Falimente în sistemul bancar românesc

Extras din referat Cum descarc?

Dupa 1989, Romania a fost martora multor schimbari, iar trecerea la o economie de piata, a determinat cresterea numarului agentilor economici privati. Acest aspect a determinat nevoia dezvoltarii unui sistem bancar care sa raspunda solicitarilor pietei si sa asigure oferta de produse si servicii bancare necesare unei economii de piata. 
Sistemul bancar al unei tari reprezinta coloana vertebrala finaciara a economiei de piata. In Romania, in perioada 1990-2003 sistemul monetar-financiar este puternic dominat de sectorul bancar acesta reprezentand cel mai important intermediar financiar.In perioada mai sus amintita, sistemul bancar romanesc se caracterizeaza printr-un nivel scazut de monetizare si intermediere financiara. 
DATE STATISTICE
La sfarsitul anului 2009, in Romania functionau 42 de institutii de credit.Conform Raportului publicat de Banca Nationala a Romaniei  structura sistemului bancar este urmatoarea:
-2 banci cu capital integral sau majoritar de stat, 4 banci cu capital majoritar privat autohton, 25 de banci cu capital majoritar strain, zece sucursale ale unor banci straine si o retea cooperatista;
-52,4 % din activele bancare sunt concentrate in primele 5 banci din sistem; 
-Cota de piata a institutiilor de credit cu capital majoritar strain este de 85,3%; 
-Cota de piata a institutiilor de credit cu capital majoritar privat romanesc este de 7,4% (inclusiv reteaua cooperatista);  
-Cota de piata a institutiilor de credit cu capital controlat de stat este de 7,3%.
FALIMENTUL SI PROCEDURA SA
Falimentul este declarat de catre un tribunal care se sesizeaza in urma unei cereri introduse de catre banca debitoare, de catre creditori ai acesteia sau de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Procedura falimentului se aplica acelei banci devenite insolvabila, atunci cand aceasta nu a onorat integral creantele certe, lichide si exigibile, pe o perioada de cel putin 30 de zile, sau cand valoarea obligatiilor bancii depaseste valoarea activului sau.
DOMENIU DE APLICABILITATE
Procedura falimentului se aplica acelei banci devenite insolvabila, atunci cand aceasta nu a onorat integral creantele certe, lichide si exigibile, pe o perioada de cel putin 30 de zile, sau cand valoarea obligatiilor bancii depaseste valoarea activului sau .
ETAPE LEGALE
Potrivit prezentei legi, tribunalul desemneaza judecatorul sindic, expertii autorizati sa-l ajute si, cu acordul BNR, lichidatorul. 
Dupa parcurgerea tuturor etapelor legale, hotararile tribunalului sunt definitive si executorii. Ele pot fi atacate cu recurs. Hotararea tribunalului de incepere a falimentului este comunicata Fondului de garantare a depozitelor din sistemul bancar, in vederea aplicarii reglementarilor privind plata depozitelor garantate.
BNR va primi, de asemenea, o comunicare a hotararii de incepere a procedurii de faliment a bancii debitoare. Imediat sunt inchise conturile bancii respective, deschise la BNR si se deschide un nou cont cu mentiunea "banca in faliment". 
Bancile se tem ca daca si Romania va avea o lege a falimentului personal ar creste numarul celor care refuza sa-si mai plateasca ratele.


Fisiere in arhiva (1):

  • Falimente in Sistemul Bancar Romanesc.ppt

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!