Fenomenul inflației

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Actualitate temei de cercetare.Inflatia constituie o problema de maxima importanta pentru organelle de gurenamant din toate tarile si reprezinta o prioritate in analizele economistilor din diferite timpuri.

Stabilizarea si demararea fenomenului inflationist nu a fost posibila fara elaborarea si promovarea de catre BNM a unei ciculatiei a monedei adecvate, orientarea spre crearea conditiilor favorabile asigurarii stabilitatii financiare,asigurari si mentineri stabilitatii monedei nationale,dezvoltarii sistemului bancar si reducerii ratei inflatiei.In acest context de idei, identificarea influentilor pe care circulatia monedei le ia asupra evolutii economiei nationale,este foarte important procesul inflatiei spre perfectionarea instrumentelor de gestiune macroeconomica.

Scopul lucrarii consta in cercetarea dintre inflatie si indicatorii ce evalueaza impactul asupra principalelor variabili macroeconomici prin prisma influentei deciziilor autoritatii monetare asupra conjucturii economice si financiare.

In scopul atingerii obiectivelor de baza al cercetarii au fost propuse urmatoarele sarcini.

- Studierea si aprofundarea cercetarii inflatiei cu privire la evaluarea ei in economia de piata;

- Evaluarea contributiei circulatiei monetare la atingerea unui anumit nivel de variatie;

- Identificarea particularitatii de functionare a inflatiei;

- Identificarea particularitatii de functionare a inflatiei in Republica Moldova.

Realizarea acestor sarcini este foarte importanta atat din punct de vedere teoretic, deoarece asigura o complexitate sporita a invastigatiilor efectuate, cat si din punct de vedere aplicativ, deoarece contribuie la extinderea arealului de solutii pentru problemele cu care se confrunta economia nationala.

Obiectivul cercetarii il constitue inflatia si impactul ei asupra cresterii preturilor de consum.

Structura tezei si continutul ei

In capitolulul I,,Aspecte generale privitor la fenomenul inflatiei'' este efectuat o generalizare a inflatiei si o sinteza a teorii economice privitor la cresterea preturilor,sunt redate fomele inflatiei,principalii indicatori de calcul al inflatiei.Deasemenea este redat foarte bine rolul inflatiei in economie.

In capitolul II ,,Politici macroeconomici de gestionarea inflatiei in R.Moldova''sunt redate masurele de combatere a inflatiei,deasemenea este caracterizat fenomenul inflationist in Republica Moldova.

Capitolul I. Aspecte generale privitor la fenomenul inflatiei

?1.1.Natura si formele inflatiei

,, Inflatia este un proces de crestere cumulativa si autointretinuta a nivelului general al preturilor de consum, un mecanism care provoaca variatii multiple de lunga durata,genereaza el insusi cauzele permanentei sale si exprima prin majorarea celei mai mari parti a preturilor.''(Pierre Bezbakh)

Fenomenul inflationist a fost simtit in viata oamenilor inca de la inceputuri sub diverse forme,care au afectat intr-o mare masura bunul mers al vietii economice,sociale si politice.

In literatura,inflatia se desfasoara ca fiind o crestere generalizata a preturilor in conditiile in care puterea de cumparare pe piata scade.Acest lucru se exprima in termeni monetari prin faptul ca preturile bunurilor si serviciilor cresc,cantitatea de bani creste,iar puterea de cumparare a unei unitati monetare scade.

Putem spune ca inflatia ar putea fi legata in mod direct de aparitia banilor in relatiile de schimb pe o anumita treapta de dezvoltare a societatii.

Este stiut faptul ca primul obiectiv al tuturor politicilor economice a fost stabilitatea preturilor la care s-a adaugat foarte repede echilibrul balantei de plati.Daca nu ar fi existat probleme legate de aceasta stabilitate a preturilor de la inceputul societatii omenesti,acest obiectiv nu ar fi stat in centrul atentiei politicilor economice promovate de toate curentele de doctrina economica.Aceasta prezenta a obiectivelor de politica economica ne demonstreaza ca problema stabilitatii preturilor s-a pus inaintea structurarii primelor idei si curente de doctrina economica.

Conceptul modern difineste inflatia ca un dezechilibru structural monetaro-material,care reflecta existenta in circulatie a unei mase monetare care depaseste nevoile reale ale economiei,ceea ce conduce la deprecierea banilor si la cresterea sensibila,generalizata si durabila a preturilor.

De-a lungul timpului,inflatia s-a manifestat diferit,in functie de forme istorice pe care le-au imbracat banii:monede din metale pretioase,bani hartie convertibili in aur,bani de hartie neconvertibili in aur.

Inflatia s-a manifestat,mai intai,sub forma devalorizarii a monedelor din metale pretioase,fiind cunoscuta astazi ca inflatie monetar baneasca .Acest gen de inflatie se caracterizeaza prin:separarea continutului nominal al monedelor metalice (mai mare)de continutul lor real(mai mic)de transformarea existentei-aur a monedei in aparenta-aur;aglomerarea circulatiei cu monede ieftine,fara valoare deplina;scaderea puterii de cumparare monedelor falsificate.

Bibliografie:

1. Nita Dobrota. Economia Politica.Ed.Economica,Bucuresti, 1998

2. Stelian Iordache.,Costinel Lazar. Curs de economia politica.Ed.Economica, Bucuresti,1999

3. Dumitru Moldovanu. Curs de teoria economica. Ed ARC,Bucuresti, 1997

4. Marius Bacescu., Angelica Bagescu-Carbunaru. Macroeconomia si politici macroeconomici. Ed. ALL Educational, Bucuresti, 1997

5. Marius Bacescu., Angelica Bagescu-Carbunaru. Macroeconomie Intermediara. Ed.Economica, Bucuresti, 1997

6. Chirita. N., E.Scarlat. Politici Macroeconomici. Teorii si aplicatii. Ed.Economica, Bucuresti,1998

7. www.gov.md

8. www.bnm.md

9. www.infomarket.md

10. www.statistica.md

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fenomenul inflatiei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
43 pagini
Imagini extrase:
43 imagini
Nr cuvinte:
11 355 cuvinte
Nr caractere:
58 468 caractere
Marime:
56.23KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
inflatie, taxe, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Balan Victoria
Sus!