Evolutii Macroeconomice in Romania

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul I
Indicatori macroeconomici - notiuni teoretice 3
1.1 Rata inflatiei 3
1.2 Produsul intern brut 4
1.3 Rata somajului 5
1.4 Cursul valutar; deficitul bugetar 6
1.5 Soldul contului curent 6
Capitolul II
Evolutii si comparatii ale indicatorilor macroeconomici 7
2.1 Evolutia indicatorilr macroeconomici in Romania 7
2.1.1 Rata inflatiei 7
2.1.2 Produsul intern brut 9
2.1.3 Rata somajului 10
2.1.4 Cursul de schimb fata de dolar si euro 12
2.1.5 Soldul contului curent; deficitul bugetar 14
2.2 Comparatii privind indicatorii macroeconomici Romania - alte tari 16
2.2.1 Rata inflatiei 16
2.2.2 Produsul intern brut 17
2.2.3 Rata somajului 18
2.2.4 Soldul contului curent 19
Capitolul III
Previziuni si rapoarte macroeconomice in Romania 21
Capitolul IV
Concluzii rezultate din analiza macroeconomica 24


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I
Indicatori macroeconomici - notiuni teoretice
1.1 Rata inflatiei
Inflatia reprezinta un dezechilibru de ansamblu al economiei care consta in aparitia sau cresterea discrepantei dintre masa monetara si oferta de bunuri fata de situatia existenta anterior. Procesul poate fi sesizat prin doua tendinte majore strans legate intre ele: cresterea generalizata a preturilor si scaderea puterii de cumparare a banilor. Discrepanta dintre masa monetara si oferta de bunuri este considerata un exces de mijloace de plata sau de putere de cumparare nominala fata de cantitatea de bunuri oferite, sensibil mai mica. 
Asupra naturii si cauzelor inflatiei nu exista un punct de vedere unitar, dar se subliniaza, intotdeauna, caracterul lor complex, multifactorial. Masurarea inflatiei ridica numeroase probleme. Adesea, marimea inflatiei este relevata prin indicele cresterii preturilor si indicele scaderii puterii de cumparare a banilor. Daca se se tine seama insa de natura inflatiei, marimea sa poate fi cel mai bine redata prin decalajul, diferenta sau ecartul dintre cererea agregata absoluta nominala si oferta agregata reala de bunuri care poate fi realizata in conditiile date. Acest decalaj se determina absolut - ca diferenta intre cele cele doua marimi, si relativ - ca raport. Daca decalajul creste, inflatia se accelereaza si invers. 
Dupa amplitudinea, marimea sau intensitatea sa, inflatia este: a) taratoare sau latenta - caracterizata printr-o crestere a preturilor cu 3-5% anual ; b) deschisa sau declarata - caracterizata prin cresterea preturilor cu 6-10% anual ; c) galopanta sau hiperinflatie - caracterizata prin cresterea preturilor cu peste 15% anual.
Inflatia contemporana are trei caracteristici fundamentale: este generala, afecteaza toate tarile, insa in proportii diferite; este determinata atat de cauze interne, cat si externe fiecarei tari; este durabila, crescatoare sau descrescatoare.
Efectele inflatiei sunt si ele complexe, remarcandu-se ca intensitatea, formele si evolutia lor sunt diferite pe tari si perioade. Se remarca, mai intai, cresterea preturilor si scaderea puterii de cumpararea a banilor. In proportii moderate si in anumite conditii ele pot contribui la cresterea economica, la eliminarea unitatilor economice neperformante si la transformarea lor, pun de acord capacitatile de productie cu nevoile de consum, reorienteaza resursele spre activitatile cele mai valorizatoare. Inflatia care se caracterizeaza prin efecte predominante de acest gen este denumita, adesea, inflatie de crestere sau de prosperitate, dar aceasta nu inseamna ca nu are si efecte negative. Inflatia de crestere este opusa, de regula, inflatiei de penurie, ale carei efecte sunt predominant negative, desi nu pentru toti membrii societatii si nu in aceeeasi masura. 
1.2 Produsul intern brut
Produsul intern brut (P.I.B) este principalul agregat macroeconomic al Sistemului Conturilor Nationale, ce exprima valoarea adaugata bruta a bunurilor si serviciilor ajunse in ultimul stadium al circuitul economic, care au fost produse in interiorul unei tari de catre agentii economici autohtoni si straini, intr-o anumita perioada de timp, de regula un an. 
Produsul intern brut poate fi calculat prin trei metode diferite:
1. Metoda de productie 
PIB este definit ca suma a valorii adaugate brute (VAB) creata in toate ramurile si sectoarele de activitate. Valoarea adaugata bruta constituie excedentul valorii productiei brute (PB) fata de consumul intermediar (ci) si se evalueaza in preturile factorilor (pf). Pentru estimare PIB in preturile pietei (pp) trebuie adaugate impozitele indirecte-IND (TVA, taxe vamale, accize) si deduse subventiile pe produse si pentru importuri (SBV).
PIBpp = ? VAB pf + (IND - SBV) = ? (PB - ci)pf + (IND - SBV)
Consideram ca evaluarile PIB in preturile factorilor sunt necesare in scopul efectuarii analizelor legate de eficienta ramurilor sau a factorilor de productie, in timp ce evaluarile in preturile pietei sunt potrivite pentru analize privind utilizarea productiei finale.
2. Metoda utilizarii finale
Aceasta metoda porneste de la insumarea elementelor in care se concretizeaza folosirea finala a bunurilor economice (materiale si servicii) evaluate la preturile pietei, mai putin valoarea bunurilor importate. 
PIB pp = CPV + CPB + FBCF + VS + (EXP - IMP)
Unde:
CPV = consumul privat;
CPB = consumul public;
FBCF = formare bruta de capital fix;
VS = variatia stocurilor;
EXP = exportul de bunuri si servicii;
IMP = impotul de bunuri si servicii;
3. Metoda reparitiei
Aceasta metoda se bazeaza pe agregarea veniturilor factorilor de productie: venituri din munca angajata, venituri din activitatea de intreprinzator, venituri din patrimoniu. In mod abstract toate socurile din economie afecteaza atat PIB-ul real, cat si nivelul preturilor; ceea ce inseamna ca ambele afecteaza atat volumul bunurilor si serviciilor produse, cat si valoarea monetara a acestor bunuri si servicii. Economistii se refera la aceste socuri ca avand atat efecte reale, cat si efecte nominale. Vom apela in acest scop la curba cererii agregate si respectiv la curba ofertei agregate.
O modificare in nivelul preturilor afecteaza avutia detinatorilor de active, exprimate in termeni nominali, de o maniera care actioneaza in sens opus, comporativ cu modul in care va fi afectata avutia celor care au emis acele active.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutii Macroeconomice in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!