Fondul Monetar Internațional și Rolul Său în Economia Mondială

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 32 în total
Cuvinte : 10730
Mărime: 57.05KB (arhivat)
Publicat de: Zamfir Biro
Puncte necesare: 10
Facultatea de Finanţe şi Bănci Programul de masterat: Bănci şi Pieţe Financiare

Cuprins

  1. Capitolul 1. Fondul Monetar Internaţional 3
  2. 1.1. Istoricul Fondului Monetar Internaţional 3
  3. 1.2. Obiective generale ale FMI 7
  4. 1.3. Funcţiile Fondului Monetar Internaţional 8
  5. 1.3.1. Imprumuturile FMI 9
  6. 1.3.2. Facilitaţile FMI 11
  7. 1.3.3. Intârzierile la rambursare 12
  8. 1.4. Resursele Fondului Monetar Internaţional 14
  9. Capitolul 2. Rolul FMI în Economia Mondială 18
  10. Capitolul 3. Relaţiile Fondului Monetar Internaţional cu România 21
  11. 3.1. Istoria relaţiilor FMI cu România 22
  12. 3.2. Asistenţă finanaciară si tehnică acordată de FMI României 25
  13. 3.2.1. Asistenţa financiară 25
  14. 3.2.2. Asistenţa tehnică 26
  15. CONCLUZII 29
  16. BIBLIOGRAFIE: 32

Extras din referat

Capitolul 1

Fondul Monetar Internaţional

1.1. Istoricul Fondului Monetar Internaţional

FMI este o organizatie internaţională care are 187 de ţări membre, infiinţată pentru a promova cooperarea monetară internaţională, stabilitatea valutară si acorduri valutare sistematice, pentru a stimula cresterea economică si niveluri inalte de folosire a forţei de muncă si pentru a acorda asistenţă financiară temporară ţărilor membre, in condiţii adecvate, pentru a contribui la ajustarea balanţei de plaţi. Raţiunea obiectivă a apariţiei FMI îşi are originea în necesitatea existenţei unei instituţii cu putere de acţiune la nivel mondial, care, prin competenţele cu care este abilitată, să acorde sprijin financiar ţărilor care se confruntă cu deficite ale balanţelor de plăţi. Se crea, astfel, cadrul instituţional pentru prevenirea extinderii la dimensiuni globale a dezechilibrelor financiare locale şi regionale, evitându-se dezordinea economico-monetară internaţională, care în anii ’30 a provocat imensele costuri şi tensiuni sociale ce au precedat cel de-al doilea război mondial.

A fost fondat in iulie 1944 in urma unei conferinte monetare organizata la Bretton Woods. In cadrul acestei conferinte se redacteaza proiectul de statut al FMI care va deveni text de referinta pentru functionarea Sistemului Monetar International.După cel De-al Doilea Război Mondial economia mondială a intrat într- epocă de război economic fără precedent, marcată de deprecieri şi fluctuaţii monetare nemaiîntâlnite, iar fiecare coaliţie încerca să-şi rezolve problemele pe seama celuilalt. Astfel, Conferinţa de la Bretton Woods a avut misiunea de a crea o ordine economică mondială stabilă.

Conferinta de la Bretton Woods s-a desfasurat pentru a analiza dezordinea economica generata de al doilea razboi mondial si pentru a cauta o modalitate de stabilitate economica la nivel international. Conferinţa de la Bretton Woods a reunit în 1944 reprezentanţi din 45 de state. În cadrul acestei conferinţe au fost dezbătute 2 proiecte : proiectul Kaynes (Anglia) şi proiectul american susţinut de Henry Morgenthau.

Începând din 1941, doi gânditori originali, John Maynard Keynes - reputat economist, aflat la cotele cele mai înalte ale prestigiului său în Marea Britanie – şi Harry Dexter White – un alt funcţionar al Trezoreriei Statelor Unite ale Americii – au conceput aproape simultan planuri pentru instituirea unui nou sistem monetar internaţional. Prin aceste lucrări se urmărea atingerea a două obiective principale, respectiv stabilizarea ratelor de schimb şi lansarea comerţului liber, ca premise ale reluării creşterii economice şi ocupării la nivel ridicat a forţei de muncă în toate ţările lumii. Pentru a evita instaurarea dezordinii monetare internationale, Statele Unite ale Americii si Marea Britanie decid sa puna fundamentele unui nou sistem international, capabil sa asigure stabilitatea economica mondiala dupa razboi.

