Fluxurile ISD pe plan mondial, tendințe și efecte asupra dezvoltării

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 3563
Mărime: 35.00KB (arhivat)
Publicat de: Virgil Petcu
Puncte necesare: 5

Cuprins

  1. Definitie ISD
  2. 2.Contextul general
  3. 3. Evolutia si perspectivele ISD pe plan mondial
  4. 4. Evolutia si perspectivele ISD pe regiuni grafice de dezvolatre al economiilor
  5. 5. Masuri de stimulare a investitiilor straine directe (ISD)
  6. 6. Evaluare
  7. 7.Concluzii

Extras din referat

Fluxurile ISD pe plan mondial tendinţe şi efecte asupra dezvoltării

Investitiile straine directe, expresia politicilor de expansiune a unor firme cu mare putere economica, au aparut o data cu initierea de catre asemenea firme a programelor de penetrare a economiilor nationale straine in scopul deschiderii de filiale ce au condus la aparitia primelor societati transnationale. Aparitia societatilor transnationale ca expresie a acumularii de capital, a concentrarii acestuia, reflectate in cresterea puterii economice a acestor societati, este indisolubil legata de activitatea de investitii directe in alte state.

Fluxurile de investitii straine directe au existat si s-au dezvoltat de-a lungul timpului, insa acestea intra intr-o noua etapa de evolutie in cadrul investitiilor internationale dupa Al Doilea Razboi Mondial cand SUA realizeaza investitii masive in reconstructia Europei Occidentale.

O prima definitie a investitiilor straine directe este aceea de: infiintarea sau cumpararea unui activ generator de venit intr-o tara straina asupra caruia firma investitoare detine controlul.

Intr-o definitie ulterioara prin ISD se intelege "achizitionarea pachetului de actiuni de control in cumpararea unor intreprinderi sau construirea pe loc gol in strainatate. Nici din aceasta definitie nu rezulta ce fel de firma achizitioneaza actiuni, cumpara sau construieste intreprinderi".

Sunt si unii autori care exprima in mod direct raportul dintre CTN si ISD. "Investitia straina directa este o categorie a investitiilor internationale care reflecta scopul unei entitati rezidente intr-o tara (investitorul direct) de a obtine un interes de durata intr-o companie rezidenta in alta tara (investitia directa). In cadrul acestei definitii CTN este <<investitorul direct>> care prin intermediul unei filiale a sa efectueaza <<investitia directa>>, respectiv ISD".

Literatura de specialitate in domeniul investitiilor straine directe cuprinde si o serie de studii empirice asupra determinantilor fluxului de investitii straine directe, marea parte a acestora concentrandu-se pe rolul urmatorilor factori: dimensiunea pietei interne, evolutia cursului de schimb, costul fortei de munca si integrarea economica.

Ulterior reducerii substantiale inregistrate in anul 2008 ( o reducere cu 16%) si 2009 ( o scadere cu 37%), cand investitiile straine directe (ISD) au fost in valoare de 1,1 trilioane dolari, se estimeaza ca in perspectiva ISD vor inregistra o usoara redresare, atingand valoarea de aproximativ 1,2 trilioane dolari in anul 2010, urmand a se ridica la circa 1,3-1,5 trilioane dolari in 2011 si 1,6-2 trilioane dolari in 2012. Aceste perspective vor fi influentate de impactul pe termen mediu si lung al crizei economice globale asupra fluxurilor de ISD, precum si de redresarea economiei mondiale in perioada urmatoare.

Contextul general

Incepana cu anul 2004, fluxurile de ISD au inregistrat cresteri constant, atingand un nivel istoric record de 1,9 trilioane dolari in anul 2007, anul 2008 marcand sfarsitul acestei perioade de crestere, scadere care a continuat si in anul 2009, datorita perspectivelor economice ale tarilor dezvoltate, in special, care au influentat negative tendinta de a investi a acestor tari afectate de recesiune economica, precum si declansarii crizei economico-financiare, care a condus la diminuarea capacitatii firmelor de a investi ca urmare a reducerii accesului la sursele de finantare si majorarii costului finantarii.

Impactul crizei economico-financiare asupra fluxurilor de ISD a fost diferit in functie de regiuni si sectoare economice. Pana in present, tarile dezvoltate au fost cel mai puternic afectate, fluxurile de ISD in tarile in curs de dezvoltare majorandu-se in perioada 2008-2009, dar intr-un ritm mai redus decat in perioada precedenta, datorita scaderii ISD orientate catre exporturile in tarile dezvoltate aflate in recesiune si catre furnizarea de servicii pe pietele locale ale caror perspective de crestere sunt reduse.

