Evoluția politicii valutare în Republica Moldova

Cuprins referat Cum descarc?

1.INTRODUCERE . 
2.CAPITOLUL I. Abordări conceptuale privind piața monetară .
1.1 Funcțiunile pieței valutare
1.2 Participanții pieței valutare
3.Capitolul II : Piața valutară în Republica Moldova .
2.1 Participantii la piața valutară a Republicii Moldova
4.Capitolul III : Operatiunile de pe piata valutară .
3.1 Activitatea BNM pe piața valutară în RM 
5.ÎNCHEIERE . 
6.BIBLIOGRAFIA ..


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Intensificarea schimburilor economice internaționale a determinat apariția și dezvoltarea pieței valutare. Fiecare țară are propria sa monedă națională, realizarea tranzacțiilor la nivel internațional ca necesară schimbarea monedelor naționale între state, această operațiune fiind denumită schimb valutar. Piața valutară s-a dezvoltat datorită progresului rapid al comunicațiilor, care permit informarea promptă și cunoașterea cursurilor. 
Orice economie modernă, competitivă și capabilă să se adapteze la cerințele actuale ale globalizării nu poate fi concepută fără existența și funcționarea în cadrul ei a unei piețe valutare eficiente. Prin mecanismele sale specifice piața valutară concentrează și centralizează capitalurile, oferă o serie de instrumente și produse care asigură fructificarea plasamentelor și acoperirea riscurilor precum și o mare diversitate de oportunități de investire, în cadrul căreia reușita depinde de gradul de instruire și cunoaștere, de priceperea, flerul și curajul fiecărui participant.
Rolul pietei valutare 
Rolul pietei valutare este determinat in primul rand de posibilitatile pe care le ofera participantilor la schimburile economice pt alegerea si obtinerea mijloacelor de creditare si de plati cele mai convenabile.
Factorii care conditioneaza dezvoltarea pietei valutare: 
- tendinta de liberalizare a comertului mondial - duce la cresterea schimburilor economice dintre state, care determina cresterea rolului pietelor valutare
- cresterea ponderii creditului international in volumul tranzactiilor comerciale externe
- cresterea ponderii anumitor valute nationale in ansamblul schimburilor economice
- cresterea penuriei de lichiditate (mai ales pt tarile in curs de dezvoltare) - este combatuta de organismele financiare, acesta fiind rolul lor (acoperirea acestei nevoi permanente de resurse financiare).
2.Abordări conceptuale privind piața monetară
Piața valutară reprezintă ansamblul relațiilor care iau naștere între bănci, ca și între bănci și clienții lor, privind cumpărarea și vânzarea de valute în vederea reglementării plăților și încasărilor care apar în procesul schimburilor economice cu străinătatea. Aceasta este alcătuită din rețeaua de bănci/burse de valori și alte instituții specializate pe plan internațional, care funcționează în diverse centre financiare din statele dezvoltate cu economie de piață. Practic, piața valutară constă într-o rețea imensă de legături electronice între dealerii din diferite bănci ale lumii.
După alți autori, piața valutară reprezintă mecanismul prin care o persoană fizică sau juridică transferă puterea de cumpărare dintr-o țară în alta, obține sau furnizează un credit pentru tranzacțiile specifice comerțului internațional și/sau minimizează expunerea la riscurile rezultate din modificarea cursurilor de schimb.
2.1 Principalele funcțiuni ale unei piețe valutare sunt: 
Transferul puterii de cumpărare - necesar deoarece comerțul internațional și tranzacțiile de capital implică, în mod normal, persoane (participanți) care trăiesc în țări cu monede naționale diferite. Fiecare participant dorește, de obicei, să-și efectueze tranzacțiile în propria monedă națională, dar tranzacția de comerț sau de capital trebuie să fie facturată într-o singură monedă. Dacă, de exemplu, un exportator japonez vinde automobilul Toyota unui importantor francez, vânzătorul japonez va întocmi factura pentru cumpărătorul francez în yeni japonezi, euro sau într-o altă valută terță, așa cum este dolarul american. Valuta trebuie, astfel, să fie considerată ca parte a tranzacției. Oricare ar fi valuta utilizată, unul sau mai mulți dintre participanții la piața valutară trebuie să transfere puterea de cumpărare asupra sau de la propria monedă națională. Dacă tranzacția se efectuează în yeni, importatorul francez trebuie să cumpere yeni contra euro. Dacă tranzacția se efectuează în euro, atunci exportatorul japonez trebuie să vândă suma exprimată în euro și să primească yeni japonezi. Dacă tranzacția se efectuează în dolari americani, importatorul francez trebuie să schimbe suma exprimată în euro contra dolari americani, iar exportatorul japonez trebuie atunci să schimbe dolarii americani contra yeni japonezi. Piața valutară oferă mecanismul prin care se desfășoară aceste transferuri 
ale puterii de cumpărare. 
Acordarea unor credite. Întrucât mișcarea mărfurilor dintre țări presupune timp, mărfurile aflate în tranzit trebuie să fie finanțate. În cazul amintit mai sus - vânzarea automobilului Toyota - o anumită parte trebuie să finanțeze automobilele în timp ce acestea sunt transportate spre Franța sau sunt cotate de către dealerii Toyota din Franța, înaintea vânzării finale a acestora unor clienți. Timpul în care se efectuează transportul poate dura de la câteva zile, săptămâni, până la câteva luni, în funcție de felul în care se efectuează transportul mărfurilor. Exportatorul japonez poate acorda un credit furnizor importatorului francez, credit care să fie sau nu purtător de dobândă. În mod alternativ, importatorul francez poate să achite în numerar contravaloarea transportului din Japonia. Piața valutară oferă și o a treia sursă, creditarea. ‰
Minimizarea riscului valutar. Atât importatorul francez, cât și exportatorul japonez doresc ca tranzacția să se deruleze fără riscuri rezultate din fluctuațiile cursului de schimb. Fiecare participant la tranzacție preferă să câștige un profit normal, fără expunerea la o schimbare neașteptată în profitul anticipat, datorită unor modificări intervenite în cursurile de schimb. Piața valutară oferă unele facilități pentru managementul riscului, cum ar fi - hedging-ul- valutar în vederea transferării riscului valutar asupra unei alte persoane.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia politicii valutare in Republica Moldova.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. http://www.bnm.org
2. http://curentul.md/
3. Moldo-street.com
4. Expert-group.org
5. Tema 5 economie deschisă.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!