Factor de producție - munca

Extras din referat Cum descarc?

Producerea bunurilor materiale si serviciilor presupune existenta si folosirea in activitatea economica a factorilor de productie care, la randul lor, sunt generati in permanenta de potentialul economic oferit de avutia nationala.
FACTORII DE PRODUCTIE reprezinta ansamblul elementelor care participa la producerea bunurilor si serviciilor. Factorii de productie sunt organic legati de resurse. Considerati din acest punct de vedere ei constituie acea parte a resurselor atrase si consumate in producerea bunurilor economice. Prin utilizare factorii de productie se consuma, dar pentru ca prin consumul lor se creeaza noi bunuri si servicii, se dezvolta cunostintele tehnico-stiintifice, se descopera noi resurse naturale, modalitati mai eficiente de economisire a lor etc. se asigura, totodata, conditii pentru imbunatatirea calitativa si structurala a resurselor, pentru cresterea acestora.
Numarul si continutul factorilor de productie s-au modificat in timp, existand tendinta de multiplicare si diversificare. De asemenea, locul si rolul fiecarui factor de productie, modul si proportiile in care se combina in activitatea economica difera in timp, indeseobi sub influienta progresului stiintei si tehnicii, dar si ca urmare a schimbarilor intervenite in volumul, amploarea si structura trebuintelor umane.
In economia de piata factorii de productie se afla in proprietatea agentilor economici care in mod liber isi asuma fie direct, fie indirect responsabilitatea utlizarii lor in activitati impuse de piata, cu respectarea reglementarilor existente.
La inceputul societatii omenesti au existat numai doi factori de productie, primari sau originari, munca si pamantul sau natura, prin unirea carora se asigura productia. 
Mai tarziu, cand bunurile de productie au dobandit o importanta deosebita pentru dezvoltare , apare un nou factor de productie, derivat din primii doi, si anume, capitalul, ca totalitatea bunurilor produse de om, care nu sunt consumate direct de el, ci sunt utilizate intr-o activitate de productie ulterioara, care permite cresterea produsului. Initiatorul teoriei acestor trei factori de productie -  munca, pamantul si capitalul -  este economistul francez J.B. Say. 
MUNCA reprezinta activitatea fizica si intelectuala prin care oamenii, utilizand uneltele si instrumentele adecvate, isi valorifica aptitudinile, experienta si cunostintele pe care le poseda, in vederea obtinerii de bunuri necesare satisfacerii trebuintelor lor.
Munca are doua laturi: fizica si intelectuala. Latura fizica a muncii exprima consumul de energie fizica, musculara a omului in procesul de creare a bunurilor economice; latura intelectuala a muncii consta in consumul de energie nervoasa. Aceste doua laturi ale muncii se manifesta permanent, dar contributiile lor sunt diferite, in timp, la crearea bunurilor materiale si a serviciilor. In zilele noastre, munca are, prin excelenta, un caracter creativ. Creativitatea omului se caracterizeaza prin noutate, originalitate, prin rezultate superioare, prin capacitatea de a cerceta, descoperi si sintetiza noi legitati ale dezvoltarii in cele mai diverse domenii ale activitatii umane, inainte de toate in stiinta, tehnica, economie, de a crea bunuri cu caracteristici superioare, noi valori spirituale, de a gasi noi forme, metode de organizare si conducere etc. 
In ansamblul factorilor de productie, munca este un factor de productie primar, originar si traditional, comun tuturor genurilor de activitati sociale. Prin multitudinea manifestarilor sale -  munca de inventie si inovatie, de conducere, de organizare si executie etc. - munca omului reprezinta factorul activ si determinant al dezvoltarii si progresului. Oamenii sunt cei care au initiativa in orice activitate economica. Prin intermediul muncii sunt antrenati, combinati si utilizati ceilalti factori de productie. 
Oamenii, cu aptitudinile si deprinderile lor, cu experienta si cunostintele dobandite sunt producatorii celei mai mari parti a bogatiei, a avutiei nationale. In acest sens, W. Petty preciza ca ,,munca este tatal avutiei", iar Adam Smith -  fondatorul stiintei economice -  releva ca munca este ,,sursa unica a avutiei natiunilor". La randul sau, J.M. Keynes, referindu-se la rolul muncii in ansamblul vietii economice, preciza ca impartaseste ,,conceptia preclasica dupa care munca este cea care produce totul, ajutata de ceea ce purta candva numele de mestesug, iar azi se cheama tehnica, de resursele naturale care nu costa nimic sau se obtin in schimbul unei rente."