Initial, sectoarele economice cele mai afectate au fost serviciile financiare, industria auto, industria chimica, industria materialelor de constructii, dar, ulterior, efectele crizei s-au extins la toate sectoarele economice – industria primara ( care a inregistrat o reducere cu 47% a fuziunilor si achizitiilor transfrontaliere), produsele manufacturate ( care a fost sectorul cel mai grav afectat, inregistrand o scadere cu 77% a fuziunilor si achizitiilor transfrontaliere) si serviciile ( sector care a inregistrat o reducere cu 47% a fuziunilor si achizitiilor transfrontaliere).

Pe de alta parte, declansarea crizei economico-financiare a avut si o serie de efecte positive in contextual in care a condus la noi oportunitati de investitii datorate reducerii preturilor unor active, restructurarii unor industrii, majorarii resurselor financiare disponibile in unele tari emergente, aparitia si extinderea unor noi domenii de activitate ( in special in industrii conexe protejarii mediului inconjurator) si tendintei de industrializare a unor companii.

Aceste elemente pot contribui la majorarea fluxurilor ISD in viitor, aspect care depinde de rapiditatea redresarii economiei mondiale, de eficienta politicilor publice in abordarea cauzelor crizei actuale, de cresterea randamentului investitiilor si de capacitatea prevenirii eventualelor tendinte protectioniste.

Un rol important in redresarea economica si (re)crearea conditiilor de majorare a fluxurilor ISD il vor avea politicile economice, respectiv reformele structurale care vizeaza asigurarea unei mai mari stabilitati a sistemului financiar mondial si politicile care sa urmareasca promovarea investitiilor si a inovatiilor, precum si mentinerea unui mediu de afaceri si investitional favorabil dezvoltarii economice.

Evolutia si perspectivele ISD pe plan mondial

Fluxurile globale de ISD s-au injumatatit in ultimii doi ani, pietele emergente devansand tarile dezvoltate ca si “destinatie” a fluxurilor globale de ISD. Anul acesta si in perioada urmatoare se prognozeaza o crestere a fluxurilor globale de ISD, in principal in economiile emergente din Asia, dar se apreciaza ca volumul nu va depasi nivelul anului 2007 (circa 2 trilioane) mai devreme de anul 2012.

Preview document

Fluxurile ISD pe plan mondial, tendințe și efecte asupra dezvoltării - Pagina 1
Fluxurile ISD pe plan mondial, tendințe și efecte asupra dezvoltării - Pagina 2
Fluxurile ISD pe plan mondial, tendințe și efecte asupra dezvoltării - Pagina 3
Fluxurile ISD pe plan mondial, tendințe și efecte asupra dezvoltării - Pagina 4
Fluxurile ISD pe plan mondial, tendințe și efecte asupra dezvoltării - Pagina 5
Fluxurile ISD pe plan mondial, tendințe și efecte asupra dezvoltării - Pagina 6
Fluxurile ISD pe plan mondial, tendințe și efecte asupra dezvoltării - Pagina 7
Fluxurile ISD pe plan mondial, tendințe și efecte asupra dezvoltării - Pagina 8
Fluxurile ISD pe plan mondial, tendințe și efecte asupra dezvoltării - Pagina 9
Fluxurile ISD pe plan mondial, tendințe și efecte asupra dezvoltării - Pagina 10
Fluxurile ISD pe plan mondial, tendințe și efecte asupra dezvoltării - Pagina 11
Fluxurile ISD pe plan mondial, tendințe și efecte asupra dezvoltării - Pagina 12
Fluxurile ISD pe plan mondial, tendințe și efecte asupra dezvoltării - Pagina 13
Fluxurile ISD pe plan mondial, tendințe și efecte asupra dezvoltării - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Fluxurile ISD pe Plan Mondial, Tendinte si Efecte Asupra Dezvoltarii.docx

Te-ar putea interesa și

Investiții Internaționale

TEMA I. INVESTIŢIILE STRĂINE – PREZENTARE GENERALĂ 1. Investiţiile străine – delimitări conceptual-metodologice. Tipuri de investitori. 2. Rolul...

Ai nevoie de altceva?