Evoluția ratei de schimb valutar

Extras din referat Cum descarc?

Scopul lucrarii
Determinarea evolutiei cursului de schimb valutar leu-euro; leu-dolar american; RON-MDL pe perioada 2005-2015. In aceasta lucrare voi incerca sa explic cum a aparut criza economica si pe ce cale a intrat in Romania, in urma careia cursul de schimb valutar a leului a crescut in devafoarea lui. 
Am ales aceasta tema, deoarece cu toti la sigur am observant, cum totul in jurul nostru se scumpeste iar salarile ramin la fel, si de cel mai multe ori ne dam intrebarea:
- De ce noi trebuie sa suportam toate aceste schimbari?
Fiind stundent Basarabean, simt pe pielea proprie aceasta crestere si scadere a cursului valutar, raportul RON-MDL fiind de 1/5. 
Nu mai suntem siguri in ziua de miine, chiar si fiind angajati. Toti asistam la criza economica si financiara, a somajului, inflatiei si ne intrebam:
- De ce nu traim ca-n alte state Europene?
Introducere
Dupa datele prezentate in graficul 1, observam ca Romania in perioada 2005-2015 trece printr-o criza economica, care duce la cresterea leului roman in defavoarea lui. Criza economica si financiara izbucnita la finele anului 2007, ca urmare aparuta cind American Home Mortgage a dat faliment din cauza prabusirii pietei imobiliare din Statele Unite ale Americii, cauzata de caderea Rezervei Federale a ratelor dobinzilor, ajungind la cel mai mic procentaj posibil ai precedentilor 40-50 ani. Aceasta criza sa raspindit repede si fara mila pe intregul glob timp de citeva saptamini. 
Alan Greenspan - economistul american, fostul presedinte al Rezervelor Federale (Federal Reserve) considerat arhitectul crizei din perioada 2007-2009, a numit aceasta criza ,,tsunami al creditelor care apare odata pe secol''
Aceasta instabilitate sa propagat ca o unda, incepind cu sectorul imobiliar ajungind pina la pietele financiare, iar apoi si-n celelalte domenii posibile, tot in toamna anului 2007 ministrii de finante din Uniunea Europeana incep sa ia masuri pentru prevenirea crizei, dar afectiunile produse de A.H.M sau raspindit treptat pina-n Asia de sud-est.
In acelasi moment si Romania intra in criza, dar mai mult pare o criza interna, la baza fiind cresterea economica bazata pe consum, treptat Romania se aprofundeaza mai tare, pina cind in urmatorul an 2008, ajung chiar la concedieri masive in domeniile de activitate din economie.
In cei patru ani de criza, Romania a suferit citeva schimbari majore care au afectat o buna parte din cele mai importate sectoare economice.
Sau redus exporturile initial pe fondul scaderii cererii externe, iar la nivel european sau luat mai multe intiative, Romania participind in mai multe organizatii ca: Pactul Fiscal, Acordul Basel III, Euro Plus si-n multe altele.
Toti indicatorii economici se impart in doua etape, cei din trimestrul doi al anului 2008 si sfirsitul trimestrului trei 2012. Vorbind despre Romania, criza a patruns prin mai multe cai:
Comercial - cererea de export a scazut, iar in perioada 2009-2011 a crescut fiind ajutate de programele de sustinere din tari precum Germania si Franta.
Bancar - reducerea creditelor oferita de institutiile financiare.
Financiar -  investitiile straine au scazut direct, fluxurile de capital sau retras.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia ratei de schimb valutar.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. http://www.ziare.com/
2. http://www.cursbnr.ro/grafic-valute
3. http://www.bnr.ro/
4. http://store.ectap.ro/articole/900_ro.pdf
5. ftp://www.ipe.ro/RePEc/vls/vls_pdf/vol13i3p67-77.pdf
6. http://www.capital.ro/cum-a-evoluat-cursul-de-schimb-in-2013-190171.html
7. http://www.curs-valutar-bnr.ro/evolutie-curs-leu-moldovenesc
8. http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-13032759-analiza-cum-evoluat-economia-romaniei-declansarea-crizei-din-2008-vezi-diferentele-majore.htm
9. http://www.mediafax.ro/economic/
10. https://ru.wikipedia.org/wiki/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!