Fiziocratia - Stiinta Ordinii Naturale

Extras din referat Cum descarc?

In prima parte a sec XVIII in Franta apare prima scoala de gandire economica in adevaratul sens al cuvantului,scoala care deschide calea liberalismului economic clasic Scoala Fiziocrata. Organizata in jurul unui mentor Francois Quesnay; a unei doctrine-ordinea naturala;a unei idei directoare -suprematia naturii si detinand un sistem de notiuni,categorii,legi,mijloace de analiza proprii expuse in lucrarea lui Francois Quesnay"Tabloul economic"aparut in anul 1978.
Printre reprezentantii scolii franceze al carei sef de necontestat a fost medicul Francois Quesnay se numara V.R.Mirabeau, P.P. Mercierde la Riviere, P.S.Dupont de Nemour, N Baudeau,A.R.J. Turgot
Cuvantul ,,fiziocratie" provine din doua cuvinte grecesti: physio care inseamna natura si chratos care inseamna autoritate, putere, adica putereanaturii.
,,.Efectele negative ale politicii mercantiliste este lagata de aparitia scolii franceze.Politica de mentinere a preturilor scazute la produsele agricole a determinat scaderea interesului pentru agricultura, saracirea taranilor,si toate la un loc,ruinarea agriculturii franceze Problema esentiala pentru relansarea economica a Frantei in sec XVIII devine relansarea agriculturii printro politica liberala.Potrivit noi orientari se naste pogramul de actiune al fiziocratilor. Pentru asi sustine programul fiziocratii vor elabora un sistem teoretic coraspunzator bazat pe idea suprematiei naturii.
Fiziocratismul este o doctrina economica burgheza din secolul al XVIII-lea, avand o aparenta feudala care admite existenta unei ordini naturale in societate si a unor legi economice independente de vointa oamenilor.
In conceptia fiziocrata,numai natura creaza,munca omului avand doar un rol de transformare a bunurilor create si inmultite de natura. Prin urmare, singura ramura producatoare de bogatie este agricultura. Doctrina fiziocrata proclama credinta intr-o ordine natural si esentiala, adica intr-un sistem institutional perfect acordat,capabil sa asigure bunastarea sociala.
Conceptul esential elaborat de fiziocrati este fari indoiala "ordinea naturala"iar astfel Mercier de la Riviere defineste fiziocratia"stiinta ordinii naturale" 
Principiul "ordinii naturale" exprima ideea de baza a gandirii fiziocrate. Fiziocratii suntprintre primii cercetatori ai economiei ce manifesta o conceptie neta asupra Stiintei sociale si alegilor economice. In conceptia fiziocratilor, societatea evolueaza urmand o serie de "uniformitati","legi naturale", "o ordine naturala" data de divinitate pentru a asigura fericirea oamenilor si a-i facepe acestia sa le cunoasca si sa se conformeze actiunilor lor. "Ordinea naturala" este opusa conceptiei de "ordine sociala", aceasta din urma fiind considerata ca artificiala, deoarece este rezultatul vointei umane, caci, asa cum afirmase initial siJean Jacques Rousseau, "ceea ce este natural si spontan nu are nevoie sa fie contractual. Totusi,trebuie mentionat ca, pentru fiziocrati ordinea naturala nu presupune "intoarcerea la natura, lasalbaticie" iata intreaga ordine sociala", cum arata Mercier de la Riviere in lucrarea sa, "L'ordrenaturel et essentiel des societes politiques", considerata un adevarat cod al doctrinei fiziocrate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fiziocratia - Stiinta Ordinii Naturale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!