Evolutia Pietei Diamantelor pe Fondul Crizei Financiare Globale

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Diamantele sunt cele mai scumpe si mai apreciate pietre pretioase din lume. Nimic nu a creat oamenilor o fascinatie mai mare pentru ceva atat de mic. Diamantele exista de mai bine de 3 milioane de ani. Se gasesc in alte roci mult mai tinere, iar cu ajutorul echipamentelor speciale sunt extrase de la adancimi foarte mari din minele de diamante.
Insa in conditiile in care Europa si America se afla in recesiune, iar o mare parte a restului lumii resimte efectele, diamantele nu mai sunt brusc cel mai bun prieten al nimanui.
Criza economico-financiara s-a manifestat in majoritatea domeniilor in ultimele douasprezece luni, iar industria diamantelor nu face exceptie. 
Dupa peste doua decenii de majorari ale preturilor pe fondul cererii in crestere, industria globala a diamantelor s-a confruntat cu un declin. 
Impactul crizei financiare globale asupra principalilor producatori de diamante
In prezent, cele mai importante tari producatoare de diamante sunt: Botswana, Africa de Sud, Republica Democrata Congo, Angola, Namibia, Rusia, Canada si Australia.
Graph showing the production history of selected gem-quality diamond producing countries. Graph by Geology.com. Data from USGS Mineral Commodity Summaries.
Industria diamantelor este diferita fata de celelalte sectoare de lux, intrucat este bazata pe un singur bun. Iar acest bun nu mai este integral sub controlul companiei De Beers, care obisnuia sa mentina preturile ridicate restrictionand oferta de diamante.
Epicentrul turbulentelor din industria diamantelor s-a manifestat anterior actualei crize, in conditiile in care producatorii au acumulat stocuri impresionante, dar si datorii excesive.
In momentul in care Cecil Rhodes a fondat De Beers in secolul al 19-lea, compania s-a remarcat puternic pe piata diamantelor si a mentinut pretul acestora la un nivel ridicat prin achizitia stocurilor in exces. 
Sistemul a functionat timp de decenii, insa a devenit nesustenabil pe masura ce concurenta venita din partea rivalilor de dimensiuni mai mici s-a amplificat, iar cererea pentru alte bunuri de lux a inlocuit apetitul consumatorilor pentru pietre pretioase. De Beers si-a modificat strategia si a inceput sa vanda diamante brute in cadrul a zece licitatii organizate anual, insa a ramas pe stoc cu marfa in valoare de peste 4 mld. dolari.
Cu toate acestea, in ultimii ani Uniunea Europeana a interzis activitatile monopolistice si De Beers, companie in cadrul careia gigantul american Anglo American detine o participatie de 45%, controleaza acum numai 40% din piata diamantelor in comparatie cu peste 80% cat detinea acum cativa ani.Ca rezultat, industria diamantelor a trebuit sa implementeze noi strategii pentru a face fata crizei economice.
Cererea puternica pentru diamante din primele trei trimestre ale anului precedent au asigurat cresterea vanzarilor de diamante ale De Beers de la 6,84 mld. dolari la 6,89 mld. dolari. Vanzarile aferente lunilor noiembrie si decembrie 2008 s-au situat "sub asteptari".
In septembrie 2008, De Beers nu avea capacitati suficiente de exploatare pentru a satisface cererea globala. Insa pe fundalul crizei financiare care s-a propagat puternic in urma falimentului bancii americane Lehman Brothers la mijlocul lui septembrie, De Beers a fost nevoita sa reduca productia prin scurtarea saptamanii de lucru si prin introducerea unui program flexibil.
Principalul instrument al industriei a fost incetarea productiei de diamante. Minele companiei De Beer's din Botswana, Canada si Namibia au fost in mare parte inchise obtinandu-se in primele patru luni ale anului 2009 o productie egala cu 10% din productia obtinuta in aceeasi perioada din anul anterior.In timp ce productia incepe sa reporneasca incet, unele companii precum Harry Winston Diamond Corporation a decis sa anuleze productia de iarna de la Mina Diavik Diamond din Canada dupa ce in vara fusese oprita si de-abia pornita in toamna.
Alti producatori au resimt efecte similare. Rio Tinto si-a inchis mina de diamante,Argyle, din Australia in primul trimestru al acestui an rezultand


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Pietei Diamantelor pe Fondul Crizei Financiare Globale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!