Fonduri și Programe ale Uniunii Europene

Extras din referat Cum descarc?

Fondurile structurale ale UE sunt gestionate de catre Comisia Europeana si au ca destinatie finantarea masurilor de ajutor structural la nivel comunitar, in scopul promovarii regiunilor cu intarzieri in dezvoltare, reconversia zonelor afectate de declin industrial, combaterea somajului de lunga durata, insertia profesionala a tinerilor sau promovarea dezvoltarii rurale. (sursa MIE)
Fondul de coeziune a fost creat in 1993 pentru finantarea unor proiecte in domeniile protectiei mediului si dezvoltarii retelelor de transporturi intr-un numar de patru tari comunitare considerate cele mai sarace din UE: Spania, Portugalia, Irlanda si Grecia. Obiectivul sau il constituie reducerea disparitatilor intre economiile statelor membre ale Uniunii, iar anvelopa financiara pentru perioada 1993-1999 s-a ridicat la 15,1 miliarde Euro, din care 2,6 miliarde Euro in 1999. 
Banii din fondurile structurale si de coeziune, intra in conturile beneficiarilor prin Programele Operationale gestionate de Autoritatile de management. Daca principiul evaluarii se aplica la fiecare proiect, el se aplica si la nivel macro, la Programele Operationale. Asadar, numai daca aceasta evaluare arata ca programele sunt rentabile si deci merita banii europeni de care au nevoie, fondurile vor fi cheltuite prin ele. 
Fondurile structurale si Fondul de coeziune sunt parte a politicii structurale comunitare, care urmareste reducerea decalajului dintre nivelurile de dezvoltare ale diferitelor regiuni, precum si dintre cele ale statelor membre ale Uniunii Europene si promovarea, in acest mod, a coeziunii economice si sociale. in perioada 1994-1999, bugetul comunitar a alocat masurilor structurale 208 miliarde de euro, adica aproape 35% din bugetul total al UE. Din aceasta suma, 90% a fost destinata regiunilor si 10% celor patru tari denumite "de coeziune". In perioada 2000-2006, alocarea financiara a crescut la 213 miliarde euro (din care 195 pentru Fondurile Structurale si 18 pentru Fondul de Coeziune). 
Pentru regiuni, Uniunea Europeana dispune de patru instrumente financiare: 
- Fondul Social European (FSE), a carui infiintare a fost prevazuta prin Tratatul de la Roma; 
- Fondul European pentru Orientare si Garantare Agricola (FEOGA), Sectiunea Orientare, creata in 1962 (impartirea in sectiuni "orientare" si "garantare" dateaza din 1964); 
- Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDER), infiintat in 1975; 
- Instrumentul Financiar pentru Orientarea Pescuitului (IFOP), creat in 1993.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fonduri si Programe ale Uniunii Europene.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Hen Christian, Leonard Jaques- Uniunea Europeana Ed. CNI "Coresi"SA, Bucuresti, 2002
Profiroiu M.,Popescu I.- Politici europene- Ed. Economica, Bucuresti, 2004
SITE:
http://europa.eu.int
http://www.mmediu.ro
http://www.infoeuropa.ro
http://www.infoeuropa.ro/ieweb/jsp/page.jsp?cid=198&lid=1&id=20967
http://www.europa.eu.int/comm/energy/intelligent/index_en.html
http://europa.eu.int/comm/regional_policy/intro/working3_ro.htm
http://www.mmediu.ro/integrare/comp1/fondul_de_coeziune.htm
http://www.mie.ro/BIS/S46_Stiri%20MIE.pdf


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!