Fenomenul De Inflatie In Republica Moldova

Extras din referat Cum descarc?

In aceasta lucrare voi incerca sa analizez unul din cele mai perverse dezeechilibre macroeconomice din perioada curenta.
In unele tari, in anumite perioade, inflatia a fost si este cel mai mare inamic al dezvoltarii si progresului economic. In alte conditii inflatia poate fi un bun stimulator pentru incadrarea politicilor antiinflationiste in strategiile de dezvoltare ale guvernelor.
Voi incerca, pe cat posibil, sa clarific continutul acestui proces cu efecte multiple asupra economie R.
Moldova. Inflatia poate fi definita ca o tendinta perseverenta de crestere a nivelului general al preturilor.
Este un fenomen care, intr-un fel sau altul, ne afecteaza pe toti. Se poate sustine ca o inflatie moderata poate avea unele efecte benefice asupra economiei; de exemplu, ea poate fi compatibila cu nivelul scazul al somajului si, daca preturile au o tendinta inflrxibil dscrescatoare, poate determina functionarea mai eficienta a mecanismului acestora. Totusi inflatia are afecte daunatoare asupra economiei si determina o teama accentuata de hiperinflatie-adica o inflatie extrem de accentuata ce conduce la prabusirea sistemului monetar national.
Nivelul general al preturilor poate fi estimat in diferite moduri. De-a lungul deceniilor postbelice, sa pus problema ca instrumentul principal de masurare a inflatiei sa fie indicile preurilor de consum (IPC). IPC exprima modificarea medie ponderata a cheltuelilor pe care o familie de talie mijlocie din mediul urban le face pentru asigurarea mijloacelor de subzistenta, in concordanta cu nivelul si stuctura nevoii sociale istorice determinate.
Inflstie taratoare, exprimata printr-un ritm mediu anual de crestere a preturilor de consum de pana la 3%; Inflatia moderata, daca preturile respective cresc in ritm de pana la 6%; Inflatia rapida, atunci cand respectivul ritm se apropie de 10%; Inflatia galopanta, cand cresterea preturilor de consum depaseste 15%. Hiperinflatia incepe in luna in care cresterea preturilor depaseste 50% si se termina in luna anterioara scaderii cresterii preturilor sub aceasta limita, peste care nu se trece cel putin un an. In mod cert, hiperinflatia exprima forma excesiva a inflatie.
II. b. Inflatia influentata de diversi factori Inflatia prin cerere -este acea inflatie care rezulta din cresterea cererii agregate. Cresterea cererii agregate este exprimata de unii specislisti prin cresterea veniturilor banesti ale populatiei.
Cresterea cererii agregate este ilustrata prin deplasarea ei catre dreapta de la Ca1 la Ca2. In cest caz, preturile vor creste de la P1 la P2, iar oferta agregata va spori de la Q1 la Q2. Cu cat curba ofertei agregate este mai inelastica, cu atat preturile vor creste mai mult, iar productia oferita va spori mai putin. Acest grafic sugereaza o singura crestere a cererii agregate. Un astfel de soc poate fi provocat de o crestere substantiala a cheltuielulor guvernamentale. Efectul acestui soc poate fi o singura crestere a preturilor dupa ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Fenomenul De Inflatie In Republica Moldova
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Economie ".  Editia V, Editura Economica, Bucuresti 2000.
2.	"Bazele teoreiei economice", Andrei Cojuhari, Chisinau 1993.
3.	Buletine trimestriale ale BNM 1996-1998.
4.	Sinteza monetara nr.4*2003


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!