Au fost propuse doua planuri:

a) Planul “White”, din partea Statelor Unite

b) Planul Keynes, din partea Marii Britanii.

Planul White,. propunerea americană elaborată de Harry White reuneşte punctele de vedere avansate de diferite servicii ale administraţiei americane, care pun accentul pe restabilirea liberului schimb, relansarea comerţului mondial, destrămarea măsurilor protecţioniste, reducerea taxelor vamale şi eliminarea barierelor netarifare. White vrea neapărat să restabilească o cooperare monetară internaţională; el pleacă de la ideea că marea criză a anilor ’30 a fost provocată de supraevaluarea monedelor, ceea ce a provocat o puternică instabilitate a schimburilor şi frecvente devalorizări competitive. El propune să se creeze un „Fond de stabilizare a Naţiunilor Unite şi a asociaţiilor acestora”, care să împiedice revenirea la politici de schimb necooperative şi să acorde credite ţărilor care vor să-şi apere monedele. Acest Fond ar avea un capital de 5 miliarde de dolari la care S.U.A. ar fi gata să contribuie cu 2 miliarde. El prevede, de asemenea, crearea unei „Bănci Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare” (BIRD) însărcinată să finanţeze reconstrucţia ţărilor distruse de conflictele militare, precum şi dezvoltarea economică a ţărilor slab dezvoltate.

Planul Keynes, a cărui primă versiune apare în septembrie 1941, se bazează în acelaşi timp pe elemente de raţionalitate economică, ca şi pe o apărarea a intereselor naţionale, cum ar fi planul american. La sfârşitul războiului, economia Regatului Unit se află într-o situaţie critică, neconvertibilitatea lirei sterline, epuizarea rezervelor de aur şi îndatorarea externă contractată faţă de Statele Unite. Planul lui Keynes pune în evidenţă un mecanism destinat să ajute Marea Britanie şi celelalte ţări europene aflate în dificultate în această perioadă. El reia ideea înfiinţării unei Bănci supranaţionale, idee avansată încă din 1930. Acest organism, pe care Keynes îl numeşte „Camera internaţională de compensaţie”, va fi însărcinat să efectueze o compensaţie multilaterală între băncile centrale şi să acorde credite ţărilor în dificultate. Keynes prevede ca toate plăţile să fie făcute într-o nouă monedă, cu acoperirea în aur, pe care o denumeşte „bancor”. El recomandă ca avuţiile exprimate în bancori să nu poată fi transformate în aur şi asta pentru a obliga ţările excedentare să-şi reducă surplusurile. De exemplu, în ipoteza unui deficit al balanţei de plăţi al Marii Britanii faţă de S.U.A., Banca Angliei ar putea obţine un credit din partea Camerei internaţionale de compensaţie (în limita cotei-părţi ce-i revine), în timp ce Rezerva federală americană ar acumula surplusurile în bancori. Pentru a evita acumularea unor surplusuri importante inutilizabile, guvernul american ar avea interesul, în acest caz, să-şi mărească importurile din Marea Britanie şi să plătească aceste mărfuri în bancori. Este vorba, deci, de un mecanism care privilegiază ţările ale căror balanţe de plăţi sunt deficitare, cum ar fi Marea Britanie, şi care ar face ca efortul de ajustare să apese asupra ţărilor a căror situaţie este excedentară, cum ar fi Statele Unite.

