Evoluții și Schimbări Structurale în Producerea și Utilizarea Produsului Intern Brut al României

Extras din referat

Produsul Intern Brut reprezinta principalul agregat macroeconomic al contabilitatii nationale, indicatorul sintetic al dimensiunilor, performantelor si competitivitatii eonomiei unui stat. In dubla lui expresie, nominala si reala, produsul intern brut ( PIB) constituie substanta cererii globale si a ofertei globale de bunuri si servicii, suportul consumului, economisirii, investitiilor si exporturilor unei tari. Variatia anuala a PIB are ca baza preturile anului anterior, pe cand evolutiile acestuia pe termen mediu si lung sunt estimate cu ajutorul indicatorilor de volum, in conditii de comparabilitate si folosind un anumit an de baza. Legatura intre datele calculate pentru diferite perioade se face prin inlantuirea indicilor.
1. Impactul crizei, reformelor si schimbarilor structurale din economia Romaniei asupra evolutiei Produsului Intern Brut
Necesitatea obiectiva a evaluarii starii economico - sociale a Romaniei in perioada 1990 - 2006 este generata de doua considerente majore:
a) accentuarea stadiului atins de Romania in aplicarea reformelor pentru construirea si consolidarea economiei de piata;
b) analiza cvasitotalitatii componentelor vietii economico - sociale, urmarind in
principal, urmatoarele aspecte: potentialul productiv al tarii, exprimat prin volumul si dinamica produsului intern brut, precum si ale productiei realizate de ramurile economiei nationale, crearea unui cadru institutional special pentru transformarea structurii de proprietate si administrarea proprietatii statului, promovarea unor masuri organizatorice si legislative pentru functionarea pietei de bunuri si servicii.
In anul 1990, economia romaneasca a traversat primul an de tranzitie la economia de piata, in care activitatea economica si sociala, desfasurata sub incidenta reformei economice si a presiunii conjuncturii politice a inregistrat cote sub nivelul celor din anii anteriori prabusirii sistemului politico - economic al socialismului. Inca din deceniul al noualea al secolului al XX- lea, economia Romaniei a cunoscut numeroase dezechilibre sectoriale si de ramura, in sfera productiei si circulatiei bunrilor si serviciilor in domeniul consumului, al nivelului de trai si calitatii vietii. Ca urmare, la inceputul deceniului al zecelea, Romania se afla intr-un moment de profunde dezechilibre economice si sociale care, prin conexiune, au dat nastere la o criza de lunga durata, atotcuprinzatoare si profunda. Criza a cuprins mecanismele de functionare ale economiei, politicile economice si sociale, moralitatea si credibilitatea sistemului social. Productia nationala a scazut dramatic in primii ani ai tranzitiei, nivelul de trai s-a degradat pentru majoritatea populatiei, coruptia s-a transformat intr-un cancer social de mari dimensiuni. Asemenea fenomene au produs dezamagire si pierderea sperantei in realizarea dezideratelor proclamate in decembrie 1989 .
Prin analiza atenta a continutului si consecintelor crizelor din perioada de tranzitie a Romaniei spre economia de piata s-au gasit resursele minime pentru redresarea si relansarea activitatii economice: reforma si restructurarea economiei, avand ca obiectiv principal realizarea economiei de piata functionale si competitive, in care agentii economici au deplina libertate de a alege si de a-si manifesta libera initiativa , cooperarea intre partenerii sociali, actiunile convergente ale tuturor categoriilor sociale, credinta si speranta in viitorul societatii romanesti .


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutii si Schimbari Structurale in Producerea si Utilizarea Produsului Intern Brut al Romaniei.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!