Federalism

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Lucrarea de fata isi propune sa prezinte federalismul - de la origini pana in prezent, precum si incercarea specialistilor de a forma ,,Statele Unite ale Europei". 
Am ales tema ,,Federalismul - de la origini pana in prezent", deoarece esten important sa cunoastem motivele care au stat la baza formarii Europei unite.
Gandirea federalista europeana a avut in istoria apropiata foarte multi parinti nobili, dar putini sustinatori convinsi. Oricum nevoia de "a uni" natiunile europene a fost cea mai importanta mostenire a secolului XIX-lea, care se terminase cu hecatomba primului razboi mondial. Ideea unei uniri "pan-europeana"- autonoma fata de bolsevismul rus si fata de noile puteri, ca de exemplu SUA si Japonia - era reluata de contele austro-ungar Richard Coudenhove-Kalergi pe baza unei colaborari franco-germane imediat dupa sfarsitul razboiului. Actiunea lui Aristide Briand la sfarsitul anilor '20 crea o perspectiva unitara in Europa, dar anii '30 se caracterizeaza ca si ajunul declansarii unui nou conflict mondial. Miscari, precum cea a lui Coudenhove-Kalergi, au continuat propria activitate in Statele Unite, in timp ce pe vechiul continent miscarile respective erau invinse de violenta hitlerista.
Ideea unei Europe unite bazata pe cuvintele "justitie" si "libertate" renaste odata cu rezistenta fata de fascism si nazism, in inchisori si clandestinitate. Asa ca in Italia, Franta, Belgia apare in mediul rezistentei obiectivul Europei federale: aceasta sensibilitate politica comuna catolicilor, socialistilor, liberalilor se concretizeaza intre anii 1941 - 1942 in Italia, pe insula Ventotene (domiciliu fortat pentru oponentii politici), in redactarea manifestului "Pentru o Europa libera si unita" de catre Altiero Spinelli si Ernesto Rossi cu o contributie a lui Eugenio Colorni.
Ideea "Statelor Unite ale Europei" a captat imaginatia specialistilor in drept comunitar, intelectualilor si politicienilor de mai bine de o suta de ani. Chiar si in Marea Britanie a existat o traditie federalista, promulgata de istoricul Edward Acton, dezvoltata de intelectualii anilor '20-'30, si continuata de sustinatorii "Uniunii Federale" - Maine si Pinder - in anii 1990. 
Inainte si in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, scriitori englezi, cum ar fi H.N. Brailsford, Kingsley Martin si G.D.H. Cole au sustinut ideea unei Europe socialiste federale, ca o solutie pentru mobilizarea impotriva Germaniei naziste. In 1940, specialistul in drept constitutional Ivor Jennigs a scris un pamflet numit "O Federatie pentru Europa de Vest": stilul elegant si concis a proiectului de constitutie anexat acestei carti ar fi putut servi cu succes ca model pentru delegatii Conventiei de la Laeken (Fabbrini, 2005, p.27). Publicatia lui Jennigs a fost una dintre duzinele de pamflete, articole si carti publicate de catre miscarea federalista engleza in urmatoarele decade. Cea mai influenta revista academica in materia integrarii europene, Revista de Studii asupra Pietii Comune, a sustinut ideea federalismului: multi dintre publicistii editiilor de inceput (de exemplu: Francois Duchene, Stanley Henig, Uwe Kitzinger, John Lambert, Richard Maine, John Pinder si Roy Pryce) erau federalisti convinsi si vechi sustinatori ai Uniunii Federale. 
Traditia britanica federalista nu a fost decat varful de iceberg. In anii de dupa razboi, savanti ca Mario Albertini, Henri Brugmans, Jean-Baptiste Duroselle, Pascal Fontaine, Pierre Gerbet, Walter Lipgens, Dusan Sidjanski, Alan Milward si Andrew Moravcsik, si numerosii lor discipoli, au fost in masura de a forma perceptia colectiva asupra constructiei Europei si ceea ce, din punct de vedere istoric, semnifica aceasta constructie. Ideea de baza ce strabate operele acestora este legata de convingerea, sustinuta prin argumente de ordin istorico-logice, ca Europa se indreapta catre o "forma superioara de suveranitate supranationala" (Fabbrini, 2005, p.28).
1. Federalismul - de la origini pana in prezent
Federalismul - inca de la origini si pana la formele recente - ramane teoria cu cel mai accentuat caracter politic si activist dintre teoriile clasice ale integrarii. Expus de lideri politici precum Altiero Spinelli, Alcide de Gasperi, Paul-Henri Spaak si Walter Hallstein, federalismul european postbelic se prezinta mai mult ca o miscare politica decat ca o abordare teoretica. Chiar si acei teoreticieni preocupati de descrierea si explicarea modelelor de integrare federala, cum ar fi Carl Friedrich (1953, 1964), au fost adesea active in schitarea de constitutii pentru sindicate federale, incadrandu-se astfel in activismul politic. In zilele noastre, idealurile federaliste continua sa se intrupeze in viziuni politice ale UE. De exemplu, Tratatul din 1992 al Uniunii Europene este considerat ca un prim pas spre o viitoare Europa federala, iar idealurile federale se regasesc si in recenta Conventie asupra Viitorului Europei (2002-2003).


Fisiere in arhiva (1):

  • Federalism.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!