Fondul Social European in Romania

Extras din referat Cum descarc?

In 1951, Franta, Germania de Vest, Italia, Belgia, Tarile de Jos si Luxemburg au semnat Tratatul de la Paris care a pus bazele Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (CECO). Unul dintre rezultatele Tratatului CECO, Fondul CECO pentru reconversia profesionala si relocarea lucratorilor, a fost predecesorul Fondului Social European (FSE).
In 1957, Tratatul de la Roma instituia Comunitatea Economica Europeana (CEE) si, odata cu ea, FSE. Fondul Social European a fost creat cu scopul de a imbunatati oportunitatile privind locurile de munca din Comunitate, prin promovarea ocuparii fortei de munca si prin stimularea mobilitatii geografice si ocupationale a lucratorilor.
In primele sale etape, FSE era folosit ca mijloc de ,,compensare" pentru pierderea locurilor de munca. Fondul ajuta lucratorii din sectoarele in curs de restructurare, oferindu-le alocatii pentru reconversia profesionala. De asemenea, Fondul asigura sprijin pentru relocarea persoanelor care nu aveau un loc de munca si care paraseau regiunea pentru a-si cauta de lucru in alta parte. FSE putea fi utilizat intr-o masura mai mare decat Fondul CECO, deoarece acoperea toate sectoarele, mai putin agricultura
Fondul Social European (FSE) este unul dintre fondurile structurale ale UE, creat pentru a reduce diferentele cu privire la standardele de viata si prosperitate in regiunile si statele membre ale UE si, prin urmare, pentru a promova coeziunea economica si sociala.
FSE se dedica promovarii ocuparii fortei de munca in UE. El ajuta statele membre sa echipeze mai bine companiile si forta de munca din Europa pentru a face fata noilor provocari mondiale. Pe scurt:
o Finantarea se acorda in toate regiunile si statele membre, in special in cele mai putin dezvoltate economic.
o Este un element cheie al strategiei europene pentru 2020 vizand dezvoltarea si ocuparea fortei de munca, avand scopul de a imbunatati viata cetatenilor UE oferindu-le sustinere pentru dezvoltarea abilitatilor si perspective mai bune pentru obtinerea unui loc de munca.
o In perioada 2007-2013, aproximativ 75 de miliarde de euro vor fi alocate regiunilor si statelor membre ale UE pentru a-si realiza obiectivele.
FSE reprezinta punerea in practica a solidaritatii UE. Fondul ajuta anual 10 milioane de europeni sa faca fata impactului crizei economice, sa depaseasca obstacolele din activitatea profesionala si cele privind cautarea unui loc de munca, contribuind la imbunatatirea vietii acestora. Fondul investeste 10 miliarde de euro anual in proiecte care permit oamenilor sa dobandeasca abilitati noi, sa isi gaseasca un loc de munca mai bun sau sa infiinteze o afacere, ca sa enumeram doar cateva exemple. FSE a fost infiintat cu peste 50 de ani in urma, iar in acest timp s-a dezvoltat pentru a face fata cerintelor in schimbare ale populatiei Europei. De la doar 1% din bugetul UE, cat reprezenta in 1970, sumele alocate fondului reprezinta acum 10%. In perioada 2007-2013, se investesc aproximativ 75 de miliarde de euro in proiecte ce urmaresc crearea mai multor locuri de munca bune si formarea angajatilor care sa le ocupe.
FSE sprijina mii de programe diferite, toate concepute si derulate de catre diferiti parteneri de proiect din statele membre care inteleg cerintele locale si lucreaza in conformitate cu prioritatile alese de guvernele nationale. Aceste programe ajuta oamenii in toate situatiile imaginabile: problema unei dizabilitati sau gasirea unor solutii de ingrijire pentru copii, infiintarea unei companii sau trecerea de la studii la munca, problema somajului, integrarea intr-o comunitate sau angajarea, la o varsta inaintata, pe un post care sa le ofere satisfactii.
Cum se poate participa la actiunile FSE
Finantarea de catre FSE este disponibila prin regiunile si statele membre. FSE nu finanteaza proiecte direct de la Bruxelles.
Fiecare stat membru convine impreuna cu Comisia Europeana, asupra unuia sau mai multor programe operationale pentru finantarea FSE pentru perioada 2007-2013, asa cum procedeaza regiunile care au propriile programe operationale (nu toate). Programele operationale stabilesc prioritatile pentru interventia FSE si obiectivele lor.
Programele operationale sunt aplicate prin proiecte individuale desfasurate de organizatiile participante (cunoscute sub numele de ,,beneficiari ). Un beneficiar elaboreaza un proiect, depune candidatura pentru finantare si, daca aceasta este acordata, aplica proiectul.
Beneficiarii proiectelor FSE pot fi de multe tipuri diferite, precum administratii publice, ONG-uri si parteneri sociali activi in domeniul ocuparii fortei de munca si al integrarii sociale.
Posibilii beneficiari ai actiunilor FSE trebuie sa contacteze Autoritatea de Gestionare a FSE din propriul stat membru sau regiune.
Participantii la proiectele FSE sunt persoanele care participa la proiecte si beneficiaza de ele, de exemplu prin instruire pentru dobandirea unor abilitati noi sau indrumare privind modul de obtinere a unui loc de munca. Organizatiile si firmele pot de asemenea sa participe la proiecte FSE, de exemplu prin cursuri de instruire privind abilitati noi pentru forta lor de munca sau ajutor pentru gestionarea unor practici noi de lucru.
Fondul Social European este fondat pe principiul cofinantarii si al gestionarii partajate.
o Cofinantare deoarece sprijinul financiar al UE merge intotdeauna impreuna cu finantarea publica sau privata. Desigur, nivelul interventiei UE este legat de situatia de la fata locului. In functie de un numar de factori socio-economici, cofinantarea poate varia intre 50 si 85% din costul total al interventiilor.
o Gestionare partajata deoarece liniile directoare pentru actiunile FSE sunt elaborate la nivel european, iar aplicarea la fata locului este gestionata de catre autoritatile relevante, nationale sau regionale, din fiecare stat membru. Aceste autoritati pregatesc programe operationale, selecteaza si monitorizeaza proiectele.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fondul Social European in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!