Fondul

Extras din referat Cum descarc?

Fondul Monetar International (F.M.I) isi are originea in recesiunea economica din perioada anilor 1930.In acei ani, tarile se aflau sub presiunea cotei aurului care fusese reintrodusa dupa primul razboi mondial ,cu rate de schimb care s-au dovedit a fi nerealiste .In particular ,lira sterlina a fost reevaluata ,iar in anul 1931,cind aceasta a renuntat la cotatia in aur , mai multe tari s-au intrecut in goana lor de a devaloriza ,dind nastere devalorizarilor competitive. De asemenea, mai multe tari au luat masuri protectioniste pentru a-si proteja industria nationla.Ca rezultat al acestor actiuni s-a produs prabusirea comertului: intre anii 1929 si 1932 valorea comertului mondial a scazut cu peste 60% .Mai multe conferinte monetare internationale au convenit sa reinstaureze ordinea si sa reinceapa procesul economic ,dar toate au sfirsit prin a esua din cauza lipsei de cooperare
La inceputul anilor 1940 ,in timpul celui de-al doilea razboi mondial ,doi ganditori originali John Maynard Keynes de la Trezoreria Marii Britanii si Harry Dexter White de la Trezoreria Statelor Unite au conceput aproape simultan ,planuri pentru instaurarea unui sistem monetar complet nou ,care sa stabilizeze ratele de schimb si sa propulseze comertul liber .Era nevoie de o institutie internationala permanenta ,care sa preia raspunderea pentru acest sistem .Aceasta institutie internationala a fost proiectata astfel incat sa acorde asistenta financiara tarilor cu probleme in domeniul balantelor de plati .S-a sperat ca in acest mod tarile vor fi impiedicate sa foloseasca protectionismul sau devalorizarea competitiva drept metode de reducere a balantei .Suportul financiar acordat ar fi oferit acestor tari posibilitatea de a-si pune ordine in afaceri si de a-si echilibra balanta de plati .Negocierile finale au avut loc la Bretton Woods in statul New Hampshire in iulie 1944 si acest loc a dat nunele sau FMI-ului si Bancii Mondiale.Impreuna ele formeaza institutia Bretton Woods .La negocieri au luat parte delegatii din 45 de tari ,inclusiv Uniunea Sovietica .
F.M.I. si-a inceput activitatea in mai 1946 ,avind 39 de tari membre si sediul general in capitala Statelor Unite ,Washington.In cele din urma ,Uniunea Sovietica nu a putut face fata obligatiilor ce-i reveneau in calitatea de membru al Fondului si a parasit aceasta institutie.La inceput tari din blocul estic precum Polonia si Cehoslovacia au aderat la Fond ,dar au fost nevoite sa renunte, prin anii 1950 ,ca urmare a razboiului rece.Japonia si Germania  s-au alaturat F.M.I si Bancii Mondiale la 1 ianuarie 1953 .In anii '60 numarul membrilor a crescut rapid prin aderarea noilor tari independente, in curs de dezvoltare .
Romania(1972)si Ungaria (1982) au aderat la F.M.I. ,iar la sfirsitul anilor '80 le-au urmat alte tari Est Europene ,ca urmare a des- chiderii dintre Est si Vest .In 1992 a existat o noua crestere brusca a numarului membrilor FMI datorita aderarii a 15 republici din fosta Uniune Sovietica .Elvetia a fost printre ultimele tari industrializate care s-a alaturat Fondului.FMI numara in prezent 180 de tari membre ,ceea ce inseamna ca aproape in totalitate ,comunitatea mondiala se gaseste in FMI ,exceptie facand Cuba si Coreea de Nord .
Fiecarei tari membre a FMI i se cerea sa-si stabileasca prioritatea valutei sale nationale exprimata in aur sau in dolari SUA .Modificarile ulterioare ale paritatilor valutare necesitau consultarea cu FMI si aprobarea acestuia .
La infiintare FMI dispunea de un capital de 10 bilioane de $. Tarilor care aderau la FMI li se cerea sa contribuie la dezvoltarea capitalului sau , prin subscrierea unui anumit capital sau o cota care avea la baza o formula ce includea


Fisiere in arhiva (1):

 • Fondul Monetar Internatonal.Doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!