Evolutia Istorica a Uniunilor Monetare

Extras din referat Cum descarc?

Cap.I Evolutia istorica a uniunilor monetare
1.1. Necesitatea crearii uniunilor monetare
Uniunile monetare sunt grupuri de tari care impart aceeasi moneda. Aceste uniuni au aparut din nevoia de a fi simplificat comertul si tranzactiile in general, dar si din nevoia marilor imperii de a-si mari sfera de influenta.Dupa existenta unor sisteme bimetaliste si monometaliste care au avut avantaje dar si dezavantaje, a aparut moneda de hartie care a simplificat sistemul vechi bazat pe monede din aur si argint. In secolul al XIX-lea vor aparea trei uniuni monetare europene formate intre state suverane, fiecare avand un model specific si zone economice comune, dar bazate pe afinitatile politice si culturale ale tarilor membre. Fiecare dintre aceste uniuni au avut puncte slabe, care in final au dus la dizolvarea lor dupa Primul Razboi Mondial. Cu toate acestea, interesul pentru uniunile monetare a persistat, drept urmare in prezent exista doua mari monede puternice in lume- euro si dolarul- la care toate celelalte monede se raporteaza.
In timp, s-au format doua tipuri de uniuni monetare: nationale si multinationale. Intr-o uniune monetara nationala uniunea politica si suveranitatea monetara se conditioneaza reciproc. Granitele statului national reprezinta, in acest caz, si granitele monetare. Exemplele cele mai simple sunt marea Britanie si Statele Unite ale Americii. Moneda circula liber intre statele uniunii. Regula unei uniuni monetar nationale este existenta unei singure autoritati monetare, de cele mai multe ori aceasta fiind banca centrala. Intr-o uniune monetara multinationala, cooperarea intre un anumit numar de state independente se face pe baza unor rate de schimb fixe intre monedele acestora.
O uniune monetara multinationala functioneaza in momentul in care, in orice moment, moneda unui stat membru este perfect convertibila in moneda altui stat membru la un curs fix. Limita extrema a unei astfel de uniuni e aceea in care toate statele membre folosesc aceeasi moneda. Regula functionarii acestui tip de uniune este : nu exista o autoritate comuna tuturor statelor membre. Un astfel de exemplu este cel al tarilor scandinave, care folosesc aceeasi moneda (coroana scandinava) , uniunea fiind formata din trei state :Suedia, Norvegia si Danemarca. Fiecare membru si-a pastrat propria banca centrala, dar a aceptat coroana drept moneda, aceasta putand sa circule in mod liber in cadrul uniunii. Cursul de schimb a ramas de 1 la 1 pe toata durata existentei uniunii.
Astfel, uniunile monetare au reprezentat un obiectiv de implinit pentru tarile cu putere economica, facandu-se in acest sens numeroase incercari, intr-un final uniunea monetara devenind un succes.
1.2. Uniunile monetare nationale
Uniunea monetara in Germania
Uniunea monetara germana a fost cea mai de succes uniune monetara din secolul XIX, reteta ei fiind dorinta celor 39 de state germane de a isi armoniza comertul intre ele si de a se proteja in fata partenerilor externi mai puternici. La inceputul secolului XIX, fiecare land sau oras mai mare avea propria moneda metalica, iar unele aveau chiar si bancnote. Landurile fiind foarte mici, a fost foarte normal ca monedele sa depaseasca granitele respective. In plus, mai multe monede straine, printre care si francul francez circulau in interiorul Germaniei. Toate aceste monede creau o multitudine de probleme, asa incat producatorii si comerciantii au fost primii care au cerut instituirea unei uniuni monetare, pentru a reduce costurile rezultate din schimbul dintre toate aceste monede.Guvernatorii landurilor s-au opus. In principal, tipul monetar era raportat la uncia de argint de Koln (Cologne mark - 233,856 gr argint pur), principalul etalon fiind Conventionthaler - talerul conventional - 1/10 uncie (23,3856gr) introdus in 1754 in urma reformei monetare din Austria a imparatesei Maria Thereza. Singura tara care nu a adoptat acest taler ca etalon monetar, Prusia, a inceput sa construiasca bazele unei uniuni vamale a statelor germane, Zollverein, excluzand Austria si cautand sa-si impuna moneda sa, Reichsthaler - talerul prusac 1/14 uncie (16,704gr). In 1834 Uniunea Vamala Germana este formata prin contopirea Uniunii Vamale de Nord, formata de Prusia in 1818, cu Uniunea Vamala de Centru si cea de Sud, ambele create in 1828. In aceasta perioada in spatiul Confederatiei Germane existau peste 100 tipuri monetare diferite, iar reglementarea acestora s-a facut prin conventia de la Dresda din 1838. Acesta specifica raporturile monetare dintre partea de nord, centru si sud a confederatiei:
1 taler nord (modelul prusac) = 1,75 guldeni (florini) sud
Tot in anul 1834 s-a propus ca diferitele sisteme monetare sa fie supuse unui standard unic, ceea ce s-a si intamplat, dar abia in 1857. In anii 1860, presiunile celor ce doreau o uniune monetara au continuat. In 1870, Federatia Germana de nord a interzis o noua emisiune de bancnote si a stabilit, pentru majoritatea bancilor o limita de emisiune. Aceste masuri au facut ca, in viitor, cantitatea de bani de hartie sa fie controlata de Banca Prusiei. 
Dupa razboiul franco-prusac, odata cu infiintarea in 1871 a noului stat unificat german (Reich), procesul de uniune monetara se accelereaza. Legile privind sistemul monetar din 1871- 1873 prevad introducerea unei monede, marca, bazata pe sistemul zecimal.Pentru a lega marca germana de lira britanica, a fost adoptat sistemul bimetalist partial, aurul reprezentand moneda etlon iar argintul fiind utilizat mai putin, el functionand mai mult ca moneda fractionara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Istorica a Uniunilor Monetare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!