Evolutia Protectionismului in Contextul Crizei Economice Actuale

Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Criza financiara din 2008 are repercursiuni grave asupra comertului global. Primul sector afectat a fost comertul financiar - procesul de creditare presupune mutarea a 90% din bunurile comercializate peste granite. In toamna anului 2008 ratele la imprumuturile comerciale au urcat cu 300 puncte procentuale, astfel incat Organizatia Mondiala a Comertului (O.M.C.) si Banca Mondiala (B.M.) au convocat o sedinta speciala cu scopul de a crea un fond comercial. Din momentul in care a lovit economia reala, criza a dus la reducerea cererii cat si a ofertei de bunuri la nivelul comertului mondial. 
In plus, criza poate afecta agenda politica a comertului mondial. A oferit temei pentru multe si vechi intrebari cu privire la beneficiile globalizarii, a alimentat negativismul publicului fata de firmele financiare internationale si a agravat dezaprobarea inegalitatilor veniturilor - care sunt vazute, de cele mai multe ori, ca generate de globalizare si deschiderea pietelor. Chiar mai mult, prin faptul ca a condus economia mondiala in recesiune, criza a avut ca rezultat falimentarea mai multor firme importante. Cum este si normal, din cauza scaderii activitatii economice si a numarului de locuri de munca, comertul a avut de suferit; politica comerciala ofera nenumarate modalitasi de aparare - tarife, cote procentuale, bariere netarifare, masuri de slavgardare, subventii s.a.m.d. - pentru o dezvoltare rapida.
S.U.A. si Uniunea Europeana au fost afectate cel mai tare. In 2009, cresterea economica este practic 0 pentru ambele parti ale Atlanticului. Din februarie 2008 pana in februarie 2009 s-au pierdut 4,1 milioane de locuri de munca, cea mai mare pierdere inregistrata intr-un singur an de la Cel de-al Doilea Razboi Mondial - rata somajului in S.U.A. a ajuns la 7,6% in 2008. In U.E. rata somajului a urcat pana la 7,4% in decembrie 2008, de la 6,8% cat era in anul precedent; statisticile sunt chiar mai ingrijoratoare pentru Franta si Germania, ajungand sa fie de ordinul zecilor pentru Spania si Lituania.
Situatia dezastruoasa a determinat multi analisti economici sa afirme ca presiunile protectioniste sunt in plina ascensiune de-a lungul Atlanticului cat si in restul lumii. Dar care sunt sansele aparitiei unui val de masuri protectioniste in Europa si S.U.A.? In incercarea de a raspunde acestei intrebari, voi prelua o definitie relativ stricta a protectionismului, acesta fiind descris ca ,,bariere politice care pot limita fluxul liber al comertului" si voi analiza efectele crizei financiare mondiale asupra politicilor comerciale din S.U.A. si Europa.
2. Argumentele lucrarii
Aceasta lucrare se axeaza pe trei aspecte principale. In primul rand, teamerile cu privire la un razboi comercial generalizat si caderea intr-o perioada protectionista sunt exagerate. Exista nenumarate politici de siguranta pentru a evita o situatie de genul politicilor protectioniste din anii 1930; exista chiar un sistem multilateral solid cu tarife limitate si un mecanism credibil de rezolvare a disputelor, multiple acorduri bilaterale de comert liber, sustinere intelectuala solida pentru comertul liber, modalitati de export bine organizate, riscul fara precedent pe care toate tarile il au in politicile adoptate de partenerii comerciali si beneficiile evolutiei sistemului comercial global.
In al doilea rand, regimurile bazate pe comertul liber sunt fragile. Experientele trecute arata ca politicile de izolare pot pune piedici liberalizarii, incuraja tarile sa renunte la aranjamentele de comert exterior si pot avea drept rezultat un protectionism raspandit la nivel global, mai ales daca este imbratisat de marile puteri comerciale. Chiar inainte de aparitia crizei, comertul mondial era intr-o situatie problematica, cu ministere de comert incapabile sa conchida negocierile Rundei Doha. In timp ce criza incepe sa se propage, tari precum India, Argentina si Venezuela au incalcat hotararea din noiembrie 2008 a G20 de a nu ridica noi bariere comerciale. Nici U.E. si Statele Unite nu au fost exemplare in toate privintele, deoarece Consiliul de la Brussels a introdus subventii la exportul de lactate, iar Washington-ul a lansat o campanie ,,Buz American".
In al treilea rand, din moment ce cresterea economica a scazut drastic si rata somajului a crescut, astfel de manevre s-ar putea raspandi usordaca nu sunt strict controlate. Intr-adevar, masurile de distorsiune - in special din partea U.E. si a S.U.A., actori indispensabili in mentinerea sistemului comertului mondial pe linia de plutire - ar putea incuraja statele sa renunte la unele aspecte ale pietei libere si sa recurga la represalii impotriva altor state. In schimb, acest lucru ar periclita comertul mondial si viitorul regimului comercial multilateral. Impotriva acestei regresii, constangerile din partea S.U.A. si U.E. vor fi imperative, iar pentru prevenirea nationalismului economic si pentru conchiderea cu succes a Rundei Doha va trebui ca aceste doua puteri sa conduca si sa coopereze.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Protectionismului in Contextul Crizei Economice Actuale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!