Fondurile Structurale si Rolul Lor in Dezvoltarea Economica a Romaniei

Extras din referat Cum descarc?

Pentru recuperarea anilor pierduti intr-un sistem care a gandit altfel economia, libertatea si dezvoltarea, si pentru afirmarea in Uniunea Europeana a unei natiuni sanatoase, prospere, educate, libere si demne, integrarea europeana a Romaniei trebuie privita ca un proces care sa contribuie la dezvoltarea economica, pentru a participa performant si competitiv pe piata interna Uniunii Europene.
In conditiile actuale, in care economia romaneasca se confrunta inca cu probleme structurale destul de serioase, avem nevoie de strategii coerente si unitare care sa aiba ca obiectiv programarea, prioritizarea si urmarirea politicilor de dezvoltare nationala.
In vederea asigurarii fondurilor necesare implementarii acestor strategii, Romania, ca stat candidat la statutul de membru al Uniunii Europene, beneficiaza in prezent de ajutor financiar din partea acesteia prin intermediul instrumentelor de pre-aderare - actualele programe PHARE, ISPA si SAPARD.
Principalele obiective avute in vedere de Uniunea Europeana prin acordarea asistentei financiare nerambursabile prin programele de pre-aderare se concentreaza pe:
-dezvoltare institutionala
-investitii pentru sprijinirea aplicarii legislatiei comunitare
-investitii in coeziunea economica si sociala.
Astfel aceste obiective contribuie in permanenta la realizarea coeziunii economice si sociale, la pregatirea implementarii aquis-ul comunitar, precum si la pregatirea mecanismului institutional pentru punerea in practica a politicilor Uniunii Europene.
Pentru realizarea obiectivelor sunt implementate masuri care se concentreaza pe functionarea economiei de piata si pe capacitatea de a face fata presiunilor competitive si a fortelor pietei din interiorul Uniunii Europene. Prin fondurile europene sunt finantate proiecte care contribuie la dezvoltarea zonelor mai putin avansate, prin investitii pentru coeziune economica si sociala, in domenii cheie precum dezvoltarea resurselor umane, dezvoltarea infrastructurii locale si regionale, servicii sociale si servicii turistice. Scopul acestor investitii este crearea de locuri de munca, cresterea nivelului competetitivitatii si imbunatatirea calitatii vietii pentru locuitorii regiunilor vizate.
Mai mult, acolo unde este vorba de investitii de anvergura, programele europene pot juca un rol catalizator in mobilizarea co-finantarii impreuna cu statul roman si institutiile financiare internationale (BERD, BEI, BM).
Fondurile Structurale cuprind: 
1. Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), care sustine dezvoltarea economica durabila la nivel regional si local prin mobilizarea capacitatilor locale si diversificarea structurilor economice in domenii precum cercetare si dezvoltare tehnologica, inovare si antreprenoriat, societatea informationala, IMM-uri, protectia mediului, turism, energie; 
2. Fondul Social European (FSE), fond care contribuie la sporirea adaptabilitatii fortei de munca si a intreprinderilor, cresterea accesului pe piata fortei de munca, prevenirea somajului, prelungirea vietii active si cresterea gradului de participare pe piata muncii a femeilor si imigrantilor, sprijinirea incluziunii sociale a persoanelor dezavantajate si combaterea discriminarii. 
3. Prin Fondul de Coeziune se finanteaza proiecte in domeniul protectiei mediului si retelelor de transport transeuropene, proiecte in domeniul dezvoltarii durabile, precum si proiecte care vizeaza imbunatatrea managementului traficului aerian si rutier, modernizarea transportului urban, dezvoltarea si modernizarea transportului multimodal. 
4. Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala-FEADR si Fondul European pentru Pescuit-FEP, desi functioneaza intr-un sistem similar fondurilor structurale, nu fac parte din aceasta categorie. Aceste fonduri vor fi gestionate in Romania de Ministerul Agriculturii. Separat, pentru sectorul agricol, UE va acorda sprijin si prin intermediul platilor directe si al masurilor de piata, acestea avand insa scopuri si mecanisme de derulare diferite de FEADR si FEP. Toate cele 5 instrumente sus-mentionate finanteaza proiecte de dezvoltare, similare celor finantate in perioada de pre-aderare de Phare, ISPA si SAPARD, dar avand evident o anvergura financiara mult mai mare. 
1.1.DIFERENTELE INTRE FONDURILE STRUCTURALE SI FONDURILE DE PREADERARE
Fondurile structurale sunt diferite fata de cele pre-aderare. In primul rand, responsabilitatea pentru managementul lor revine 100% autoritatilor romane,in timp ce la Phare, ISPA, SAPARD Comisia Europeana avea un rol preponderent. Printre principalele diferente fata de fondurile de pre-aderare se numara: 
- Alocare pe programe multianuale (7 ani) 
Spre deosebire de fondurile de pre-aderare, Fondurile Structurale si de Coeziune (FSC) nu finanteaza proiecte individuale, ci programe de dezvoltare multianuale trasate impreuna de regiuni, State Membre si Comisie, pe baza orientarii propuse de Comisie pentru intreaga Uniune Europeana. Alocarea lor se face pe baza principiului programarii ce implica diagnosticarea situatiei existente, formularea unei strategii multianuale integrate si coerente si definirea de obiective concrete care sa fie atinse. Viitoarea perioada de programare este 2007-2013.


Fisiere in arhiva (3):

  • Fondurile Structurale si Rolul Lor in Dezvoltarea Economica a Romaniei
    • Bibliografie.doc
    • CUPRINS.doc
    • Fondurile structurale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!