Executarea Silita

Extras din referat Cum descarc?

1. Executarea silita prin poprire
Poprirea este acea modalitate de executare silita a creantelor fiscale ce cade asupra sumelor de bani reprezentand venituri si disponibilitati banesti exprimate in lei si in valuta, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale detinute si/sau datorate cu orice titlu debitorului de catre terte persoane sau pe care acestia le vor datora si/sau detine in viitor in temeiul unor raporturi juridice existente.
Orice modalitate de executare silita, deci si executarea silita prin poprire este precedata de procedura comunicarii somatiei. Aceasta trebuie sa fie insotita de un exemplar al titlului executoriu. Cu acest prilej i se comunica debitorului si faptul ca mai dispune de un termen de 15 zile pentru a stinge creanta sau pentru a face dovada acestui fapt.
Daca in termen de 15 zile de la comunicarea somatiei nu se stinge debitul se va continua executarea silita.
Procedura executarii silite prin poprire poate viza atat veniturile debitorului persoana fizica, cat si pe cele ale persoanelor juridice. Ea se infiinteaza de catre organul de executare silita printr-o adresa care va fi trimisa tertului poprit prin scrisoare recomandata insotita de o copie certificata de pe titlul executoriu.
Adresa de infiintare a popririi trebuie sa cuprinda: denumirea si sediul organului de executare; numarul si data emiterii; denumirea si sediul sau numele, prenumele si domiciliul tertului poprit; temeiul legal al executarii silite prin poprire; datele de identificare a debitorului; numarul si data titlului executoriu, precum si organul emitent al acestuia; natura creantei fiscale; cuantumul creantei fiscale pentru care s-a infiintat poprirea, cand acesta este mai mic decat cel evidentiat in titlul executoriu datorita stingerii partiale a debitului; contul in care urmeaza a se vira suma retinuta; semnatura si stampila organului de executare. Un model de adresa de infiintare a popririi intocmit de D.E.F.P.L se regaseste la anexe.
Tertul poprit este persoana fizica sau juridica ce datoreaza sume de bani debitorului fiscal, cu orice titlu, sau care le va datora in viitor in baza unor raporturi juridice existente la data la care poprirea a devenit executorie.
Poprirea se considera infiintata de la data la care tertul poprit a primit adresa de infiintare a popririi din partea organului de executare silita, motiv pentru care cel dintai trebuie sa inregistreze atat ziua cat si ora primirii adresei respective.
De indata ce s-a realizat infiintarea popririi, organul de executare trebuie sa il instiinteze despre acest fapt si pe debitorul fiscal.
Dupa infiintarea popririi, tertul poprit este obligat sa faca de indata toate retinerile prevazute de lege si sa vireze sumele astfel retinute in conturile indicate de organul de executare. De asemenea, el trebuie sa indisponibilizeze bunurile mobile necorporale poprite si sa instiinteze organul de executare despre acest lucru. El mai este obligat, daca are cunostinta despre aceste situatii, sa informeze in scris organul de executare despre existenta altor creditori ai debitorului fiscal.
In eventualitatea in care sumele datorate debitorului de catre tertul poprit sunt poprite si de catre alti creditori ai acestuia, tertul poprit trebuie sa il instiinteze in scris despre acest fapt si apoi sa procedeze la distribuirea sumelor potrivit ordinii de preferinta stabilite de lege.
Asa cum am mai aratat, executare silita prin poprire poate sa cada asupra veniturilor debitorilor persoane fizice sau juridice. Poprirea asupra veniturilor debitorilor persoane fizice prezinta unele particularitati fata de cea care vizeaza veniturile persoanelor juridice.
Astfel, sumele ce reprezinta drepturi banesti ale debitorului persoana fizica realizate ca angajat, pensiile de orice fel precum si ajutoarele sau indemnizatiile cu destinatie speciala sunt supuse urmaririi numai in conditiile si limitele prevazute de Codul de procedura civila (art. 409). Aceasta reglementare are ca scop protejarea mijloacelor minime de existenta ale debitorului fiscal si familiei acestuia.
Poprirea asupra disponibilitatilor banesti aflate in conturi bancare poate viza si veniturile persoanelor fizice, dar cel mai adesea ea se refera la veniturile persoanelor juridice.
In aceste imprejurari tertul poprit este o banca, iar operatiunile specifice vor fi efectuate de catre aceasta in anumite conditii prevazute de lege.
In cazul in care tertul poprit declara in mod eronat organului de executare ca nu datoreaza sume de bani debitorului fiscal urmarit, ori in cazul in care efectueaza orice operatiuni menite sa il sprijine pe debitorul fiscal in incercarea de a se sustrage executarii silite, tertul poprit va fi obligat in solidar cu debitorul fiscal la plata sumelor sustrase de sub poprire.
Daca totusi tertul poprit instiinteaza organul de executare ca nu datoreaza sume de bani debitorului fiscal, sau invoca orice alte neregularitati, instanta judecatoreasca va fi sesizata de catre organul de executare, ea urmand a se pronunta asupra mentinerii sau ridicarii executarii silite, in regim de urgenta.
In cazul in care, prin hotarare judecatoreasca se dispune mentinerea popririi, aceasta va avea valoare executorie si va reprezenta temeiul declansarii executarii silite impotriva tertului poprit .
2. Executarea silita prin urmarirea bunurilor mobile
Urmarirea bunurilor mobile ale debitorului reprezinta o modalitate de executare silita indirecta a creantei bugetare. Bunurile mobile ale debitorilor sunt valorificate prin vanzarea la licitatie sau prin alte modalitati, suma de bani astfel obtinuta fiind destinata a acoperi obligatia de plata ce revine contribuabilului urmarit.


Fisiere in arhiva (1):

  • Executarea Silita.DOC

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!