Filozofii Lucrurilor Pamantesti

Extras din referat Cum descarc?

Argument 
Lucrarea cu un titlu atat de interesant a aparut in Romania in varianta celei de a sasea ei editii, la Editura Humanitas, 1994. Am ales-o spre prezentare pentru ca nu este o incursiune a autorului intr-o meta-fizica abstracta filozofica, ci o incercare reusita de a face accesibila cititorilor introducerea in istoria gandirii economice. De fapt, ganditorii la care se face referire au cautat sa explice si au asezat intr-un corp teoretic realitatile vietii economice concrete, de aceea autorul ii si plaseaza in ordinea faptelor pamantesti, nu de nivelul cunoasterii universului sau a genezei lumii.
Cartea e structurata in XI capitole, avand o parte introductiva si una de prezentare a contextului aparitiei Scolii clasice engleze de economie, facand apoi analiza gandirii unor economisti cunoscuti (A. Smith, Malthus, D. Ricardo, J.St.Mill, K. Marx, A. Marshall, Th. Veblen, J.M. Keynes, J. Schumpeter) plus a reprezentantilor mai putin proeminenti ai unor curente de idei. Ea se finalizeaza cu niste concluzii si cu indicatii valoroase de aprofundare a lecturii in domeniul evolutiei ideilor economice. Ceea ce se remarca de la inceput este abordarea care intrepatrunde aspectele de gandire stiintifica, de configurare a personalitatii diferitilor autori cu contextul istoric si cu elemente de amanunt biografic, modalitate de a transforma lectura intr-o traire vie, care-l apropie pe orice cititor, chiar nespecialist, de a parcurge cu placere acest text, de pe urma caruia se alege cu multe cunostinte din domeniul economic. De altfel, chiar pe coperta cartii se mentioneaza ca: ,,Este probabil cea mai izbutita si mai captivanta introducere in stiinta economica si istoria ei, din cate s-au scris vreodata."
Cap.I Introducere
In prima parte Robert Heilbroner face apologia ganditorilor din sfera vietii economico-sociale, punand in contrast activitatea lor sustinuta, nespectaculoasa, chiar discreta, cu stralucirea si paginile de istorie scrise pe seama conducatorilor de state si de ostiri. El vrea oarecum sa repare aceasta nedreptate aratand cum niste personaje mult mai modeste - in aparenta - au reusit sa schimbe lumea modeland, sistematizand gandirea semenilor. ,,Ceea ce au facut ei s-a dovedit a fi mai decisiv decat multe din actele unor oameni de stat aureolati de glorie,a produs adesea perturbari mai profunde decat actiunile ostirilor inauntrul sau inafara tarii, a avut efecte pozitive sau negative mai mari decat edictele unor regi sau parlamente." [p.13] Numitorul comun al acestor personaje foarte diferite a fost de a studia comportamentul semenilor, in primul rand ca producatori de avutie materiala si apoi, in ,,inghesuiala bezmetica"[p.16] de a apuca o parte din aceasta. In consecinta, ii denumeste filozofi ai lucrurilor pamantesti pentru ca ,,s-au straduit sa cuprinda intr-o viziune filozofica cea mai pamanteana dintre indeletnicirile omului - ravna pentru bunuri materiale." [p.16]
Cap.II Revolutia economica
In acest capitol Heilbroner arata ca activitatea economistilor nu ar fi fost posibila fara un context economic - aparitia pietelor [p.21]. El subliniaza ca existenta pietelor nu este insa totuna cu sistemul de piata ca mecanism economic de sustinere si perpetuare a unei intregi societati [p.29]. Eliberarea din sistemul feudal, generalizarea ideii de castig, dezvoltarea comertului, trecerea de la avutia nobiliara funciara la avutia in bani sunt aspecte care au aparut in zorii Epocii moderne, au dus la un dinamism al vietii economice si au permis dezvoltarea stiintei economice, care sa descopere o serie de legitati dincolo de comportamentul individual izolat. 
Cap.III Minunata lume a lui Adam Smith
O parte consistenta din acest capitol reda contextul social-istoric al Angliei sec. al XVIII-lea, in care il plaseaza pe Adam Smith (1723-1790). El este chiar parintele Eco!no!mi!ei politice ca stiinta. ,,O cercetare a naturii si cauzelor avutiei natiunilor" este lu!crarea pe care Heilbroner o apreciaza ca fiind "un tratat de istorie care explica in ce mod a luat nastere si deopotriva cum functioneaza sistemul libertatii desavarsite (sau sistemul libertatii naturale), cum numea Smith capitalismul comercial" [p.58]. Opera sa capitala, ea a fost elaborata intr-un interval de 24 de ani, prima editie aparand in 1776. Chiar de la debutul lucrarii, Smith si-a propus sa raspunda la intrebarea: ,,cum se imbogateste statul?". Aratand ca avutia reala a unei natiuni nu consta in bani, cum sustineau mercantilistii fata de care a declansat un adevarat razboi de idei, ci in munca utila producatoare de valori de schimb, Smith se straduieste sa analizeze imprejurarile de care depinde dezvoltarea avutiei nationale: 
1. diviziunea muncii care contribuie la ridicarea productivitatii muncii; 
2. capitalul, de marimea caruia depinde numarul muncitorilor productivi;
3. politica economica (raportul dintre numarul celor intrebuintati intr-o munca folositoare productiva - si cei intrebuintati intr-o munca neproductiva).


Fisiere in arhiva (1):

  • Filozofii Lucrurilor Pamantesti.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!