Factorii de Productie

Extras din referat Cum descarc?

Factorii de productie reprezinta elementele umane si materiale care participa la producerea bunurilor economice.
In mod traditional sunt folositi ca factori de productie munca, natura si capitalul, munca si natura fiind factori de productie primari, originari, iar capitalul - un factor derivat din munca si natura.
Pornind de la cei trei factori de productie primari, pe masura dezvoltarii tehnici si tehnologiei au mai aparut si o serie de neofactori cum ar fii: inteprinderea, inteprinzatorul, informatia, tehnologiile, etc.
Daca productia creste prin atragerea unei cantitati suplimentare de factori de aceeasi calitate, dezvoltarea economica este de tip extensiv. Daca cresterea calitatii factorilor si a eficientei lor este preponderenta, atunci cresterea productiei si dezvoltarea economica este de tip intensiv.
1. Munca - factor de productie. Capitalul uman
Munca inseamna folosirea fortei de munca. Ea reprezinta activitatea fizica si intelectuala prin care oamenii produc bunuri economice, valorificandu-si aptitudinile, cunostintele si expetienta.
Resursele de munca ale unei tari sunt determinate de populatia acestora care este formata din urmatoarele grupe:
- Populatia adulta, care se determina scazand din populatia totala a unei tari, populatia tanara si populatia in varsta.
- Populatia activa, care este formata din ceea ce ramane dupa ce din populatia adulta se scad adultii inapti de munca.
- Populatia activa disponibila, toate persoanele care raman dupa ce din populatia activa se elimina persoanele casnice, elevii si studentii, sti cei care satisfac stagiul militar obligatoriu.
- Populatia ocupata, care se determina scazand din populatia activa disponibila numarul somerilor.
- Populatia ocupata salarizata, este cea care rezulta eliminand din populatia ocupata toti cei ce lucreaza in gospodariile si unitatile proprii.
Latura calitativa a muncii este pusa in valoare de nivelul de pregatire profesionala si de volumul cunostintelor generale, tehnico-stiintifice. Durata muncii exprimata prin numarul saptamanal de ore de munca. In tara noastra se lucreaza 40 de ore pe saptamana.
Caliatea muncii este conditia fundamentala a ridicari eficientei muncii (direct sau indirect) si din aceasta cauza trebuiesc urmarite urmatoarele directii :
- cresterea nivelului general de educatie si de pregatire profesionala a resurselor de munca;
- promovarea unui sitstem eficient de motivare a lucrarilor;
- asigurarea unui nivel ridicat de sanatate a populatiei;
- asigurarea unei calitati ridicate pentru ceilalti factori de productie.
2. PAMANTUL (NATURA)
Factorul pamant reprezinta totalitatea resurselor naturale (suprafetele agricole, padurile, apele, aerul, resursele productive) pe care oamenii le pot utiliza, adopta si transforma conform intereselor lor de consum.
Legea randamentelor neproportionale, conform caruia rezultatul marginal (productia obtinuta la fiecare cantitate de factori adaugati) de la un anumit punct descreste, se diminueaza.
3. CAPITALUL
Capitalul ca factor de productie este definit prin totalitatea bunurilor economice produse eterogene si reproductibile utilizate in productie si /sau distributia si comercializarea de bunuri si servicii. Cu alte cuvinte, capitalul este constituit din stocul de active fizice (cladiri, utilaje, masini).
Bunurile capital sunt considerate ca fiind acele bunuri care sunt produse pentru a satisface nevoile directe de consum ale oamenilor, ci pentru a fi folosite in productie; din acest motiv elementele care formeaza capitalul sunt denumite capital tehnic.
Capitalul fix este acea parte a capitalului real, tehnic format din bunuri de lunga durata (cladiri, masini) care participa la mai multe cicluri de productie consumandu-se treptat si inlocuindu-se dupa mai multi ani de utilizare.
Uzura capitalului fix poate fi fizica sau morala.
Uzura fizica consta in pierderea treptata a capacitatii de functionare a capitalului fix datorita folosirii lui in procesul de productie sau datorita actiunii distructive a agentilor naturali.
Uzura morala reprezinta deprecierea capitalului fix inainte de a ajunge la limita maxima a utilizarii capacitatii productive datorita efectului introducerii continue a progresului tehnic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Factorii de Productie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!