Fiscalitate

Extras din referat Cum descarc?

Uniunea Europeana reprezinta un spatiu economico-social si politic, in constructie, de o natura si consistenta diferita fata de formele traditionale de grupare a intereselor de natura economica si sociala la scara societala.
Integrarea europeana este definita ca fiind procesul prin care tarile membre ale Uniunii Europene inteleg sa-si transfere in mod progresiv, de la nivel national la nivel supranational, o serie de competente ce tin de resortul suveranitatii nationale, acceptand sa le exercite in comun si cooperand in domeniile respective de activitate in scopul atingerii unor obiective de natura politica, economica, sociala si culturala ce vizeaza progresul si dezvoltarea acestor state. Este o conceptie noua asupra suveranitatii si care permite functionarea perfecta a mecanismelor Uniunii Europene. UE este astazi un ansamblu specific, fondat pe o repartitie de competente suverane intre ea insasi si statele sale membre, competentele comunitare fiind exercitate in comun. 
Impozitarea, este un sistem de contributii impuse de catre guvernamant asupra persoanelor, intreprinderilor, si proprietatii, esential ca o sursa de venit pentru acoperierea cheltuielilor guvernamentale si a altor scopuri publice
Impozitul reprezinta prelevarea unei parti din veniturile si/sau averea persoanelor la dispozitia statului in vederea constituirii resurselor financiare necesare pentru acoperirea cheltuielilor publice.
Caracteristicile impozitului
1. au caracter obligatoriu, ceea ce presupune ca toate persoanele fizice si/sau juridice care realizeaza venituri dintr-o anumita sursa sau poseda un anumit gen de avere sa participe prin impozite la constituirea fondurilor generale ale statului;
2. sunt plati catre stat cu titlu definitiv si nerambursabil, in sensul ca odata facute, ele sunt utilizate numai la finantarea unor actiuni si obiective necesare membrilor societatii;
3. sunt o prelevare fara contracompensatie sau fara vreun echivalent direct si imediat din partea statului in favoarea contribuabilului.
Tipuri de impozite
Impozitele directe
- Impozitul pe venit 
- Impozitul pe venitul persoanelor fizice 
- impozitul pe venit retinut la sursa 
- impozitul pe salarii 
- impozitul pe venituri din drepturi de proprietate intelectuala; 
- impozitul pe venituri din vanzarea bunurilor in regim de consignatie; 
- impozitul pe venituri din activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial; 
- impozitul pe venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului Civil 
- impozitul pe venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara; 
- impozitul pe venitul obtinut de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit titlului IV, care nu genereaza o persoana juridica. 
- impozitul pe venitul global 
- Impozitul pe venitul persoanelor juridice 
- impozitul pe profit; 
- impozitul pe veniturile microintreprinderilor 
- impozitul pe dividende; 
- impozitul pe venituri din vanzarea activelor. 
- Impozitul pe avere 
Impozitele indirecte
- taxele de consumatie (Accizele); 
- taxa pe valoarea adaugata (T.V.A.) 
- taxele vamale; 
- monopolurile fiscale; 
- taxele de inregistrare si de timbru.
Principalele modificari de taxe si impozite de la 1 ianuarie 2007
I. IMPOZITUL PE PROFIT
Sunt deductibile:
- Cheltuielile de transport si cazare, precum si cele cu indemnizatia de deplasari in Romania si strainatate in limita a 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutii publice, fara conditia realizarii profitului in exercitiul curent si / sau in anii precedenti.
- Cheltuielile cu stocurile si mijloacele fixe amortizabile distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a altor cauze de forta majora, fara conditia existentei unui contract de asigurare. 
- Bursele private, acestea beneficiind de acelasi tratament fiscal cu cel aplicat cheltuielilor de sponsorizare. Se respecta, astfel, prevederile Legii 376 din 2004 privind bursele private. 
- Se majoreaza la 4.000 de euro anual nivelul de deductibilitate cu taxele si cotizatiile catre organizatiile neguvernamentale sau asociatiile profesionale care au legatura cu activitatea desfasurata.
- Provizioanele constituite de companiile aeriene in vederea acoperirii cheltuielilor de intretinere si reparare a parcului de aeronave. 
- Sunt deductibile integral dobanzile si pierderile din diferente de curs valutar in legatura cu imprumuturile obtinute de la institutiile de credit, romane sau straine, institutiile financiare nebancare, precum si cele obtinute in baza obligatiunilor admise la tranzactionare pe o piata reglementata, neconditionat de nivelul gradului de indatorare.
- A fost exclusa prevederea conform careia valoarea ramasa neamortizata este deductibila la calculul profitului impozabil, numai in situatia in care mijloacele fixe sunt valorificate prin unitati specializate sau prin licitatie organizata potrivit legii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fiscalitate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!