Fluxurile comerciale internationale

Cuprins referat Cum descarc?

1. Fluxuri comerciale internationale - notiuni generale ...3
2. Componenta fluxurilor comerciale internationale 4
3. Comertul international ...5-6
4. Factorii de influenta a fluxurilor comerciale internationale .6
5. Caracteristicile fluxurilor comerciale internationale .7-8
6. Influenta fluxurilor comerciale internationale asupra economiilor orientate spre export .9
7. Tendinte in evolutia fluxurilor comerciale internationale ..10
8. Concluzii .11
9. Bibliografie .11


Extras din referat Cum descarc?

1. Fluxuri comerciale internationale - notiuni generale
Tranzactia desemneaza fluxul economic care reflecta crearea, transformarea, schimbul, transferul sau stingerea unei valori economice si care presupune schimbarea de proprietate asupra bunurilor si/sau a drepturilor financiare, prestarea de servicii sau disponibilizarea de forta de munca si capital
In contextul interdependentelor economice internationale, comertul international se distinge printr-un rol essential, care s-a manifestat inca de la aparitia sa. El s-a dezvoltat in decursul timpului sub influenta unui sistem de factori naturali, economici, stiintifico-tehnici, social-politici, culturali, interni si externi. Cu cat economia nationala este mai amplu deschisa catre economia internationala, cu atat incasarile si platile intre rezidenti si nerezidenti vor exprima un volum mai mare de schimburi comerciale si financiare in raporturile tarii cu restul lumii, iar acestea vor influenta mai profund procesele economice si financiare interne ale economiei nationale, generand in anumite conditii si un proces de angajare si acordare de imprumuturi internationale. 
Relatiile economice internationale cuprind fluxuri (tranzactii) comerciale si fluxuri (tranzactii) financiare.
Fluxurile comerciale internationale reflecta interdependentele dintre tari in planul economiei reale, fiind rezultatul adancirii treptate a specializarii operatorilor economici din diferite tari in producerea si comercializarea de produse corporale, de produse necorporale sau de prestari de servicii.
Comertul invizibil cuprinde, pe de o parte, tranzactiile internationale cu produse necorporale si prestarile de servicii, iar pe de alta parte, creantele si obligatiile decurgand din miscarea intre economiile nationale a factorilor de productie capital si forta de munca.
Circuitul economic mondial reprezinta ansamblul fluxurilor economice internationale privite in unitatea si interdependenta lor. El reflecta ingemanarea formelor schimbului mutual de activitati intre diferite economii nationale, referitoare la activitatile producatoare de bunuri economice, de distributie, de cercetare stiintifica etc. In conditiile actuale detin o pondere tot mai importanta fluxurile monetare, financiare, de servicii si informatii etc. Cu cat gradul dezvoltarii economice interne este mai mare, cu atat legaturile economice externe ale tarii respective sunt mai intense, fapt ce releva ponderea majora in circuitul economic mondial detinuta de tarile puternic dezvoltate.
2. Componenta fluxurilor comerciale internationale
3. Comertul international
Comertul international reflecta totalitatea tranzactiilor de export si de import, ierarhizate pe tari, pe grupe de tari, pe zone sau regiuni, pe categorii de piete sau de bunuri materiale si servicii etc.
Exportul reprezinta o vanzare de bunuri economice dintr-o alta tara in schimbul unei sume de bani cu circulatie pe plan international. Exportul are functia principala de a asigura o piata de vanzare pentru o parte din bunurile create in economia nationala, diminuand corespunzator consumul final.
Importul reprezinta o cumparare de bunuri economice dintr-o alta tara, in schimbul unei sume de bani convenite. Astfel, importul contribuie la sporirea de bunuri economice ce intra in consumul personal si la asigurarea facotrilor de productie pe care importatorul nu ii poseda sau are sanse de a-i crea cu un efort exagerat.
Comertul international este considerat unul din factorii cei mai dinamici ai vietii internationale, contribuind la cresterea nivelului tehnic al productiei, la diversificarea productiei, la cresterea economica. Este o expresie concreta a diviziunii internationale a muncii, o materializare a raportului de interdependenta a tarilor lumii.
In prezent, comertul international se desfasoara dupa urmatoarele fluxuri sau curente: 
a) Fluxul schimburilor comerciale intre tarile dezvoltate (TD) sau fluxul NORD -  NORD este caracterizat de schimburi dinamice, valorice si structural dezechilibrate marcate de diferite forme de protectionism si neoprotectionism. In anii '90, avea o pondere de 55% din totalul comertului international si este compus dintr-o serie de microcurente: 
-schimburi comerciale intraeuropene (tari membre UE si AELS ); 
-schimburi comerciale dintre Europa de Vest si Canada, Japonia, SUA, Australia etc;
-schimburi comerciale SUA -  Canada -  Mexic (NAFTA); 
-schimburi comerciale SUA -  Japonia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fluxurile comerciale internationale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. http://ulim.md/digilib/assets/files/Reviste%202/Studii%20Economice/2011/2.pdf
2. https://conspecte.com/Macroeconomie/relatiile-economice-internationale.html
3. https://conspecte.com/Geoeconomia/principalele-caracteristici-ale-comertului-international.html
4. http://www.rasfoiesc.com/business/economie/Fluxurile-internationale-ale-u23.php
5. https://forexedu.ro/fluxurile-comerciale-si-de-capital/
6. https://ibn.idsi.md/sites/default/files/imag_file/185_197_The%20development%20of%20international%20trade_characteristics%20and%20trends.pdf
7. https://www.wall-street.ro/special/culiselepieteivalutare/211256/fluxurile-de-capital-si-comerciale.html


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!