Fondul Monetar Internațional

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dezvoltarea relatiilor politico-economice, socio-culturale si financiare dintre state a condus la studierea si gasirea unor modalitati cat mai adecvate de organizare si ordonare a relatiilor economice internationale.

Institutionalizarea relatiilor internationale a inregistrat o tendinta de accelerare in sec. XX datorita, in principal, realizarilor inregistrate in tehnica si stiinta mondiala si mutatiilor in raportul de forte pe plan mondial si datorita dinamicii acestora.

a) Asigurarea cadrului institutional monetar - financiar de desfasurare sistematica a relatiilor economice internationale;

b) Convenirea unor principii si mecanisme care sa conduca la desfasurarea libera si ordonata a schimburilor comerciale internationale.

La realizarea acestor obiective globale, dar si pentru finantarea tarilor in curs de dezvoltare participa diverse institutii financiare internationale, ajutate si de banci. Unele dintre organizatiile financiare internationale au vocatie universala, in timp ce altele au un caracter regional.

1. Institutii cu caracter universal: Banca Reglementelor Internationale, Grupul Bancii Mondiale ( BIRD, AID, CFI, AMGI, CIADI) , Fondul Monetar International.

2. Institutii cu caracter regional: Banca Europeana de Investitii, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Conform Acordului semnat la Bretton Woods de catre tarile participante, tarile distruse de razboi cat si cele slab dezvoltate urmau sa beneficieze de un ajutor international pentru reconstructie si dezvoltare cu fonduri provenite de la statele dezvoltate ale lumii, precum si din mobilizarea de fonduri de pe piata financiara internationala.

I. FONDUL MONETAR INTERNATIONAL

Cea mai valoroasa realizare a Acordului de la Bretton Woods din 1944 a constituit-o Fondul Monetar International care a luat nastere pe fondul unor preocupari intense pe plan international privind reorganizarea relatiilor valutar- financiare in vederea reconstructiei economice si a dezvoltarii comertului mondial.

Unul dintre obiectivele majore ale FMI il constituie acordarea tarilor membre de credite pe termen scurt si mediu in vederea reducerii dezechilibrelor balantelor de plati externe.

Functiile cele mai importante ale FMI sunt:

a) creditarea temporara a deficitelor balantelor de plati pentru tarile care se obliga sa aplice o politica de redresare economico- financiara si valutara, pe termen scurt, prin mijloace de restrangere a cererii interne ( consumul populatiei, investitiile agentilor economici, cheltuielile statului) sau prin aplicarea unei asa-numite ,, politici de austeritate";

Bibliografie:

1.Constantin Floricel ,,Relatii valutar-financiare internationale", Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1997

2.Constantin Moisuc, Ion Rosu-Hamzescu, Elena Gurgu ,,Relatii financiar-valutare internationale", Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2002

3.Revista ,,Capital" octombrie - noiembrie 2003

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fondul Monetar International.DOC
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
5 790 cuvinte
Nr caractere:
30 225 caractere
Marime:
27.72KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
credit bancar, redresare economica
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Dumitriu Ramona
Sus!