Economistii O. Giarini si P. Liedtke definesc munca ca fiind o ,,intelegere intre fiintele umane si mediul lor inconjurator avand ca scop principal autoconservarea" . Munca -  precizeaza economistii francezi J. Bremond si A. Geledan -  ,,constituie o activitate creatoare de bunuri materiale si prestatoare de servicii, activitate sustinuta de toti lucratorii care dispun de cunostinte tehnice si se afla intr-o anumita relatie cu mijloacele de munca". Geroges Friedman defineste munca ca fiind ,,totalitatea actiunilor pe care omul cu ajutorul creierului sau, al mainilor sale, al uneltelor sau masinilor le exercita asupra materiei, actiuni care, la randul lor, reactioneaza asupra omului, modificandu-l". In sens filozofic, academicianul Mihai Draganescu considera ,,munca este un mod de actiune umana necesara omului pentru a se integra in existenta materiala si in cea sociala si pentru a le transforma pe acestea, ca si pe omul insusi... munca este un operator esential specific omului si societatii, sau, altfel spus, aceasta este o conditie naturala a vietii omenesti."
In conditiile contemporane, desi sub influienta determinanta a progresului stiintei si tehnicii au loc unele procese, cum sunt: reducerea timpului de munca, substituirea accelerata a muncii prin capitalul tehnic, inlocuirea mai larga a activitatilor manuale si a unor functii intelectuale prin automatizare, robotizare si informatizarea productiei, rolul factorului munca in activitatea economica sporeste, in special, al muncii de creatie, de inventivitate. 
Munca inseamna consum de resurse de munca ocupate in orice activitate sociala. Resursele de munca sau potentialul de munca al unei tari exprima totalitatea persoanelor in varsta legala de munca si apta de munca. Limitele varstei de munca sunt conventionale, fiind determinate in mod diferentiat in fiecare tara, potrivit legislatiei in vigoare. In prezent, in Romania, populatia in varsta de munca se considera cea cuprinsa intre 16-57 ani pentru femei si 16-62 ani, pentru barbati. 
Potentialul de resurse de munca depinde, in principal, de factorii demografici, cum sunt: densitatea populatiei, natalitatea, mortalitatea, miscarea migratorie internationala a oamenilor, durata medie de viata, mai ales a vietii active, conditiile de trai etc. 
Din resursele de munca, o parte formeaza populatia activa, iar cealalta parte constituie populatia inactiva. 
Populatia activa reprezinta forta nemijlocita de productie a societatii. In definirea conceptului de populatie activa exista deosebiri nationale. 
In literatura de specialitate din tara noastra, populatia activa activa este considerata ca fiind totalitatea persoanelor ocupate in procesul muncii sociale in diferite activitati profesionale, inclusiv persoanele care satisfac stagiul militar, elevii si studentii de la cursurile de zi, precum si persoanele in curs de schimbare a locului de munca. 
La o marime data a populatiei totale, populatia activa si ponderea acesteia in total depind de: evolutia demografica anterioara; durata scolarizarii; structura pe sexe a populatiei; reglementarea varstei de pensionare; normalitatea, respectiv gradul de infirmitate a populatiei etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Factor de productie - munca.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

http://store.ectap.ro/articole/627_ro.pdf
Teorie economica generala, Editura ECONOMICA, Bucuresti 1993
Economie, Manual pentru invatamantul liceal, Editura didactica si pedagogica, R.A. - Bucuresti, 1993
http://imworld.ro/influenta-tehnologiei-asupra-modului-de-lucru-din-organizatii/
http://www.ele.ro/cariera/locul-de-munca/influenta-tehnologiei-asupra-modului-in-care-lucram-6951
http://conspecte.com/Management/structura-procesului-de-munca.html
http://www.rubinian.com/dictionar
https://prezi.com/6xbcdaorbeic/munca-factor-de-productie/
http://www.codulmuncii.ro/
http://citate.unica.ro/2011/05/13/citate-despre-munca/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!