Evolutia Impozitelor Indirecte in Romania in Perioada de Tranzitie si Influenta acestora asupra Resurselor Financiare Publice

Cuprins referat Cum descarc?

1.Prezentare generala
1.1 Clasificarea impozitelor
1.2 Caracteristicile impozitelor indirecte
2.TVA
2.1 Origine.Caracteristici
2.2 Operatiuni impozabile
2.3 Persoane fizice sau juridice care exercita activitati supuse TVA
2.4 Baza de impozitare
2.5 Cotele de impozitare
3.Accize
4.Taxele vamale
4.1 Definitia si functiile taxelor vamale
4.2 Clasificarea taxelor vamale
4.3 Tariful vamal
5.Taxele
6.Concluzii


Extras din referat Cum descarc?

1. Prezentare generala
1.1 Clasificarea impozitelor
Data fiind diversitatea formelor pe care le-au imbracat si le imbraca impozitele in diferite state ,acestea se pot grupa dupa diferite criterii:
1.Dupa forma in care se percep, se disting impozite in natura si impozite in bani.Impozitele in natura ,caracteristice orinduirilor trecute ,imbracau forma prestatiilor sau darilor in natura.Impozitele in bani se intilnesc in mod frecvent.
2.Dupa obiectul impunerii ,impozitele se pot grupa in impozite pe avere ,impozite pe venit si impozite pe cheltuieli.
3.O deosebita importanta teoretica si practica o prezinta gruparea impozitelor in directe si indirecte.
Impozitele directe se percep direct de la persoanele fizice si juridice care,potrivit intentiei legiuitorului ,trebuie sa suporte , la anumite termene sarcina fiscala stabilita pe baza actelor de care dispun organele fiscale privind persoane, avere, posesiune sau venitul fiecarui contribuabil si a cotelor fixate prin lege.Impozitele indirecte nu se stabilesc direct si nominativ asupra contribuabililor ci se asaza asupra vinzarii bunurilor sau prestarii unor servicii.
Impozitele directe vizeaza existenta venitului sau averii, in timp ce impozitele indirecte vizeaza utilitatea acestora.
In functie de criteriile care stau la baza asezarii lor, impozitele directe se pot gruupa in reale si personale.
Impozitele directe reale se caracterizeaza prin aceea ca se stabilesc asupra obiectelor materiale fara sa se tina seama si de situatia personala a subiectului impozitului.Aceste impozite se mai numesc si obiective sau pe produs, deoarece se asaza asupra produsului obiectilui impozabil.
Impozitele directe personale, dimpotriva, tin seama, in primul rind,de persoana(subiectul impozitului) in legatura cu averea si veniturile acestuia sauindiferent de ele.De aceea impozitele personale se mai numesc si subiective.
Impozitele indirecte se pot grupa in: taxe de consumatie, monopoluri fiscale, taxe vamale si alte taxe.
4.Dupa scupul urmarit, impozitele se grupeaza in impozite financiare si impozite de ordine.Primele se instituie in scopul realizarii de venituri pentru stat, cele din urma vizeaza limitarea unei actiuni, atingerea unui tel avind caracter nefiscal.
5.Dupa frecventa cu care se realizeaza, impozitele pot fi permanente, adica atribuirea si perceperea lor prezinta o anumita regularitate si incidentale-adica se instituie si se incaseaza o singura data.
6.Dupa institutia care le administreaza, se intilnesc impozite ale staului si impozite locale, in cazul statelor cu structura unitara, respectiv federale-ale statelor membre ale federatiei si locale.
M.Duverger distinge sisteme fiscale grele (lourds) care se caracterizeaza prin sarcinimari, apasatoare si usoare(legers), care constituie opusul celui dintii.Pentru a clasifica un sistem fiscal ca fiind apasator sau usor, conservator sau progresist, e necesar a cuprinde in analiza totalitatea impozitelor-directe si indirecte-percepute intr-o tara de catre toate organele imputernicite sa faca acest lucru;repartizarea veniturilor si respectiv a sarcinilor fiscale pe clase si paturi sociale;corelatia dintre indicatorii care caracterizeaza contributia diferitelor categorii de persoane fizice si juridice la formarea veniturilor bugetare si puterea economica a acestora; corelatia dintre sarcinile fiscale si cheltuielilor publice repartizate pe beneficiari;gradul de dezvoltare a economiei nationale; obiectivele politicii interne si externe a guvernului de la putere etc.O asemenea analiza ar putea oferi elemente pentru caracterizarea sistemului fiscal al unei tari si evolutia acestuia in timp.
SCHEMA IMPOZITELOR DIRECTE SI INDIRECTE
- Impozite directe
-Reale
-Impozitul funciar
-Impozitul pe cladiri
-Impozit pe activitati industriale
-Impozit pe activitati comerciale si profesii libere
-Impozit pe avere
-Personale
-Impozit pe succesiuni
-Impozit pe donatiuni
-Impozit pe suflet(capitatie)
-Impozit pe obiecte de consum
- Impozite indirecte
-Taxe de consumatie(accize)
-Pe obiecte de lux
-Pe alte bunuri
-Impozit pe cifra de afaceri
-Monopoluri fiscale
-Asupra productiei
-Asupra vinzarii
-Asupra productiei si vinzarii
-Taxe vamale
-De import
-De export
-De tranzit
-Alte taxe
-De timbru
-De inregistrare 
-Pe circulatia averii
-Alte taxe


Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Impozitelor Indirecte in Romania in Perioada de Tranzitie si Influenta acestora asupra Resurselor Financiare Publice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!