FMI - Economia Romaneasca

Extras din referat Cum descarc?

FMI este o organizatie internationala care are 186 de tari membre, infiintata pentru a promova cooperarea monetara internationala, stabilitatea valutara si acorduri valutare sistematice, pentru a stimula cresterea economica si niveluri inalte de folosire a fortei de munca si pentru a acorda asistenta financiara temporara tarilor membre, in conditii adecvate, pentru a contribui la ajustarea balantei de plati. 
In momentul aderarii la FMI, fiecare tara contribuie cu o anumita suma de bani numita "cota de subscriere". In urma reevaluarii din 1998, cota de subscriere s-a majorat cu 45 % ajungand la 216.75 mld DST (aprox. 323.31 mld USD) in ianuarie 1999. Reevaluarea din 2003 nu a adus nicio modificare cotelor. In 2006, cotele au fost majorate cu 1.8 procente, aceasta masura inscriindu-se intr-un program de reforme ce se desfasoara pe o perioada de doi ani. La sfarsitul lunii octombrie 2009, totalul cotelor se cifra la 217.4 mld. DST (aprx 346 mld. USD). 
Organismele de conducere sunt: Consiliul Guvernatorilor, Comitetul Financiar si Monetar International si Consiliul Director. Directorul General al FMI este dl. Dominique Strauss-Kahn. 
Directorul Departamentului Europa, care coordoneaza Biroul Regional pentru Romania si Bulgaria este dl. Marek Belka. 
De la infiintare, in decembrie 1945, obiectivele FMI au ramas neschimbate dar operatiunile sale, care includ supravegherea si asistenta financiara si tehnica, au evoluat pentru a raspunde cerintelor economiei mondiale in schimbare.
Pe 22 Iulie 1944 a avut loc Conferinta de la Bretton Woods, pentru restructurarea relatiilor internationale monetare si financiare. Peste 40 de tari au participat la semnarea Acordului de la Bretton Woods care prevedeau proceduri si reguli care vor guverna economia mondiala. Acest acord a condus la infiintarea BIRD (Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare deasemeni cunoscuta ca si Banca Mondiala) si FMI (Fondul International Monetar). Aceste institutii sunt cunoscute ca fiind gemenii Bretton Woods. Sistemul Bretton Woods prevedea o rata de schimb valutar stabila, avand ca referinta standard, aurul, iar dolarul era singura moneda convertibila in aur.
FMI - are ca scop principal promovarea cooperarii monetare internationale, garantarea stabilitatii financiare, facilitarea comertului international, contribuirea la un nivel inalt de ocupare a fortei de munca, la stabilitate economica si combaterea saraciei. 
Obiective principale
Promovarea cooperarii monetare internationale si a stabilitatii valutare stimularea cresterii economice asigurarea unui nivel inalt de ocupare a fortei de munca acordare de asistenta financiara temporara pentru tarile care se confrunta cu dezechilibre ale balantelor de plati.
Functii
Monitorizeaza actiunile si politicile economice si financiare din tarile membre, precum si la nivel global acorda asistenta tehnica creditarea tarilor membre cu dezechilibre in balanta de plati
Resursele fondului
Resursele Fondului sunt asigurate din contributia statelor membre, prin plata unor cote in functie de puterea economica a fiecarei tari. Fiecare tara achita cota sa la Fond in proportie de 25% intr-una dintre valutele acceptate pe plan international (dolarul american, euro, yenul japonez sau lira sterlina) sau in DST, iar restul de 75% in moneda nationala. Cotele sunt revizuite la fiecare 5 ani. In urma unei majorari cu 45 % a cotei de subscriere incepand cu 22 ianuarie 1999, totalul acestor cote se ridica in prezent la aproximativ 311 miliarde dolari SUA. Puterea de vot a fiecarei tari este proportionala cu cota subscrisa.
FMI raspunde in fata guvernelor din tarile membre. Organismele de conducere sunt: Consiliul Guvernatorilor, Comitetul Financiar si Monetar International si Consiliul Director. In varful structurii organizationale se afla Consiliul Guvernatorilor, format din guvernatorii bancilor centrale sau ministrii de finante din fiecare dintre cele 184 de state membre. Toti guvernatorii se intalnesc o data pe an in cadrul Intalnirii Anuale a FMI si a Bancii Mondiale. Consiliul Director este format din 24 de membri si conduce activitatile curente.
De ce si cum guverneaza F.M.I. Romania
Dupa Marea Depresiune care a lovit economia SUA dar nu numai in anii 30, multe dintre tarile lumii au adoptat ca masura de raspuns o politica protectionista, bazata pe instituirea de bariere vamale pentru marfurile de import si pe devalorizarea accentuata a monedei nationale, pentru a creste competitivitatea la export a produselor proprii si pentru a descuraja importurile. Drept urmare, comertul international a inregistrat scaderi serioase de la peste 3.000 milioane dolari in 1929 la sub 1.000 milioane dolari in anul 1933 , iar multe dintre economiile nationale au fost afectate.
O astfel de situatie a creat premisele pentru fondarea F.M.I. dupa al doilea razboi mondial ca institutie internationala responsabila initial cu supravegherea si mentinerea stabilitatii sistemului monetar international, realizand astfel stabilitatea ratelor de schimb si asigurarea platilor internationale intr-un sistem rezonabil. Actul de nastere simbolica al IMF a fost agreat in iulie 1944 de catre 45 se tari, care au stabilit in cadrul intalnirii de la Bretton Woods (New Hampshire, SUA) regulile de baza ale cooperarii economice internationale post-razboi. Formal, FMI a fost creat in decembrie 1945, atunci cand 29 de tari au semnat Articles of Agreement si a devenit operational in 1 martie 1947. Prima tara care a apelat la un credit FMI a fost Franta. Acordul de la Bretton Woods stabilea un sistem fix de schimb valutar, legat de moneda SUA, care la randul sau exprima si garanta valoarea dolarului in aur.


Fisiere in arhiva (1):

  • FMI - Economia Romaneasca.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!