Evolutii Macroeconomice in Romania in Perioada Tranzitie

Extras din referat Cum descarc?

La aproape cincisprezece ani de la debutul procesului de tranzitie, nu putem sa nu remarca m validitatea celor afirmate de Joseph Stiglitz in lega tura cu esecul reformelor. El sustinea ca esecul reformelor "nu se datoreaza numai deficitarei implementa ri a unor politici sa na toase...esecurile au o explicatie mai profunda in proasta intelegere a fundamentelor unei economii de piata ca sI a bazelor unui proces de reforma institutionala " .

Capitolul 1. Dinamica macroeconomica in perioada tranzitiei

Transformarea economiei de comanda intr-un sistem bazat pe piata a constituit cel mai fierbinte subiect de discutie al timpului intre economisti , politologi si sociologi. 

1.1. Impactul fragilita tii institutionale si a tensiunii structurale

Una din dimensiunile procesului de transformare ce evidentiaza complexitatea tranzitiei, a restructura rii economiilor post-comanda , o reprezinta tensiunea indusa de perpetuarea unei proaste aloca ri a resurselor. }n conditiile migratiilor rapide si masive ale preturilor (impuse de liberalizare si de deschiderea economiei) aflate in ca utarea nivelului de echilibru, reorientarea resurselor din zonele cu productivitate sca zuta ca tre cele cu o productivitate mai ridicata genereaza tensiune in sistem. Aceasta tensiune explica circumspectia fata de schimbare si motivul aparitiei unor coalitii care se opun restructura rii in profunzime. 
Fragilitatea institutionala reprezinta o alta dimensiune a procesului de transformare. Lipsa pietelor organizate, a institutiilor datorita faptului ca a impiedicat realocarea lina a resurselor, a avut un efect negativ asupra performantelor at`t la nivel microeconomic, c`t si macroeconomic.
Tensiunile generate de alocarea ineficienta a resurselor, ala turi de fragilitatea institutionala , ajuta la explicarea multora din int`rzierile si incoerentele procesului de tranzitie in Rom`nia.
}n Rom`nia fragilitatea institutiilor a afectat formularea si implementarea politicilor publice. Analiz`nd evolutiile economice din ultimii cincisprezece ani reiese ca politicile de tip stop and go, dezechilibrele macroeconomice, inflatia cronica si falimentele bancare sunt rezultatul restructura rii ineficiente si al institutiilor fragile. 
Stabilizarea macroeconomica in ta rile in tranzitie se desfa soara pe fondul unei incorda ri intense, induse de magnitudinea restructura rii necesare ca urmare a modifica rii preturilor, ce iese la suprafata mai devreme sau mai t`rziu.

1.1. Tranzitia economica in Rom`nia - linii generale

Sistemul economic rom`nesc la debutul tranzitiei, sf`rsitul anului 1989 putea fi caracterizat ca fiind autarhic si hipercentralizat, in plina criza , incapabil sa -si restabileasca echilibrul, datorita propriei inflexibilita ti si aloca rii constant ineficienta a resurselor interne
}n analizele comparative ale ta rilor in tranzitie, s-a acordat o atentie insuficienta conditiilor initiale dominante la inceputul procesului de transformare. }ntr-un raport FMI din 1997 se aprecia ca " Rom`nia a iesit din comunism cu o economie care suferea mai mult dec`t majoritatea ta rilor comuniste din zona " . }n Rom`nia tranzitia la economia de piata s-a dovedit a fi un proces anevoios , ma cinat de desincroniza ri sectoriale si acumula ri de noi tensiuni pe fondul celor cronicizate in trecut.
Accesul Rom`niei pe pietele internationale de capital a fost dificil, chiar daca era singura tara din fostul laga r socialist negrevata de datorie, si a dus la consumarea rezervelor valutare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutii Macroeconomice in Romania in Perioada Tranzitie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!