Fondul Monetar International si Rolul Sau in Economia Mondiala

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1. Fondul Monetar International 3
1.1. Istoricul Fondului Monetar International 3
1.2. Obiective generale ale FMI 7
1.3. Functiile Fondului Monetar International 8
1.3.1. Imprumuturile FMI 9
1.3.2. Facilitatile FMI 11
1.3.3. Intarzierile la rambursare 12
1.4. Resursele Fondului Monetar International 14
Capitolul 2. Rolul FMI in Economia Mondiala 18
Capitolul 3. Relatiile Fondului Monetar International cu Romania 21
3.1. Istoria relatiilor FMI cu Romania 22
3.2. Asistenta finanaciara si tehnica acordata de FMI Romaniei 25
3.2.1. Asistenta financiara 25
3.2.2. Asistenta tehnica 26
CONCLUZII 29
BIBLIOGRAFIE: 32


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1
Fondul Monetar International
1.1. Istoricul Fondului Monetar International
FMI este o organizatie internationala care are 187 de tari membre, infiintata pentru a promova cooperarea monetara internationala, stabilitatea valutara si acorduri valutare sistematice, pentru a stimula cresterea economica si niveluri inalte de folosire a fortei de munca si pentru a acorda asistenta financiara temporara tarilor membre, in conditii adecvate, pentru a contribui la ajustarea balantei de plati. Ratiunea obiectiva a aparitiei FMI isi are originea in necesitatea existentei unei institutii cu putere de actiune la nivel mondial, care, prin competentele cu care este abilitata, sa acorde sprijin financiar tarilor care se confrunta cu deficite ale balantelor de plati. Se crea, astfel, cadrul institutional pentru prevenirea extinderii la dimensiuni globale a dezechilibrelor financiare locale si regionale, evitandu-se dezordinea economico-monetara internationala, care in anii '30 a provocat imensele costuri si tensiuni sociale ce au precedat cel de-al doilea razboi mondial.
A fost fondat in iulie 1944 in urma unei conferinte monetare organizata la Bretton Woods. In cadrul acestei conferinte se redacteaza proiectul de statut al FMI care va deveni text de referinta pentru functionarea Sistemului Monetar International.Dupa cel De-al Doilea Razboi Mondial economia mondiala a intrat intr- epoca de razboi economic fara precedent, marcata de deprecieri si fluctuatii monetare nemaiintalnite, iar fiecare coalitie incerca sa-si rezolve problemele pe seama celuilalt. Astfel, Conferinta de la Bretton Woods a avut misiunea de a crea o ordine economica mondiala stabila.
Conferinta de la Bretton Woods s-a desfasurat pentru a analiza dezordinea economica generata de al doilea razboi mondial si pentru a cauta o modalitate de stabilitate economica la nivel international. Conferinta de la Bretton Woods a reunit in 1944 reprezentanti din 45 de state. In cadrul acestei conferinte au fost dezbatute 2 proiecte : proiectul Kaynes (Anglia) si proiectul american sustinut de Henry Morgenthau.
Incepand din 1941, doi ganditori originali, John Maynard Keynes - reputat economist, aflat la cotele cele mai inalte ale prestigiului sau in Marea Britanie - si Harry Dexter White - un alt functionar al Trezoreriei Statelor Unite ale Americii - au conceput aproape simultan planuri pentru instituirea unui nou sistem monetar international. Prin aceste lucrari se urmarea atingerea a doua obiective principale, respectiv stabilizarea ratelor de schimb si lansarea comertului liber, ca premise ale reluarii cresterii economice si ocuparii la nivel ridicat a fortei de munca in toate tarile lumii. Pentru a evita instaurarea dezordinii monetare internationale, Statele Unite ale Americii si Marea Britanie decid sa puna fundamentele unui nou sistem international, capabil sa asigure stabilitatea economica mondiala dupa razboi.
Au fost propuse doua planuri:
a) Planul "White", din partea Statelor Unite
b) Planul Keynes, din partea Marii Britanii.
Planul White,. propunerea americana elaborata de Harry White reuneste punctele de vedere avansate de diferite servicii ale administratiei americane, care pun accentul pe restabilirea liberului schimb, relansarea comertului mondial, destramarea masurilor protectioniste, reducerea taxelor vamale si eliminarea barierelor netarifare. White vrea neaparat sa restabileasca o cooperare monetara internationala; el pleaca de la ideea ca marea criza a anilor '30 a fost provocata de supraevaluarea monedelor, ceea ce a provocat o puternica instabilitate a schimburilor si frecvente devalorizari competitive. El propune sa se creeze un ,,Fond de stabilizare a Natiunilor Unite si a asociatiilor acestora", care sa impiedice revenirea la politici de schimb necooperative si sa acorde credite tarilor care vor sa-si apere monedele. Acest Fond ar avea un capital de 5 miliarde de dolari la care S.U.A. ar fi gata sa contribuie cu 2 miliarde. El prevede, de asemenea, crearea unei ,,Banci Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare" (BIRD) insarcinata sa finanteze reconstructia tarilor distruse de conflictele militare, precum si dezvoltarea economica a tarilor slab dezvoltate. 
Planul Keynes, a carui prima versiune apare in septembrie 1941, se bazeaza in acelasi timp pe elemente de rationalitate economica, ca si pe o apararea a intereselor nationale, cum ar fi planul american. La sfarsitul razboiului, economia Regatului Unit se afla intr-o situatie critica, neconvertibilitatea lirei sterline, epuizarea rezervelor de aur si indatorarea externa contractata fata de Statele Unite. Planul lui Keynes pune in evidenta un mecanism destinat sa ajute Marea Britanie si celelalte tari europene aflate in dificultate in aceasta perioada. El reia ideea infiintarii unei Banci supranationale, idee avansata inca din 1930. Acest organism, pe care Keynes il numeste ,,Camera internationala de compensatie", va fi insarcinat sa efectueze o compensatie multilaterala intre bancile centrale si sa acorde credite tarilor in dificultate. Keynes prevede ca toate platile sa fie facute intr-o noua moneda, cu acoperirea in aur, pe care o denumeste ,,bancor". El recomanda ca avutiile exprimate in bancori sa nu poata fi transformate in aur si asta pentru a obliga tarile excedentare sa-si reduca surplusurile. De exemplu, in ipoteza unui deficit al balantei de plati al Marii Britanii fata de S.U.A., Banca Angliei ar putea obtine un credit din partea Camerei internationale de compensatie (in limita cotei-parti ce-i revine), in timp ce Rezerva federala americana ar acumula surplusurile in bancori. Pentru a evita acumularea unor surplusuri importante inutilizabile, guvernul american ar avea interesul, in acest caz, sa-si mareasca importurile din Marea Britanie si sa plateasca aceste marfuri in bancori. Este vorba, deci, de un mecanism care privilegiaza tarile ale caror balante de plati sunt deficitare, cum ar fi Marea Britanie, si care ar face ca efortul de ajustare sa apese asupra tarilor a caror situatie este excedentara, cum ar fi Statele Unite.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fondul Monetar International si Rolul Sau in Economia Mondiala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!