Evolutia si Perspectivele Cardului in Republica Moldova

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 3
Capitolul 1. ASPECTE TEORETICE CU REFERINTA LA CONCEPTUL DE CARD 4
1.1 Aparitia si evolutia cardului 4
1.2 Elementele componente ale cardului si tipurile de carduri existente 5
Capitolul 2. ANALIZA EVOLUTIEI SI PERSPECTIVELOR ALE CARDULUI IN REPUBLICA MOLDOVA 8
2.1 Evolutia cardului in Republica Moldova 8
2.2 Sisteme de carduri bancare in Republica Moldova 9
2.3 Gradul de penetrare a cardurilor bancare in Republica Moldova pentru perioada anilor 2005-2010 si perspectivele acestora 11
CONCLUZII 17
BIBLIOGRAFIE 18
ANEXE 19


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Actualitatea temei. Cardul bancar reprezinta o inovatie revolutionara care a putut fi aplicata in practica datorita progreselor deosebite din domeniul informatic si electronic. Rolul sau este acela de a facilita schimbul de fonduri prin tehnici electronice intre partenerii de afaceri cu ajutorul bancilor. Cardul a intrat definitiv in familia instrumentelor de plata atunci cand si-a dovedit eficienta, pretul echipamentelor si retelei au devenit accesibile atit bancilor, cit si populatiei. 
Scopul cercetarii. Prin acest referat am vrut sa analizez perspectivele si evolutia cardului in tara noastra, ce influenta are cardul asupra populatiei, care sunt facilitatile pe care le ofera cardul atit consumatorilor cit si bancilor comerciale.
Sarcinile referatului. In aceasta lucrare am vrut sa evidentiez, in limita surselor disponibile, modul de organizare si functionare a cardului bancar in Republica Moldova, rolul, functiile, perspectivele si evolutia cardului in cadrul economiei statului.
Obiectul investigat. Obiectul investigat in referat este cardul bancar,care este un instrument de plata prin intermediul caruia se poate efectua plata unui produs sau serviciu, avand la baza un system relational organizat pe baze contractuale intre detonator, emitent si comerciantul sau prestatorul de servicii.
Subiectul cercetarii. Cardul bancar este un instrument universal de plata, ce constituie cheia 
de acces a dirijarii contului de card, este un suport de tranzactie standardizat, securizat si informatizat.
Metodologia cercetarii. In procesul de cercetare am utilizat deductia, pornind de la informatia generala privind cardul, precum perspectivele si evolutia acestuia din cele mai dezvoltate tari, ajungind la forma cardului din Republica Moldova. Am analizat atit informatia din literatura de specialitate, cit si datele din anuarele statistice.
Baza informationala. Evidentiere mai amanuntita a particularitatilor, perspectivelor cardului le-am gasit din Regulamentul cu privire la cardurile bancare nr.36-38/124 din 04.03.2005 precum si dintr-un sir de articole din arhiva, iar informatia privitor la evolutia cardului din alte tari am extras-o din literatura de specialitate.
Structura referatului, destinatia. Referatul este divizat in 2 capitole, primul reflectind aspectele teoretice referitor la evolutia si perspectivele cardului, al doilea capitol descriind tematica de baza a referatului - evolutia si perspectivele cardului in Republica Moldova. Referatul este destinat pentru potentialii bancheri sau pentru simplu curios in domeniul bancar.
1.ASPECTE TEORETICE CU REFERINTA LA CONCEPTUL DE CARD
1.1 APARITIA SI EVOLUTIA CARDULUI 
Schimburile in natura, monedele din aur sau argint, monedele si bancnotele valorice, cecurile si, in final cardurile. Astfel poate fi schitat, succint, lantul evolutiv al mijloacelor de schimb comerciale cunoscute de civilizatia umana. Cardul este deocamdata ultima veriga si inca nu sunt semne ca altceva ar putea sa o inlocuiasca. Din contra, capata un rol tot mai mare in viata fiecaruia, pe masura ce ii descoperim avantajele.
Avansul luat de cardurile de credit s-a petrecut intr-o perioada relativ scurta si a mers mina in mina cu avansul tehnologic. Amploarea sa este direct corelata cu inovatiile tehnologice, in special cu internetul si restul mijloacelor de comunicare.
Din punct de vedere istoric, aparitia cardului are loc in anul 1946, la New York, cand o banca specializata in creditul de consum lanseaza pe piata un nou produs "Charge It", care consta in emiterea unui bon valoric numit"scrip", pe baza caruia clientii puteau efectua cumparaturi de la comerciantii care au acceptat acest nou sistem de decontare. Comerciantii depuneau bonurile la banca emitenta si incasau contravaloarea bunurilor vandute, banca facand transferul banilor din conturile clientilor in conturile comerciantilor. In 1950 apare, tot in America, cardul de plastic pentru consum si calatorii emis de o firma Diners Club si preluat apoi de banci pentru creditul de consum. Extinderea cardului de plastic are loc in 1960 prin Bank of America care lanseaza produsul BANK AMERICARD (ulterior VISA International), care in 10 ani ajunge la peste 20 milioane de utilizatori. 
Astfel, in 1966 si avindu-si originea tot in Bank of America, un numar de 17 banci americane formeaza asociatia Interbank Card Association (ICA), care avea sa devina mai apoi nu mai putin celebra MasterCard Interational, cu reteaua proprie privata de telecomunicatii (BankNet), principalul competitor si rival al Visa.
In 1976 cardul BankAmericard avea sa devina bine cunoscutul card Visa, iar Bank of America, impreuna cu alte banci asociate si trecind prin mai multe transformari, devine Visa International. Visa International constituie o uriasa asociatie cooperatista de banci, care se supune aceluiasi regulament si participa in comun la dezvoltarea si operarea sistemului asociatiei. 
In Europa, prima lansare a unui card european are loc dupa 1967, in Franta, prin "Carte Bleu", un card care necesita semnatura clientului pe factura, dupa care facturile se remiteau la banca pentru incasare. Cardurile s-au raspandit foarte repede, cele mai solicitate pe plan mondial fiind VISA, MASTERCARD si EUROPAY. Cardurile de plastic s-au extins rapid, s-au diversificat intr-o 
gama larga si s- au perfectionat, atat tehnologic cat si ca proceduri de lucru, devenind, din ce in ce mai mult, instrumentul de plata preferat pentru populatie. Cu toate acestea, potrivit statisticilor internationale ale Grupului celor zece tari cele mai dezvoltate, pe anul 2003, cardurile detineau pana la 60% din volumul numeric al tranzactiilor fara numerar si numai pana la 2% din valoarea acestor tranzactii. Aceasta pondere valorica redusa este urmare a faptului ca platile prin carduri se fac, de regula, de persoanele fizice care opereaza cu valori mici in comparatie cu platile comerciale care sunt de valori mari si se folosesc alte instrumente de plata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia si Perspectivele Cardului in Republica Moldova.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!