Evolutia produsului intern brut al tarilor membre ale Uniunii Europene

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Actualitatea temei. PIB-ul sta la baza a numeroase decizii si instrumente politice ale Uniunii Europene. Necesitatea de a imbunatati datele si indicatorii care vin in completarea PIB-ului este tot mai des recunoscuta si constituie elementul central al unei serii de initiative internationale. Aceste initiative reflecta totodata noile prioritati societale si politice. In perioada actuala de recesiune economica, restabilirea cresterii economice reprezinta principala provocare, iar cresterea PIB-ului este un indicator esential pentru evaluarea eficacitatii planurilor de redresare elaborate de UE si de guvernele nationale.
Scopul lucrarii date este de a prezenta o analiza a evolutiei produsului intern brut realizat de tarile membre a Uniunii Europene. Elaborarea prezentei lucrari ne da prilejul de a evalua onest si deschis situatia din UE.
Obiectivele:
- Analiza evolutiei in dinamica a produsului intern brut al statelor Uniuni Europene;
- Analiza evolutiei in dinamica a produsului intern brut pe cap de loitor al statelor Uniuni Europene;
- Determinarea modificari mediei produsului intern brut in urma aderari noilor state.
Obiectul acestei lucrari este: Studierea evolutie produsului intern brut in Uniunea Europeana in urma aderarii noilor state si in contextult crizei financiare internationale.
Metodologia de cercetare aplicata, include: a) baza informationala formata din surse metodologice, lucrari stiintifice, baze de date statistice ale Comitetului European, Fondul Monetar international etc.b) metodele de cercetare utilizate (cantitative sicalitative);
Cuvinte-cheie. Uniunea Europeana, Produsul Intern Brut si Produsul Intern Brut pe cap de locuitor.
Structura lucrari: Lucrarea este formata din doua subiecte :
Capitolul I. Abordari conceptuale privind produsul intern brut este prezentat de partea teoretica a lucrarii, prin descrierea indentificarea indicatorilor macroeconomici si definirea acestora, de asemenea a structuri si metodelor de calcul a podusului intern brut.
Capitolul II. Evoluti produsului intern brut al tarilor membre ale Uniunii Europene- in acest capitol este prezentat produsul intern brut net si pe cap de locuior in perioada anilor 1957, 1995, 2005 si 2014, de asemenea este prezentata dinamica acestor indicatori pentru fiecare stat membru al uniuni europene.
CAPITOLUL I. ABORDARI CONCEPTUALE PRIVIND PRODUSUL INTERN BRUT
Activitatea economica desfasurata in cadrul unei economii nationale se materializeaza intr-o gama larga de bunuri si servicii. Evaluarea rezultatelor acestei activitati se realizeaza cu ajutorul indicatorilor microeconomici si macroeconomici.
Indicatorii microeconomice reflecta rezultatele la nivelul unei interprinderi, cum sunt: cifra de afaceri, productia neta, valoarea adaugata, etc. In schimb, indicatorii macroeconomici exprima performanta la nivelul ansamblului economiei nationale. Principalii indicatori macroeconomici sunt: produsul global brut, produsul intern brut,produsul national brut, produsul intern net si venitul national.
PIB reprezinta valoarea bruta a productiei finale realizata pe o perioada de timp determinata, de obicei un an, de catre agentii economici care isi desfasoara activitatea pe teritoriul unei tari.
PIB-ul este format din cinci componente:
- Consumul privat reprezinta ansamblul cheltuielilor gospodariilor in economie;
- Cheltuielile statuluiformate din totalitatea cheltuielilor guvernamentale pentru bunuri si servicii;
- Investitiile in fabrici, echipamente, inventar, etc;
- Exporturile
- Importurile
PIB se poate calcula prin urmatoarele metode:
a) Metoda de productie presupune insumarea valorii adaugate brute corespunzatoare ramurilor de activitate la producerea output-ului anual de bunuri si servicii.
b) Metoda cheltuielilor se realizeaza prin insumarea cheltuielilor realizate intr-un an pentru obtinerea output-ului de bunuri si servicii.
c) Metoda veniturilor. Presupune agregarea veniturilor agentilor economici obtinute din activitatea economica si din patrimoniu. Aceasta inseamna ca in PIB sunt incluse remuneratiile reprezentand recompensarea muncii, profitul obtinut de catre intreprinzatori, precum si rente, dobanzi la care se adauga si veniturile din proprietate.
Dinamica prezinta evolutia in timp a indicatorilor macroeconomici. Dinamica PIB-ului real este folosita pentru a masura cresterea economica a unei tari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia produsului intern brut al tarilor membre ale Uniunii Europene.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Constantin Anghelache, Analiza macroeconomica-Sinteze si studii de caz, Editura Economica, Bucuresti, 2007,pag. 142
2. Angelica Bacescu-Carbunaru, Analiza Macroeconomica, Editura Economica, Bucuresti,2002, pag. 42
3. http://ec.europa.eu/
4. http://databank.worldbank.org/
5. http://www.econstats.com/
6. http://www.fmi.org/
7. http://www.coe.int/en/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!