (PHV), formarea marilor centre bursiere au contribuit esential la sporirea investitiilor de capital si al institutiilor investitionale. Aplicarea noilor tehnologii informationale impun necesitatea cunoasterii tuturor surselor generatoare de profituri cu un risc admisibil. O modalitate ar fi investirea capitalului propriu sau imprumutat in titlurile financiare. Cel mai rezonabil ar fi ca aceste titluri financiare sa fie diferite, astfel incat investitorul avand posibilitate de a forma un portofoliu de titluri mobiliare diversificat: in timp ce un titlu comporta rentabilitate si riscuri inalte, altele, ca o compensare a primelor, pot fi purtatoare de rentabilitate si risc mai redus, adica pierderea unuia poate fi compensata prin castigurile celorlalte. Altfel spus: un titlu riscant este egal cu mai multe titluri mai putin riscante. De aceea e necesar ca cei care detin capital si doresc sa-l investeasca sa cunoasca in ce sector al economiei este mai bine de investit, care titluri sint mai preferabile, care sint mai rentabile, care sint purtatoare de risc inalt pentru ca realitatea sa corespunda asteptarilor investitorului. Lumea in care traim este obsedata de riscuri. Marile si legendarele afaceri au fost construite, aproape fara exceptie, pe riscuri. Concluzia este ca riscul este o variabila de care trebuie sa se tina seama, suprimarea lui nefiind posibila. Ar fi o greseala acea de a nu recunoaste ca riscurile exista. Alta greseala majora o face acel manager hotarat sa elimine tot riscul.Considerarea riscurilor nu semnifica faptul ca trebuie anticipate toate evenimentele exceptionale, ci semnifica luarea in considerare a unei fractiuni importante a evolutiilor nefavorabile. Exista diverse metode de combatere a riscului, printre care, am putea mentiona si portofoliul de investitii, in special diversificarea lui. 
Investitorul accepta un anumit nivel al riscului in masura in care acesta este remunerat cu o rentabilitate mai mare decit un mod curent.Daca rentabilitatea sperata nu este suficienta investitorul va cauta o alta investitie fara risc cu o rentabilitate egala cu rata dobinzii la creditele pe termen scurt. 
Pentru a atinge obiectivul propus investitorul trebuie sa fie cel putin initiat in acest domeniu: sa cunoasca ce reprezinta un portofoliu de investitii, care sant tipurile de portofolii contemporane pentru a sti ce legatura este intre tipul portofoliului si tipul investitorului, cum sa formeze o structura optima a lui, ce riscuri comporta portofoliul format si prin ce metode ar putea minimiza sau chiar elimina acest risc. 
Scopul lucrarii consta in cercetarea modelelor si principiilor de dirijare a portofoliilor de investitii existente in teoria si practica mondiala pentru ca investitorul sa-si poata crea o imagine ampla despre notiunea de portofoliu de investitii si sa poata lua decizia oprtuna in momentul necesar. Acest scop e concretizat in urmatoarele aspecte:
-studierea practicii mondiale a formarii si gestiunii portofoliului de investitii
-cercetarea particularitatilor formarii structurii optime a portofoliului, a relatiei rentabilitate -risc si metodei de combatere a riscului unui portofoliu de investitii 
-elaborarea concluziilor si propunerilor in vederea solutionarii problemelor formarii, gestiunii si combaterii riscului unui portofoliu.
Scopul si problemele cercetarii au determinat structura tezei :in introducere este argumentata actualitatea temei abordate , scopul lucrarii si problemele de solutionat.
In capitolul I: "Definirea portofoliului de investitii" sint inglobate doua paragrafe care cuprind respectiv :1)definirea notiunii de portofoliu de investitii , scopul crearii unui portofoliu, avantajele si clasificarea lui ;2)analiza riscului pe care il comporta un portofoliu si tipuri de riscuri aferente lui.
In capitolul II: In ,,Metode de combatere a riscului unui portofoliu de investitii" este argumentata necesitatea crearii lui si cuprinde trei subcapitole :1)formarea structurii optime a portofoliului , modele de portofolii:portofoliu format din actiuni , din obligatiuni, din actiuni si obligatiuni;2)metodele de diversificare a unui portofoliu:e demonstrata necesitatea diversificarii si metode de ddiversificare elaborate de marii economisti ai lumii;3)"analiza portofoliului FI din RM" sint analizate problemele ce au intervenit in activitatea FI si anume:formarea irationala a potofoliului si consecintele ce rezulta de aici :scopul crearii lor nu a fost atins , actionarii FI nu sint remunerati, adica plata dividendelor sau lipseste sau este mizera si inregistreaza pierderi.
I. Definirea portofoliului de investitii
I.I. Notiunea de portofoliu de investitii
Prin portofoliu de valori mobiliare intelegem totalitatea hartiilor de valoare detinute de un investitor. Fiecare investitie sau plasament de capital trebuie tratat in contextul general de investitii. De asemenea trebuie sa deosebim investitiile individuale, ce reprezinta plasamente in diferite hirtii de valoare luate individual, de cele globale, alcatuite din totalitatea hirtiilor de valoare si care formeaza un portofoliu.
Termenul de ,,portofoliu" in literatura de specialitate este tratat in mai multe moduri si anume:
1. totalitatea titlurilor financiare de diverse tipuri emise de o corporatie.
2. totalitatea tipurilor de titluri financiare posedate de un investitor.
3. totalitatea domeniilor de investitii abordate de fondul mutual 
In practica mondiala a petii financiare sub notiunea de portofoliu de investitii se intelege o totalitate de hirtii de valoare, care apartin unei persoane fizice sau juridice, interpretat ca un intreg obiect de gestiune. Aceasta inseamna, ca la formarea portofoliului si, in continuare, schimbind componenta si structura lui, managerul - gestionar formeaza o noua dimensiune investitionala cu o relatie determinata - risc / rentabilitate. Insa noul portofoliu reprezinta din sine un anumit set de corporative, obligatiuni cu diferite grade de risc si siguranta si hirtii de valoare cu venit fix, garantate de stat, etc. cu risc minim fata de institutia initiala si cele ulterioare. Teoretic, portofoliul poate fi alcatuit din hirtii de valoare de acelasi tip, si de asemenea sa-si schimbe structura pe calea substituirii unor HV cu altele. Insa fiecare HV in particular nu poate atinge un asemenea rezultat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Formarea Portofoliului de Investitii si Metode de Combatere a Riscului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!