Activitatea fiscala a statului cuprinde latura legislativa care se infaptuieste de catre Parlament si latura executiva realizata de Guvern prin institutiile administratiei publice de specialitate , in structura carora se include si aparatul fiscal . Utilizand modalitati si procedee specifice de investigare , inspectia fiscala se realizeaza , in principal , in scopul prevenirii , constatarii si combaterii cazurilor de sustragere de la calcularea , evidenta si plata sumelor datorate , potrivit legii , bugetului general consolidat . Unitatile administrativ - teritoriale , prin compartimentele de specialitate din structura acestora , au competenta materiala si teritoriala pentru efectuarea inspectiei fiscale in domeniul impozitelor , taxelor ,si a altor venituri pentru a caror administrare sunt competente , potrivit legii . In exercitarea inspectiei fiscale , organele de inspectie fiscala au urmatoarele atributii : -constatarea si investigarea fiscala a tuturor actelor si faptelor rezultand din activitatea contribuabilului supus inspectiei sau altor persoane cu privire la legalitatea si conformitatea declaratiilor fiscale , corectitudinea si exactitatea indeplinirii obligatiilor fiscale , in scopul descoperirii de elemente noi relevante pentru aplicarea legii fiscale ; -analiza si evaluarea informatiilor fiscale in vederea confruntarii declaratiilor fiscale cu informatiile proprii sau din alte surse ; -sanctionarea , potrivit legii , a faptelor constatate si dispunerea de masuri pentru prevenirea si combaterea abaterilor de la prevederile legislatiei fiscale ; Pentru indeplinirea atributiilor sale , organul de inspectie fiscala procedeaza astfel: -examnineaza documentele aflate in dosarul fiscal al contribuabilului ; -verifica concordanta dintre datele din declaratiile fiscale cu cele din evidenta contabila a contribuabilului ; -solicita explicatii scrise de la reprezentantii legali ai contibuabililor sau imputernicitii acestora , dupa caz .Solicitarea de explicatii scrise se va face in timpul inspectiei fiscale , ori de cate ori acestea sunt necesare pentru clarificarea si definitivarea constatarilor privind situatia fiscala a contribuabilului ; -solicita informatii de la terti ; -stabileste diferentele de obligatii fiscale de plata ; -verifica locurile unde se realizeaza activitati generatoare de venituri impozabile ; -efectueaza investigatii fiscale ; -dispune masuri asiguratorii ;
*topciu C. , Vintila G. , ,, Fiscalitate " , Editura Secorex , Bucuresti , 1998; *vintila G. , Calin M. , Vintila N. , ,,Fiscalitate " , Editura Economica , Bucuresti 2002; *vintila G. , ,, Fiscalitate " , Editura Economica , Bucuresti , 2004.
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).