Extinderea zonei euro - precondiții și pericole

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere- zona euro 2
2. Criterii de convergenta nominala 3
2.1.Criteriul stabilitatii preturilor 6
2.1.1 Prevederile Tratatului 6
2.1.2. Stadiul convergentei economice privind stabilitatea preturior 8
2.2. Criteriul situatiei finantelor publice 9
2.2.1. Prevederile Tratatului 9
2.2.2. Stadiul integrarii economice privind finantele publice 11
2.3. Criteriul de participare la mecanismul ratei de schimb 13
2.3.1. Prevederile Tratatului 13
2.3.2. Stadiul convergentei economice privind mecanismul ratelor de schimb 14
2.4. Criteriul de convergenta al ratelor dobanzii 16
2.4.1. Prevederile Tratatului 16
2.4.2. Stadiul convergentei economiceprivind ratele dobanzii 17
3. Convergeta Romaniei 19
4. Criterii de convergenta reala 21
5. Extinderea zonei euro- costurile asociate 22
Concluzii 25
Bibliografie 26


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere- zona euro
Incepand cu 1 ianuarie 1999, intraga lume asista la unul dintre cele mai ambitioase proiecte economice din istoria moderna. Este data la care s-a realizat trecerea spre etapa finala a Uniunii Economice si Monetare, prin introducerea monedei unice europene, euro. Acest eveniment inseamna mai mult decat eliminarea a douasprezece monede nationale si inlocuirea lor cu o moneda care va circula in toate aceste tari. Procesul are consecinte majore pentru relatiile monetare internationale si pentru Sistemul Monetar International. Implicatiile vizeaza nu numai statele membre ale Uniunii Europene, ci si restul lumii.
Moneda joaca un rol esential in functionarea economiilor moderne, ca masura a valorii, ca mijloc de plata, ca mijloc de conservare a valorii. Euro indeplineste in prezent aceste functii pentru cea mai mare zona cu moneda unica realizata vreodata.
Dificultatile unui proiect atat de ambitios au necesitat o foarte atenta pregatire. Punerea efectiva in circulatie a monedei a fost precedata de trei etape distincte, stabilite in Tratatul de la Maastricht asupra Uniunii Economice prin care s-a urmaarit realizarea convergentei economice a statelor membre si crearea Bancii Centrale Europene. Criteriile de convergenta referitoare la rata dobanzii, stabilitatea preturilor, limitarea deficitelor bugetare, ale guvernelor, limitarea datoriilor guvernamentale totale au avut scopul de a responsabilza tarile membre in vederea aplicarii unei singure politici monetare. Includerea unei tari cu o inflatie ridicata, cu rate foarte mari ale dobanzii sau cu un deficit bugetar important ar alerta pietele financiare, care ar considera ca euro este un proiect instabil si riscant si ar submina posibilitatea de realizare a unui singur set de de dobanzi pentru intreaga zona. 
Zona euro
Zona euro este o zona monetara ce cuprinde cele 16 tari din Uniunea Europeana care au adoptat euro ca moneda unica. Cele 16 tari membre sunt Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Spania, Slovenia, Slovacia. Pe langa acestea, 4 micro-state, prin acordurile monetare incheiate cu vecinii lor, sunt si ele atasatate la zona euro Andorra, Monaco, San Marino si Vatican. Zona a fost creata de 11 tari, la care s-a alaturat ulterior Grecia in 2001, Slovenia in 2007, Cipru si Malta in 2008, Slovacia in 2009. Trei tari din Uniunea Europeana nu au fosrt de acord cu introducerea acestei monede, si anume Danemarca, Regatul Unit si Suedia.
Tabel 1:Situatia privind integrarea in zona euro a statelor noi membre UE (ianuarie 2009) 
Nr.
crt 
State membre noi 
ERM II 
UEM
1. Estonia Inclusa in ERM II din 28 iunie 2004 -
2. Lituania Inclusa in ERM II din 28 iunie 2004 -
3. Slovenia Inclusa in ERM II din 28 iunie 2004 2007
4. Cipru Inclusa in ERM II din 2 mai 2005 2008
5. Malta Inclusa in ERM II din 2 mai 2005 2008
6. Letonia Inclusa in ERM II din 2 mai 2005 -
7. Polonia Nu este inclusa in ERM II -
8. Cehia Nu este inclusa in ERM II dupa 2012
9. Slovacia Inclusa in ERM II din noiembrie 2005 2009
10 Ungaria Nu este inclusa in ERM II Dupa 2011
11. Romania Nu este inclusa in ERM II(probabil 2012) Probabil 2014
12. Bulgaria Nu este inclusa in ERM II -
2. Criterii de convergenta nominala
Conform Tratatului de la Maastricht, orientarea generala a politicii externe si de securitate comuna este de competenta Consiliului European:
-crearea unui spatiu economic fara granite care sa asigure un progres economic echilibrat si durabil;
-inasprirea potectiei drepturilor si intereselor cetatenilor statelor membre;
-dezvoltarea cooperarii in domeniile justitiei si afacerilor interne. 
Succesul actiunilor propuse prin tratat este conditionat prin coordonarea politicilor economice ale statelor membre pe piata interna, bazate pe preturi stabile, finante publice si conditii monetare sanatoase si, nu in ultimul rand, balanta de plati stabila. Uniunea Monetara trebuie privita in strinsa legatura cu uniunea politica, euro va deveni forta conducatoare a integrarii europene, chiar daca dimensiunile politice ale acestei integrari nu au fost luate integral in considerare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Extinderea Zonei Euro - Preconditii si Pericole.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!