Preview document

Fondul Monetar Internațional și Rolul Său în Economia Mondială - Pagina 1
Fondul Monetar Internațional și Rolul Său în Economia Mondială - Pagina 2
Fondul Monetar Internațional și Rolul Său în Economia Mondială - Pagina 3
Fondul Monetar Internațional și Rolul Său în Economia Mondială - Pagina 4
Fondul Monetar Internațional și Rolul Său în Economia Mondială - Pagina 5
Fondul Monetar Internațional și Rolul Său în Economia Mondială - Pagina 6
Fondul Monetar Internațional și Rolul Său în Economia Mondială - Pagina 7
Fondul Monetar Internațional și Rolul Său în Economia Mondială - Pagina 8
Fondul Monetar Internațional și Rolul Său în Economia Mondială - Pagina 9
Fondul Monetar Internațional și Rolul Său în Economia Mondială - Pagina 10
Fondul Monetar Internațional și Rolul Său în Economia Mondială - Pagina 11
Fondul Monetar Internațional și Rolul Său în Economia Mondială - Pagina 12
Fondul Monetar Internațional și Rolul Său în Economia Mondială - Pagina 13
Fondul Monetar Internațional și Rolul Său în Economia Mondială - Pagina 14
Fondul Monetar Internațional și Rolul Său în Economia Mondială - Pagina 15
Fondul Monetar Internațional și Rolul Său în Economia Mondială - Pagina 16
Fondul Monetar Internațional și Rolul Său în Economia Mondială - Pagina 17
Fondul Monetar Internațional și Rolul Său în Economia Mondială - Pagina 18
Fondul Monetar Internațional și Rolul Său în Economia Mondială - Pagina 19
Fondul Monetar Internațional și Rolul Său în Economia Mondială - Pagina 20
Fondul Monetar Internațional și Rolul Său în Economia Mondială - Pagina 21
Fondul Monetar Internațional și Rolul Său în Economia Mondială - Pagina 22
Fondul Monetar Internațional și Rolul Său în Economia Mondială - Pagina 23
Fondul Monetar Internațional și Rolul Său în Economia Mondială - Pagina 24
Fondul Monetar Internațional și Rolul Său în Economia Mondială - Pagina 25
Fondul Monetar Internațional și Rolul Său în Economia Mondială - Pagina 26
Fondul Monetar Internațional și Rolul Său în Economia Mondială - Pagina 27
Fondul Monetar Internațional și Rolul Său în Economia Mondială - Pagina 28
Fondul Monetar Internațional și Rolul Său în Economia Mondială - Pagina 29
Fondul Monetar Internațional și Rolul Său în Economia Mondială - Pagina 30
Fondul Monetar Internațional și Rolul Său în Economia Mondială - Pagina 31
Fondul Monetar Internațional și Rolul Său în Economia Mondială - Pagina 32

Conținut arhivă zip

  • Fondul Monetar International si Rolul Sau in Economia Mondiala.doc

Alții au mai descărcat și

Rolul Fondului Monetar Internațional în stabilizarea economică

INTRODUCERE Rolul organismelor financiare internaționale este deosebit de disputat în ultima perioadă, ca urmare a gestionării defectuoase a...

Banca Mondială între Tradiție și Modernitate

Introducere Am ales ca temă a lucrării de licenţă ,,Banca Mondială între tradiţie şi modernitate” datorită multiplelor posibilităţi de abordare pe...

România și Fondul Monetar Internațional

INTRODUCERE Obiectivul acestei lucrări îl reprezintă analiza relațiilor dintre România și FMI în contextul statutului de stat membru FMI de care...

Piața Valutară

Capitolul 1. Piaţa valutară – Cadru general 1.1 Introducere în piaţa valutară Întreprinderile care cumpără şi vând pe piaţa mondială sau fac...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Fondul Monetar Internațional

1. Contextul internațional în care a fost creat Fondul Monetar Internațional MOTTO: Scopul nostru este să reducem sărăcia și să îmbunătățim...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Fondul monetar internațional și rolul sau în economia mondială

În cadrul economiei mondiale moderne, una din cerinţele fundamentale, care conduce la progresul fiecărei economii naţionale, este reprezentată de...

Rolul și locul economiei Indiei în economia mondială

INTRODUCERE Ţările în dezvoltare reprezintă miracolul secolului XXI . Am ales această temă din dorinţa de a cunoaşte mai multe despre ţările în...

Rolul FMI în economia mondială

CAP. I FONDUL MONETAR INTERNATIONAL - ISTORIC, OBIECTIVE, STRUCTURA ORGANIZATORICA SI TRASATURI ALE ACTIVITATII 1.1 Conferinta monetara mondiala...

Fondul monetar internațional în contextul globalizării

CAP. I. FONDUL MONETAR INTERNAŢIONAL – aspecte generale 1.1. Introducere Fondul Monetar Internaţional (FMI) este o organizaţie internaţională...

Sistemul Monetar Internațional de la Bretton Woods

Introducere Această lucrare prezintă, după cum sugerează şi numele, modul de funcţionare a primului sistem monetar internaţional, creat în anul...

Credite acordate de FMI - evoluții recente

Introducere Fondul Monetar International este o organizatie ce cuprinde 185 de tari membre, infiintata pentru a promova cooperarea monetara...

Sistemul monetar internațional și evoluția sa

CAPITOLUL I : Sistemul Monetar International I.1. Definitii,continut,clasificare Definitie: Sistemul Monetar International poate fi definit ca...

Fondul Monetar Internațional

INTRODUCERE De la bun început vom încerca să facem o scurtă incursiune în istoria apariţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI). La sfârşitul...

Ai nevoie de altceva?