Factorul Uman in Cresterea Economica

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere .1
Factorii cresterii economice .2 
Factorul uman .2 
Munca, factor activ si determinant al productiei.3
Demografia si dezvoltarea economica .5 
Bibliografie .7


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Cresterea economica exprima acele modificari ce au loc intr-un anumit orizont de timp si intr-un anumit spatiu, in sporirea dimensiunilor rezultatelor macroeconomice, in stransa legatura cu factorii lor determinanti .
In sens larg, cresterea economica semnifica ansamblul modificarilor (pozitive, negative, zero) ce au loc, intr-un orizont de timp si intr-un spatiu in dimensiunile rezultatelor macroeconomice.
In sens restrans, cresterea economica consta in sporirea cantitativa a activitatilor si a rezultatelor acestora pe ansamblul economiei (nationale) si pe diferitele ei subsisteme, in stransa legatura cu factorii care contribuie la aceasta sporire .
Prin crestere economica intelegem cresterea PNB real pe locuitor, crestere care se poate aprecia in doua moduri:
- prin crestere economica absoluta (CE) calculata:
CE = PNBr1 - PNBr0 sau CE = PNBr1/loc. - PNBr0/loc.
- prin crestere economica relativa (ce) care se mai numeste rata PNB real calculata:
PNBr1/loc. PNBr1 
ce = --------------- sau ce = -------- = r .
PNBr0/loc. PNBr0 PNBr
Cresterea PNB (cresterea economica) poate fi: 
- crestere economica extensiva, datorata cresterii volumului de factori de productie (forta de munca si capital)atrasi in productia de bunuri si servicii;
- crestere economica intensiva, datorata cresterii eficentei utilizarii factorilor de productie a fortei de munca .
Factorii cresterii economice
Totalitatea factorilor ce intervin in functionarea economiei nationale si care se manifesta prin rezultatele macroeconomice sunt implicati, direct sau mediat, in procesul cresterii economice. Unii dintre ei au o actiune directa si caracter prioritar si decisiv, altii mediata de primii. 
In cadrul factorilor cu influenta nemijlocita, decisiva, asupra cresterii economice se inscriu, factorii de productie: factorul uman (resursele de munca), factorul material (resursele naturale si echipamentele de productie acumulate), factorul informational tehnologic.
Factorii cresterii economice au un mod specific de actiune, in raport de importanta lor prioritara si de caracterul actiunii lor - direct sau mediat. Fiecare factor al cresterii economice se abordeaza sub aspect tridimensional : cantitativ, calitativ si structural.
Dimensiunea cantitativa se refera la volumul global al resursei corespunzatoare fiecarui factor. Dimensiunea calitativa se refera la randamentul utilizarii resurselor. Dimensiunea structurala pondereaza contributiile de ordin cantitativ si calitativ in functie de proportiile in care se combina diferitele categorii de resurse si in care acestea se repartizeaza pe destinatii de utilizare (ramuri economice, grupe de produse din cadrul acestora). Aportul dimensiunilor cantitative si calitative ale factorilor cresterii economice depinde de intensitatea actiunii acestora, dar si de modificarea ponderii lor in structura sistemului economic national .
Factorul uman
Factorul uman intervine in procesul cresterii economice prin sporirea volumului muncii prestate la scara macroeconomica, precum si a calitatii acestui factor, exprimata sintetic prin productivitatea muncii.
Sub aspect cantitativ factorul uman se concretizeaza in volumul de manopera prestata de populatia ocupata in cadrul timpului efectiv de munca. Actiunea factorului uman in procesul cresterii economice tine de dinamica ocuparii populatiei disponibile. Cresterea numarului de locuri de munca se asociaza cu cresterea economica, desi specialistii au pareri diferentiate privind natura si sensul acestei dependente. Teoretic, sporirea ratei ocuparii prin crearea de noi locuri de munca stimuleaza cresterea economica. Totusi, exista si opinii care considera ca, de fapt, extinderea ocuparii este mai degraba o consecinta decat o premisa a procesului de crestere, care s-ar datora efectului de antrenare pe care sporirea PNB ar avea-o asupra fondurilor destinate investitiilor.
Din punct de vedere calitativ, actiunea factorului uman in procesul cresterii economice se exprima prin calitatea acestuia, dependenta, in principal, de calificare si motivatie in munca si prin productivitatea muncii, influentata si de inzestrarea tehnica a muncii. Asemenea evolutii sunt, in general, subsumate ideii de progres calitativ al factorului uman, sub influenta progresului tehnic, a motivatiei in munca si a cadrului organizational . 
Importanta acestei dimensiuni decurge din existenta, la nivelul ei, a unor rezerve teoretic nelimitate, ce pot fi mobilizate prin decizii adecvate, partial fara eforturi investitonale.
Specificitatea dimensiunii calitative a factorului uman al cresterii economice este relevata de conceptul de ,,capital uman", care sintetizeaza totalitatea cunostintelor si competentelor profesionale rezultate din procesul educational si consolidate prin acumularede experienta la locul de munca.
Dimensiunea structurala se refera, in cazul factorului uman, la structurile specifice ocuparii, respectiv pietei muncii. In fiecare sistem economic national exista o ierarhizare a sectoarelor, ramurilor sau grupelor de activitati, atat in functie de numarul personalului ocupat, cat si de productivitatea si calitatea specifice muncii in domeniul respectiv. Intre ramuri, sectoare, firme, au loc transferuri de personal care decurg din anumite tendinte ale pietei muncii si care influenteaza aportul factorului uman la cresterea economica. Un rol important in declansarea acestor procese revine, pe termen mediu si lung, tendintelor tehnico-stiintifice, reflectatede sistemul de invatamant si de cererea de locuri de munca pentru ramuri si firme situate pe pozitii tehnologice avansate. Aici intervin si orientarea investitiilor de dezvoltare, ca si interesul intreprinzatorilor de a-si plasa capitalul in ramuri preferate pentru sansele de competitivitate pe care le ofera .


Fisiere in arhiva (1):

  • Factorul Uman in Cresterea Economica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!