Firme Multinationale

Cuprins referat Cum descarc?

1. Ce este "firma multinationala"?
2. Aparitia firmelor multinationale
3. Clasificarea firmelor multinationale
4. Globalizarea concurentei si a strategiei
5. Firmele multinationale in Europa si Romania
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Ce este "firma multinationala"?
Potrivit lui C.A. Michalet, firma multinationala este "o intreprindere, sau un grup, cel mai adesea de mari dimensiuni, care, pornind de la o baza nationala, a implantat mai multe filiale in diverse tari, potrivit unei strategii si organizari concepute la scara mondiala". Aceasta definitie exclude intreprinderile care se multumesc sa faca export; trebuie ca in strainatate sa aiba loc constituirea unor filiale de productie, si nu de comercializare. Se observa ca definitia tine seama de originea nationala a firmelor multinationale, apartenenta sa la o tara putand explica unele dintre particularitatile sale. De asemenea, se remarca faptul ca filialele se pot constitui in strainatate conform unor modalitati extrem de variate: rascumparare, crearea unor intreprinderi noi, participarea la capitalul unei intreprinderi existente. Finantarea se poate face si ea din surse diferentiate, precum refolosirea profiturilor realizate anterior de filialele deja create sau imprumuturi in tara straina.
Cea de-a doua acceptiune a termenului de "firma multinationala" pune accentul pe caracterul international al firmei, care se considera ca fiind autonoma fata de tara sa de origine, ca si fata de tara de implantare. Caracterul international este atribuit in functie de diferite criterii, care pot fi utilizate separat sau impreuna: capitalul social al firmei este detinut de actionari dispersati in mai multe tari, conducatorii firmei sunt de diferite nationalitati, strategia si planificarea productiei firmei este elaborata la scara mondiala. In realitate insa, sunt putine intreprinderi care corespund simultan acestor trei criterii.
Asadar, se pot identifica doua curente, dupa cum accentul este pus pe caracterul international al firmei sau pe baza nationala. O intreprindere este considerata multinationala numai atunci cand controleaza mai multe filiale in mai multe tari.
Desi cele mai multe sunt cunoscute drept firme gigant, criteriul dimensiunii nu este suficient pentru a caracteriza firmele multinationale. Chiar daca cifra de afaceri a General Motors este mai mare decat produsul intern al unor tari ca Turcia sau Grecia, exista si firme multinationale de dimensiune medie sau chiar mica.
Aparitia firmelor multinationale
Explicatiile procesului de multinationalizare, foarte numeroase, pot fi grupate in jurul a 4 teme explicative principale.
1. Restrictiile de aprovizionare
Majoritatea tarilor industrializate dispun de un spatiu marginit, in care resursele naturale sunt uneori foarte limitate si in care specializarea industriala necesita asigurarea aprovizionarii de afara.
2. Spatiile nationale.Disparitatea spatiului mondial
Spatiul mondial nu este omogen, ci diferentiat in spatii economice nationale, care reprezinta o piedica pentru expansiunea comerciala prin export. In primul rand, datorita "barierelor protectioniste", care nu pot fi reduse la taxe vamale. Apoi, limitarea cantitatilor, fixarea unor reglementari privitoare la normele de securitate, de igiena, de poluare, reprezinta tot atatea bariere netarifare. De aici rezulta interesul pentru productia la fata locului, chiar in spatiul in care se vand rezultatele ei, ceea ce permite si adaptarea la gusturile consumatorului.
3. Structura oligopolista internationala
Cea mai mare parte a firmelor multinationale se afla in situatie de oligopol, ceea ce duce la imposibilitatea sau la dificultatea foarte mare de a mari segmentul de piata din economia nationala in care sunt integrate initial. Blocarea expansiunii pe piata nationala duce initial la export, apoi la productia la locul vanzarii, adica la multinationalizare. Aceasta schimbare de amplasare poate reprezenta uneori o necesitate pentru a compensa irosirea unui avantaj tehnologic anterior. De asemenea, rentabilitatea investitiei intr-o alta tara poate fi superioara fata de cea din tara de origine.


Fisiere in arhiva (1):

  • Firme Multinationale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!