Fondul European de Dezvoltare Regionala

Extras din referat Cum descarc?

O data cu aderarea Danemarcei, Irlandei si Regatului Unit, la 1 ianuarie 1973, Comunitatea Europeana s-a extins si s-a simtit tot mai acut nevoia unui instrument specific de sprijin in domeniul dezvoltarii regionale. Acutizarea acestei nevoi a fost generata atat de cresterea decalajelor de dezvoltare dintre regiunile componente ale Comunitatii, cat si de gasirea unor sisteme compensatorii la deja complicata politica agricola.
Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) este un fond special al comunitatii europene, creat in anul 1975 in scopul finantarii zonelor defavorizate si reducerii dezechilibrelor existente in prezent intre diferite regiuni ale Uniunii Europene.El este cel mai important fond structural in termeni de resurse, acordand ajutoare financiare zonelor defavorizate, find astfel un important instrument de corectie a dezechilibrelor regionale. Principiile alocarii acestui fond sunt: concentrarea pe obiective si regiuni (pentru maximizarea efectelor), parteneriatul intre Comisia Europeana, statele membre UE si autoritatile locale si regionale (pentru planificarea si punerea in practica a interventiei structurale), programarea interventiei si aditionalitatea contributiei comunitare (care nu trebuie sa se substituie celei nationale). FEDR trebuie sa contribuie la cresterea coeziunii economice si sociale si reducerea disparitatilor regionale, prin sprijinirea dezvoltarii si ajustarii structurale a economiilor regionale, inclusiv conversia regiunilor aflate in declin industrial si a regiunilor ramase in urma, cooperarii frontaliere, transnationale si interregionale. In acest sens, FEDR va sustine prioritatile Comunitatii, in special intarirea competitivitatii si inovarii, crearea de locuri de munca pe termen lung si
asigurarea dezvoltarii durabile.
Odata cu crearea FEDR a fost definita o politica regionala la nivel comunitar si a devenit in scurt timp cea mai importanta componenta a sprijinului structural.
Principalul obiectiv al Fondului European de Dezvoltare Regionala este de a asigura asistenta financiara in scopul corectarii principalelor decalaje intre nivelurile de dezvoltare a diferitelor regiuni. Masurile admisibile pentru interventia FEDR sunt adaptate la obiectivele si prioritatile politicii de coeziune, astfel:
? Investitii in infrastructura . Interventiile prin acest fond sunt concentrate pe cresterea potentialului economic, dezvoltare, adaptarea structurala si la crearea si mentinerea de locuri de munca durabile in regiunile selectate pentru Obiectivul 1 . Totodata include si investitii care contribuie la crearea si dezvoltarea retelelor trans-europene in sectoarele transporturilor, telecomunicatiilor si energiei, tinand cont de necesitatea de interconectare a regiunilor centrale ale comunitatii, cu cele care prezinta dezavantaje structurale, care deriva din pozitia insulara, lipsa cailor de acces si situarea la periferie. In regiunile sau zonele care intra in Obiectivele 1 si 2 , FEDR poate participa la finantarea investitiilor in domeniul infrastructurii zonelor industriale in declin, renovarea zonelor urbane degradate precum si relansarea si integrarea zonelor rurale si a celor dependente de pescuit. In acelasi timp sunt finantate activitatile creatoare de locuri de munca, inclusiv cele care vizeaza conectarea infrastructurilor de comunicare si de alta natura.
? Dezvoltarea potentialului intern prin initiative de dezvoltare locala si ocuparea fortei de munca precum si sustinerea activitatilor intreprinderilor mici si mijlocii prin intermediul stimulentelor acordate pentru crearea de noi locuri de munca (cu exceptia masurilor finantate de Fondul Social European).
Altfel spus, FEDR sustine in particular urmatoarele sectoare:
o mediul productiv, in special pentru dezvoltarea competitivitatii si investitiilor durabile ale intreprinderilor mici si mijlocii, si pentru cresterea capacitatii de atractie a regiunilor prin intermediul potentialului infrastructurii lor;
o cercetarea si dezvoltarea tehnologica in scopul favorizarii dezvoltarii de noi tehnologii;
o dezvoltarea societatii informationale;
o dezvoltarea turismului si a investitiilor in patrimoniul cultural, inclusiv protectia acestuia si a celui natural, cu conditia de a crea locuri de munca;
o protectia si ameliorarea mediului tinand cont de principiul precautiei si actiunile preventive in sprijinul dezvoltarii economice, utilizarii depline si eficace a energiei si dezvoltarea surselor de energie regenerabile;
o sustinerea egalitatii sanselor intre barbati si femei prin crearea de intreprinderi si infrastructura de servicii care sa faciliteze concilierea dintre viata de familie si cea profesionala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fondul European de Dezvoltare Regionala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!