Exporturile Romaniei - Evolutie si Structura

Extras din referat Cum descarc?

Pentru orice tara, participarea la circuitul economic mondial nu este un obiectiv cu o importanta in sine, ci este o necesitate obiectiva generata de numerosi factori. Complexitatea economiei moderne, gradul inalt de diversificare a activitatilor si ritmurile rapide de promovare a progresului tehnic fac ca nicio tara, fie ea mica sau mare, sa nu-si mai poata asigura dezvoltarea economica si sociala fara schimburi economice tot mai intense cu exteriorul.
In general, intensitatea nevoii de participare la circuitul economic mondial este direct proportionala cu nivelul de dezvoltare a unei tari si invers proportionala cu dimensiunile potentialului ei.
Abordarea retrospectiva pe termen lung a exporturilor Romaniei sub aspectele evolutiei si al structurii fizice presupune delimitarea a cel putin trei perioade de analizat, fiecare dintre ele cu numeroase subperioade. Este vorba de o prima perioada de evolutie pana la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, bazata pe mecanismele economiei de piata, urmata de anii 1944-1989 ai planificarii centralizate, dupa care, incepand din 1990 se revine la economia de piata.
Evolutia exporturilor Romaniei pana in 1945
Anii 1874-1875 marcheaza inceputul unei noi etape in evolutia comertului exterior care va purta amprenta unor noi intocmiri legislative si a unor reorientari in desfasurarea acestuia. Schimburile comerciale romane au cunoscut in ultimele decenii ale secolului al ???-lea o crestere continua si foarte rapida sincrona cu dinamica comertului exterior European. Acest fapt e dat si de cresterea cererii de pe piata europeana. Astfel s-a ajuns la marirea de pana la 3 ori a productiei interne de cereale, principalul articol in exportul Romaniei si totodata la modernizarea retelelor de transport.
Pana la inceperea Primului Razboi Mondial, principalele produse exportate le reprezinta cerealele si derivatele lor, urmate de fructe, legume si alte produse vegetale sau animale vii. Exportul lemnului si materialelor minerale (pacura, sare, petrol) cunoaste o crestere impresionanta in aceasta perioada, petrolul fiind un articol semnificativ in exportul romanesc.
Inca din faza neutralitatii, consecintele Razboiului Mondial care incepuse s-au reflectat si in comertul exterior al Romaniei. Ca urmare a inchiderii stramtorilor Dardanele si Bosfor schimburile Romaniei cu Tarile Europei Occidentale, care au detinut o pondere mare in comertul nostru erau aproape imposibil de efectuat. Au fost impuse anumite restrictii la exportul unor produse agro-alimentare si a unor materii prime pentru a avea in tara stocurile necesare in eventualitatea intrarii in razboi. In perioada fazei neutre volumul schimburilor comerciale a scazut cu 25 - 30 % fata de nivelul atins in 1913. Ponderea cea mai mare la export a revenit tot cerealelor, petrolul si produsele de subsol detinand si ele o pondere insemnata.
Dupa intrarea in razboi schimburile comerciale externe au incetat aproape complet. Singurele schimburi comerciale s-au facut cu Rusia si cuprindeau produse necesare desfasurarii razboiului. Ocuparea vremelnica a unei mari parti din teritoriul Romaniei de catre trupele germane si austro-ungare s-a soldat si cu un jaf economic intens pe teritoriile ocupate : cereale, alimente, furaje, produse petroliere, materii prime, animale, pasari. 
Intre 1919 - 1926 volumul valoric al comertului exterior romanesc a cunoscut o crestere continua atingand nivelul maxim in 1926. Incepand cu 1927 se inregistreaza o scadere continua care in 1933 atinge nivelul cel mai scazut. Astfel diferenta dintre valoarea inregistrata in 1926 si cea din 1933 a fost de 34 %. Incepand cu 1934 o noua inviorare a comertului exterior se face cunoscuta pana in anul 1938, cand se inregistreaza o noua scadere. Aceasta evolutie reflecta urmarile primului Razboi Mondial si incidentele marii crize economice de supraproductie din 1929 - 1933 precum si ale crizei economice din 1937 - 1938.
Romania a exportat in perioada interbelica mari cantitati de titei si derivate din titei, cereale si leguminoase, material lemnos, animale vii si produse animaliere alimentare si nealimentare, seminte, fructe si alte produse. 
Grupa cerealelor si legumelor a detinut primul loc in exportul Romaniei pana la izbucnirea crizei economice de supraproductie din 1929.
Dezvoltarea economiei romane in 1919-1939 se remarca printr-o politica comerciala externa mai dinamica si diversificata. De exemplu, in 1931 statul roman a inaugurat o politica "de valorificare a produselor agricole " care a durat pana in 1939. Au fost adoptate variate modalitati de subventionare a exportului pentru ca produsele agricole romane sa poata penetra barierele tarifare in continua crestere de care se loveau pe pietele Europei Occidentale. In plus s-au folosit masuri si instrumente care sa poata strapunge impedimentul limitarilor cantitative sub forma contingentelor, la care erau supuse pe aceleasi piete.
Legea vamala din 1933 introduce, ca masuri de stimulare a exportului roman de produse manufacturate, admisia temporara si drawback-ul la materii prime importate si, ulterior, industrializate in tara si livrate in strainatate sub forma de produse superior prelucrate. In anul 1934 s-a creat un fond pentru subventionarea exportului , din care se platea o prima de 6% la exportul de cereale , lemn si petrol.


Fisiere in arhiva (1):

  • Exporturile Romaniei - Evolutie si Structura.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!