Factorii care au Influentat Productia Agricola a Romaniei intre Anii 1993-2008

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Agricultura reprezinta una dintre cele mai vechi forme de activitate umana si joaca un rol vital in economia mondiala prin resursele economice asigurate. 
Agricultura este o ramura traditionala a economiei romanesti, ce are ca mijloc de productie fondul funciar agricol. Fondul funciar cuprinde totalitatea terenurilor aflate intre granitele unei tari, inclusiv cele aflate sub ape. Acesta asigura produsele alimentare necesare populatiei, materii prime unor ramuri industriale si produse pentru export.
Potentialul agricol al Romaniei o situeaza inaintea majoritatii tarilor din aceasta regiune, ocupand locul al doilea dupa Polonia in ceea ce priveste suprafata agricola si arabila, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. 
Romania are o suprafata arabila de 9,427 milioane ha, aceasta reprezentand 64% din suprafata agricola a tarii care se ridica la 14,722 milioane ha, 23% din suprafata arabila a tarilor central si est-europene si 12,6% din suprafata arabila a tarilor Uniunii Europene. Exploatatiile agricole private sunt organizate astfel: 10,9 mii exploatatii agricole pe o suprafata de 2475 mii ha, cu o medie de 227,1 ha si 4170,3 mii gospodarii individuale, pe o suprafata de 10311 mii ha, cu o medie de 2,47 ha fiecare.
Productia ramurii agricultura se determina conform metodologiei Eurostat privind " Conturile Economice pentru Agricultura" si cuprinde: valoarea tuturor productiilor de produse agricole (inclusiv valoarea productiei de vin obtinuta in unitatile agricole care nu dispun de instalatii industriale de vinificatie) si valoarea serviciilor agricole efectuate de unitatile specializate. Aceasta productie nu cuprinde: valoarea consumului de samanta din productie proprie pentru culturile la care insamantarile se fac toamna, valoarea strugurilor utilizati in productia de vin a unitatilor agricole care nu dispun de instalatii industriale si vinificatie, valoarea laptelui consumat de animale, valoarea oualor puse la incubat si pierderile la producatori dupa recoltare.
Din anul 2004 productia ramurii agricultura cuprinde in plus valoarea activitatilor secundare neagricole neseparabile si este diminuata cu valoarea produselor agricole transformate in derivate in aceeasi ferma asigurandu-se comparabilitatea metodologica cu anii anteriori.
Activitatile secundare neagricole neseparabile sunt activitati legate direct de productia agricola si nu pot fi separate de activitatea agricola principala din punct de vedere al costurilor (ex.: producerea branzeturilor in ferma zootehnica).
Productia ramurii agricultura este exprimata in preturi de baza (preturile la producator la care se adauga subventiile pe produs si se scad impozitele pe produs) ale fiecarui an.
Imbunatatirile funciare reprezinta domeniul stiintei de ameliorare a terenurilor. Are ca obiect studierea teoretica si aplicarea in practica a ansamblului de procedee agrotehnice, hidrotehnice, chimice si biologice, de masuri complexe, lucrari si interventii tehnice in scopul stabilizarii si imbunatatirii conditiilor pedologice, climatice si hidrologice, in vederea valorificarii in folosul agriculturii a unor terenuri neproductive, sau imbunatatirii conditiilor de dezvoltare a culturilor agricole pe unele terenuri slab productive.
Serviciile de mecanizare a agriculturii sunt schimbarile profunde care au avut loc in structura de proprietate agricola in contextul lipsei de mijloace mecanice pentru executarea lucrarilor agricole ce impun masuri de organizare a mecanizarii.
Serviciile de reproductie si selectie se ocupa cu controlul performantelor de productie, conducerea registrelor genealogice, certificarea valorii zootehnice a materialului de reproductie.
In ceea ce priveste comertul agricol, Romania are un potential agricol semnificativ si un avantaj comparativ al resurselor naturale fiind un exportator traditional de produse agricole pana in 1993 . O analiza a comertului agricol romanesc in perioada de dupa 1993 releva o schimbare considerabila a pozitiei pe pietele agricole internationale, din exportator net de produse agricole in importator net, cu un deficit de peste 5 miliarde de dolari in ultimii 13 ani. Situatia releva un declin accentuat, ca urmare a scaderii productiei agricole pe fundalul reformelor structurale ale proprietatii agricole si ale cresterii cererii interne pentru produse alimentare diverse si de calitate superioara. In perioada respectiva, se pot distinge trei etape in comertul agricol de tranzitie. Astfel, intre 1993-1996, se consemneaza o perioada de declin puternic si o balanta comerciala negativa, intre 1997-1999 se constata o usoara redresare a balantei comerciale agricole, urmata de o noua deteriorare in perioada 2002-2004, fenomen ce se constata si in prezent. Ponderea exporturilor agricole romanesti in totalul exporturilor se mentine la cote scazute, intre 3,3% si 8% (comparativ cu Ungaria care are o contributie a agriculturii in PIB de doar 5 % si o pondere a exportului de produse agroalimentare de peste 20% din total). Discrepanta intre potential si rezultate in ceea ce priveste comertul cu produse agricole si balanta acestuia este si mai relevanta daca se ia in considerare faptul ca, in 2003, 41% din forta de munca era ocupata in mediul rural, iar ponderea agriculturii in PIB al Romaniei era de peste 11%.


Fisiere in arhiva (1):

  • Factorii care au Influentat Productia Agricola a Romaniei intre Anii 1993-2008.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!