Fiscalitate și armonizare fiscală

Cuprins referat Cum descarc?

CUPRINS
CAP. 1. SISTEMUL FISCAL
1.1.Definitia si trasaturile sistemului fiscal
1.2. Functiile si rolul fiscalitatii
1.3. Legaturile fiscalitatii cu alte discipline
CAP. 2. ECONOMIA SUBTERANA - Sistemul economiei subterane 
- Sistemul economiei subterane 
-Frauda fiscala
-Munca le negru
-Activitatile criminale
- Tranzitia Romaniei de la economia planificata la economia de piata mediu favorizat pentru manifestarea economiei subterane
- Economia subterana in Romania
- Constituirea , functionarea si combaterea firmelor fantoma in Romania
- Legislatia in Romania cu privire la combaterea economiei subterane
BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

CAP. 1. SISTEMUL FISCAL
1.1. DEFINITIA SI TRASATURILE SISTEMULUI FISCAL
Denumirea de "fisc" provine din limba latina , unde "fiscus" insemna cos sau paner.
Termenul de fiscalitate este definit de La Rousse ca un sistem de percepere a impozitelor, ansamblul de legi care se refera la acesta si mijloacele care conduc la el. Sistemul fiscal reprezinta un ansamblu de cerinte si principii referitoare la dimensionarea asezarea si perceperea impozitelor precum si la obiectivele social-economice urmarite de politica fiscala. Sistemul fiscal cuprinde trei componente independente:
1.Legislatia fiscala care reglementeaza si instituie impozite si taxe considerate componente de baza ale veniturilor statului si care consfintesc dreptul de creanta al statului asupra contribuabilului.
2.Mecanismul fiscal cuprinde totalitatea procedeelor tehnice si metodelor prin care se realizeaza actiunea de urmarire si percepere a impozitelor si taxelor. 
3.Aparatele fiscale cuprind organele specializate care pun in miscare mecanismul fiscal in scopul realizarii obiectivului final, adica urmarirea si perceperea veniturilor bugetare.
Este necesar ca reglementarile fiscale sa fie cunoscute si respectate atat de organele fiscale cat si de platitor. In legea prin care se instituie un impozit se precizeaza persoanele in sarcina carora cade plata impozitului materia supusa impunerii, marirea relativa a impozitelor, termenele de plata, sanctiunile ce se aplica persoanelor fizice sau juridice care nu-si onoreaza obligatiile fiscale. 
Taxele reprezinta platile efectuate de persoanele fizice sau juridice pentru serviciile efectuate de institutiile publice .
Elementele comune specifice veniturilor bugetare sunt:
a). denumirea veniturilor bugetare
b). subiectul sau platitorul este reprezentat de persoana fizica sau juridica obligata prin lege la plata unei taxe sau unui impozit 
c). destinatarul impozitului este persoana fizica sau juridica ce suporta efectiv impozitul 
d). obiectul impunerii il reprezinta materia supusa, adica elementul concret care sta la baza calcului impozitului.
e). sursa impozitului sau baza de calcul arata din ce anume se plateste impozitul si reprezinta elementul pe care se fundamenteaza calculul venitului bugetar 
f). unitatea de impunere reprezinta unitatea de masura utilizata pentru exprimarea dimensiunilor obiectului impozabil 
g). cota impozitului reprezinta impozitul aferent unei unitati de impunere. Impozitul poate fi stabilit intr-o suma fixa sau in cote procentuale 
h). asieta reprezinta totalitatea masurilor care se iau de organele fiscale in legatura cu fiecare subiect impozabil pentru identificarea obiectului impozabil si determinarea impozitului datorat 
i). incasarea reprezinta realizarea efectiva a acestuia. Metode de incasare a veniturilor bugetare:
1.metoda platii directe - utilizate pentru veniturile provenite de la persoane juridice
2.metoda retinerii si varsarii - folosita in cazul veniturilor impozabile realizate de persoane fizice 
3.metoda aplicarii de timbre fiscale 
j). termenul de plata adica data pana la care impozitul trebuie achitat statului 
k). inlesnirile, drepturile si obligatiile debitorilor. Inlesnirile prevazute de lege sunt stabilite sub forma de reduceri sau scutiri si au in vedere anumite situatii de exceptie in functie de politica fiscala sau sociala. Debitorii au dreptul sa ceara si sa li se admita aplicarea corecta a normelor legale sau acordarea inlesnirilor legale. Pentru platile efectuate in plus sau fara o baza legala au dreptul sa accepte compensatiile cu obligatiile viitoare sau sa ceara restituirea lor.
l). raspunderea platitorului reprezinta aplicarea formelor raspunderii juridice in cazul abaterilor, sanctiunile prevazute sunt majorarile de intarziere si amenzile .Platitorii sunt obligati sa puna la dispozitia organelor financiare toate informatiile cerute in vederea evaluarii corecte a bazei de calcul, declararea obiectului si materiei impozabile, plata in cuantumul si la termenele prevazute. 
Pe langa obiectivul principal al activitatii fiscale, acela de a constituii resursele banesti necesare activitatii puterii de stat centrale si locale, din legile de impozite si taxe se pot desprinde si alte obiective, care pot fii grupate astfel:
a) incurajarea anumitor activitati necesare pe plan social printr-un regim fiscal mai atragator si descurajarea activitatilor daunatoare climatului social sau starii de sanatate, educatie etc.
Impozitele , taxele si alte venituri ale statului impreuna cu resuresele si normativele de cheltuieli pentru institutiile publice se aproba prin lege. Minsterul Finantelor avand ca atributie principala asigurarea echilibrului bugetar si aplicarea politicii financiare.
b) protectia sociala a unor categorii defavorizate ale populatiei prin scutiri de impozite:
1. scutiri de impozitul pe salarii privind:
o sumele primite de salariati pentru munca prestata in perioada preavizului de concediere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fiscalitate si Armonizare Fiscala.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!