Fazele Ciclului Economic

Cuprins referat Cum descarc?

I. Introducere - notiunea de ciclu 2
II. Ciclul economic 2
III. Fazele ciclului economic 4
IV. Trasaturile fazelor ciclurilor economice 7
V. Exemple pentru fazele ciclurilor economice 8
VI. Tabel - fazele ciclului economic in conceptia unor autori 10


Extras din referat Cum descarc?

I. Introducere - notiune de ciclu
Notiunea de ciclu nu a fost elaborata de stiinta economica, ea fiind folosita inainte, de catre alte stiinte, cum ar fi: astronomie, fizica sau biologie. Din punct de vedere etimologic, termenul de ,,ciclu" provine din limba latina, ,,ciclos", care inseamna cerc. El desemneaza o perioada continua a unui determinat de unitati de timp, de obicei anul calendaristic, in decursul carora anumite fenomene se reproduc in aceeasi ordine. In diversitatea domeniilor in care este folosit termenul de ciclu, cunoastem mai multe tipuri de ciclu, cum ar fi in tehnica ciclul alternat si ciclul asimetric, in astronomie ciclul solar, in geometrie ciclul geotectonic, in anatomie si botanica ciclul evolutiei, ciclul vital al dezvoltarii ontogenetice a unui organism s.a.m.d.
II. Ciclul economic
In domeniul stiintelor economice, primul cercetator care a folosit termenul de ciclu pentru a caracteriza evolutia economica a fost Clement Juglar, in anul 1860. In lucrarea sa ,,Crizele comerciale si revenirea lor periodica in Franta, Marea Britanie si Statele Unite" arata ca viata economica se caracterizeaza prin succesiunea perioadelor de avant (inflorire), criza si lichidare. Aceste perioade urmeaza intotdeauna una dupa alta, in aceeasi ordine. Aici, insa, trebuie precizat ca pana la sfarsitul deceniului al doilea al secolului XX, termenul de ciclu era folosit ca sinonima pentru termenul periodic, chiar daca, in unele lucrari s-au manifestat, si unele rezerve. 
Pe parcursul istoriei, ciclul economic a fost studiat de mai multi specialisti si nu numai, cum ar fi Wesley Mitchell in lucrarea sa ,,Ciclurile economice. Problema si punerea ei", care a definit in modul cel mai general ciclurile economice, ca fiind fluctuatiile intregii activitati economice; Alvin Harvey Hansen in lucrarea ,,Ciclurile economice si venitul national" descrie esenta ciclului ca fiind repetarea succesiunii schimbarilor, chiar daca acestea nu sunt la intervale riguros uniforme; Jan Timbergen vede ciclul economic ca si un mecanism al interactiunii dintre impulsurile dezordonate si sistemul economic care poseda capacitatea sa efectueze miscari ciclice, prin intermediul carora el se adapteaza la un asemenea gen de impulsuri.
Prin examinarea ciclului economic putem spune ca ciclul surprinde fluctuatia complexa a activitatii economice. In ultima instanta, fiecare ciclu constituie un agregat, un complex de fluctuatii care include fluctuatiile ocuparii mainii de lucru; fluctuatia utilizarii echipamentului de productie, fluctuatia productiei micro si macro-economice, fluctuatia preturilor; fluctuatia ratei dobanzii; fluctuatia eficientei marginale a capitalului; fluctuatia produsului si venitului national etc. Un ciclu nu presupune o singura fluctuatie. El cuprinde o succesiune de fluctuatii, de schimbari care dau continut si specificitate unor faze, etape, stadii, momente diferite ale miscarii economice. O caracteristica fundamentala a ciclului economic consta in repetarea cu o anumita regularitate a succesiunii de fluctuatii. Aceasta inseamna ca nu orice periodicitate a miscarii economice este periodicitate ciclica; ciclica este numai periodicitatea care se repeta cu o anumita regularitate si in cadrul careia fazele se succed una dupa alta in aceeasi ordine, intre periodic si ciclic exista, desigur momente de suprapunere si identitate. Dar suprapunerea si identitatea nu sunt absolute, nici totale, ci numai relative si partiale. Ciclicitatea este identica cu periodicitatea repetata cu regularitate. Ciclul reprezinta un sistem de fluctuatii continue ale evolutiei economice. Ciclul economic trebuie inteles ca fiind mecanismul interactiunii dintre impulsurile dezordonate si sistemul economic ca si dintre fluctuatiile care ii dau continut, mecanism care tocmai prin intermediul acestor fluctuatii adapteaza sistemul economic la impulsurile sale interne, asigura autoreglarea miscarii economice. Toate acestea trasaturi au caracter cumulativ, ciclul neputandu-se reduce numai la o trasatura sau alta. El reprezinta totalitatea trasaturilor mentionate privite in unitatea si interactiunea lor. 
Ciclul economic poate fi definit ca un ansamblu, un agregat de fluctuatii economice concomitente care se succed in aceeasi ordine, se repeta cu o anumita regularitate si dau continut mecanismului interactiunii dintre impulsurile aparent dezordonate ale activitatii economice si sistemul economic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fazele Ciclului Economic.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!