Formarea Capitalului BIRD

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1: Banca Mondiala si filialele sale 3
Capitolul 2: Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare 5
Capitolul 3: Formarea capitalului BIRD 7
Concluzii: 11
Bibliografie: 12


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1: Banca Mondiala si filialele sale
Desfasurata intre 1 si 22 iulie 1944, Conferinta de la Bretton Woods a ramas in amintirea participantilor ca una dintre cele mai stralucite reuniuni internationale consacrate vreodata unor scopuri specifice. S-a tinut in statiunea estivala Bretton Woods, de pe contraforturile Mount Washingtonului, din statul New Hampshire (S.U.A.). Saloanele si anexele impunatorului hotel ,,Mount Washington" au gazduit, pe durata a trei saptamani, convorbirile si lucrarile reprezentantilor a 44 de state, care numarau cateva mii de specialisti in probleme economice, politice si financiare, doctrinari, experti, juristi etc. Intr-o atmosfera de ,, electiune papala", acestia incercau sa delibereze si sa cada de acord asupra masurilor menite sa salveze economia mondiala de relele ce au coplesit-o in perioada interbelica si apoi dezorganizata de cel de al 2-lea razboi mondial. Se cautau si se infatisau remedii pentru combaterea dezordinii si instabilitatii monetare cronice, solutii de inlaturare a barierelor vamale excesive si a restrictiilor nontarifare din calea comertului international, usurarea taxelor de schimb multiple etc.
In viziunea participantilor la conferinta era necesara acreditarea unui nou stil de viata economica internationala, bazat pe dezvoltarea schimbului, tranzactiilor si pe miscarea capitalului international in contextul multilateral, axat pe realizarea acestor obiective.
Un prim obiectiv, pentru a carui atingere se lucra cu febrilitate, era semnarea unui proiect de statut pentru Fondul International de Stabilizare, denumire initiala data Fondului Monetar International. Abia catre a doua jumatate a Conferintei, crearea unei banci se intrevedea ca o posibilitate suplimentara, neavuta in vedere si in afara agendei fixate la inceputul acestei intruniri.
Comisia insarcinata cu elaborarea statutelor bancii s-a aflat in fata unui handicap, determinat de faptul ca nu a beneficiat de atentia meticuloasa a expertilor internationali, asa dupa cum a fost cazul Fondului. Gratie insa competentei presedintelui ei, economistul J.M.Keynes, greutatile au fost surmontate cu rapiditate. 
Data fiind noutatea pe care o reprezenta conceptul de banca internationala si rapiditatea cu care se dezvolta aceasta , noua institutie a aparut pur si simplu, ca o descoperire importanta a conferintei. De altfel, faptul a fost remarcat si in sedinta plenara din 21 iulie 1944: ,, Este un concept atat de nou incat nu-i putem gasi un nume...tipul de actionari, natura subscriptiilor, excluderea oricaror depozite si imprumuturi pe termen scurt, faptul ca este o insitutie cu scop nelucrativ, sunt tot atatea caracteristici care se afla foarte departe de ideea pe care ne-o facem in mod obisnuit despre banca, din neputinta de a gasi in dictionar un nume care sa convina acestei institutii fara precedent." 
Ne gasim in fata unui paradox, aveau sa afirme delegatii de la conferinta: Fondul Monetar functioneaza ca o banca, punand la dispozitia membrilor sai credite pe termen scurt, in timp ce banca, care acorda membrilor sai imprumuturi pe termen lung functioneaza ca un fond. 
Spiritul de la Bretton Wood bazat in esenta pe o stabilitate relativa a taxelor de schimb, in cadrul unui unui mecanism de credit multilateral, prin transformari importante in corpul climatului economic general, care au antrenat modificari ale politicilor in materie de schimburi internationale , punand in fata lumii importante chestiuni de lichiditate, solvabilitate ce nu se mai pot rezolva in maniera de acum circa cinci decenii. Cu toate acestea , banca ,,descoperita" la Bretton Woods, cu limitele sale, netagaduite inca de la infiintarea sa, a permis si permite solutii salutare pentru timpurile de fata, reprezentand un stimul pentru dezvoltare. De aceea , din acest punct de vedere, raman valabile considerarile lui Morghentau, participant la conferinta ca minisru de finante al SUA: ,, Conferinta de la Bretton Woods a deschis oamenilor o cale suficient de larga pentru ca ei sa se poata angaja impreuna si sa mearga cot la cot ,,.
Banca Mondiala reprezinta una dintre cele mai mari surse de finantare si de asistenta pentru tarile aflate in tranzitie si dezvoltare. Scopul ei principal este ajutorarea celor mai sarace populatii si state, folosindu-si resursele financiare si umane, precum si experienta bogata, pentru a reduce saracia din tarile in curs de dezvoltare, crescand nivelul cresterii economice si imbunatatind nivelul de trai. Romania a devenit membra a Bancii Mondiale in 1972. Din 1991, Banca Mondiala a finantat peste 30 de proiecte, acoperind o gama larga de activitati.
Grupul Bancii Mondiale este format din cinci institutii strans legate: Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare( BIRD), Asociatia Internationala pentru Dezvoltare (AID), Corporatia Financiara Internationala ( CFI), Agentia de Garantare a Investitiilor Multilaterale (MIGA)si Centrul International de Solutionare a Litigiilor privind Investitiile (CISLI). Fiecare institutie joaca un rol distinct in misiunea de a lupta contra saraciei si imbunatatirea standardelor de viata pentru populatia din tarile in curs de dezvoltare. Termenul " Grupul Bancii Mondiale" cuprinde toate cele cinci institutii. Termenul " Banca Mondiala" se refera in mod specific la doua din cele cinci insitutii, Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare si Asociatia Internationala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Formarea Capitalului BIRD.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!