Evolutia Uniunii Europene

Extras din referat Cum descarc?

EVOLUTIA UNIUNII EUROPENE 
INTRODUCERE
Europa este continentul penultim in ordinea marimii ocupand 10,4 milioane kilometri patrati. El era locuit, in 1990, de 787,7 milioane de oameni. Marginit de Oceanul Atlantic, de Marea Mediterana, Oceanul Arctic, Marea Neagra, Marea Caspica si Muntii Urali, Europa preia o cincime din suprafata terestra a Pamantului. In aceasta suprafata sunt incluse si insulele si arhipelagurile ce-i apartin: Novaia Zemlia, Islanda, Insulele Britanice, Corsica, Sardinia, Sicilia, Creta, Malta, Cipru.
Unificarea europeana angajeaza nu numai o conotatie geografica, usor de stabilit, a Europei. Ea pune in joc, o conotatie istorica a termenului, care impleteste intr-un mod foarte complicat aspecte geografice, aspecte culturale si aspecte politice.
Unificarea europeana a luat startul in Europa Occidentala. Ea a dus la infaptuirea sub multe aspecte a ,,micii Europe". ,,Marea Europa" cuprinde, istoric si geografic, si Europa Centrala si Rasariteana. Cum se integreaza politic aceasta parte a Europei istorice si geografice in Noua Europa? Geografic si, nu o data, istoric, Europa are ca frontiera rasariteana lantul Uralilor.
In conditiile in care faimoasa "cortina de fier" atarna in mijlocul Europei, au fost voci care au cerut conceperea geografica si istorica a Europei. Europa era definita mereu drept Europa Occidentala, adica trasand granitele pe Elba, ceea ce, fireste, ar fi o nebunie daca cuvantul si conceptul Europa sunt luate in serios, inclusiv din punctul de vedere istoric si al istoriei culturii. Rusia apartine Europei toate statele din Balcani apartin Europei. Multi adepti ai conceptiei Europei geografice si istorice, isi iau argumente din imprejurarea ca nici o forma de relief nu desparte Europa Occidentala de restul Europei, precum si din imposibilitatea factuala de a separa evenimentele hotaratoare ale istoriei Europei Occidentale de mersul istoriei in centrul si rasaritul continentului. Ei isi iau un argument in plus dintr-un calcul simplu, care arata ca o Europa redusa la mica Europa nu poate fi sigura in fata primejdiei, perceptibile, a unei noi migratii a popoarelor, dinspre Rasaritul traversat de framantari si ramas in relativa saracie, spre Occidentul rationalizat si atragator. 
SCURT ISTORIC AL EUROPEI UNITE
Dupa al doilea razboi mondial, in care Europa s-a apropiat de prabusirea deplina si transformarea ei intr-o colonie pentru puteri din afara ei, reformarea Europei liberale a devenit o chestiune urgenta.
Istoria politica a Europei dupa 1945 a inceput cu constatarea acestui declin al continentului si cu intelegerea faptului ca era nevoie sa fie "reinventat" viitorul. In atari circumstante, din perspectiva investigatiei istoriografice contemporane se pune intrebarea: Cum s-a nascut si apoi organizat noua Europa, din jocul, din raportul de forte militare si politice dintre eliberatori ?
Prin multe aspecte, 1945 poate fi numit anul zero al Europei. Aceasta trista constatare este valabila si pentru ca Europa a pierdut 35 de milioane de oameni, din 50 de milioane victime care, spre deosebire de Primul Razboi au fost in majoritate civili - 25 de milioane (inclusiv sovietici). La aceste cifre se cer adaugate milioane de raniti, orfani, vaduve... In 1945, 30 de milioane de europeni erau in cautarea unui pamant de azil.
Dupa 1945, ideile lui Churchill (din discursul sau de la Zurich din 1946) s-au intalnit intr-un mod fericit cu cele ale lui Robert Schuman. Jonctiunea lor, ca si faptul ca fusesera formulate nu de niste simpli teoreticieni, ci de niste perso!nalitati implicate in practica politica, au facut ca respectivele idei sa fie transpuse "progresiv" in act. 
Winston Churchill, la 19 septembrie 1946, in Aula Universitatii din Zurich, intr-un celebru discurs, spunea printre altele: "Vreau sa vorbesc astazi despre Europa"... Trei luni mai tarziu el infiinta in Marea Britanie United Europe Movement. Nu peste mult timp in Franta Raul Dautry crea Consiliul Francez pentru Unitatea Europei. In cateva luni in tot mai multe tari si orase ale Europei Occidentale s-au constituit structuri federaliste. De parca timpul nu ar mai fi avut rabdare, in decembrie 1946, Henri Brugmans prezida deja Uniunea Europeana a Federalistilor. La inceputul anului 1947 se contura si o Miscarea Socialista pentru Statele Unite ale Europei, prezidata de Bob Edwars si apoi de Michel Rasquin. In mediile democrat-crestine Robert Bichet forma, la randu-i, Noile Echipe Internationale. In sfarsit, din initiativa contelui Candenhove-Kalergi*, sub presedintia lui Georges Bohy, s-a creat Uniunea Parlamentara Europeana.
Miscarile europene, unioniste, extrem de dinamice erau in marea lor majoritate afiliate Comitetului International de Coordonare pentru o Europa Unita, al carui presedinte a fost Duncan Sandys. Cea mai importanta misiune a Comitetului a fost de a pregati Congresul Europei. Acesta s-a desfasurat in mai 1948, sub presedintia lui Winston Churchill.
Aceasta "ora a Europei" va destepta, va activiza constiinta de sine a Europei. Congresul de la Haga a influentat direct lucrarile Reuniunii Consiliului International al - februarie Miscarii Europene, desfasurata la Bruxelles, in perioada 25 - 28 februarie 1949. Ideile, demersurile si energiile Miscarii europene puse in slujba Europei s-au concretizat in realizarea Consiliului Europei in prima jumatate a anului 1949.
Pentru a consilia intr-un compromis divergentele s-au propus, pentru structura Consiliului Europei, doua institutii: una care reflecta dimensiunea federalista - Adunarea Consultativa, compusa din "reprezentatii fiecarei tari membre, alesi de catre parlament sau desemnati printr-o procedura instituita de acesta" si cealalta care reflecta dimensiunea unionista - Comitetul de Ministri (ai Afacerilor Externe), organism al reprezentantilor guvernelor, imputernicit cu luarea deciziilor.
Tratatul Constitutiv al Consiliului Europei* a fost semnat la 5 mai 1949 de 10 tari - Franta, Marea Britanie, Danemarca, Irlanda, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg, Norvegia si Suedia.
Un eveniment de mare semnificatie in acest context a fost propunerea lui Robert Schuman (1950) de a se constitui o piata comuna a carbunelui, fierului si otelului pe o perioada de cinci!zeci de ani. Acesta este asa-numitul plan Schuman, care pornea de la necesitatea mentinerii uniunii care asigura con!trolul bazi!nului Ruhr, dar privea inspre viitor, asigurand bazele temeinice ale unei viitoare unitati vest-europene mai vaste. In anul ur!mator se crea la Luxemburg Comunitatea Europeana a Carbu!nelui si Otelului (CECA). Aceasta e condusa de o Inal!ta Auto!ritate formata din 9 membri, juridic suverana, numita pe sase ani de catre Consiliul de Ministri (care are si drept de veto).


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Uniunii Europene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!