Evaziunea Fiscala - Metode de Combatere a Evaziunii Fiscale

Cuprins referat Cum descarc?

I Conceptul de evaziune fiscala 
1. Notiunea de evaziune fiscala . pag.3
2. Formele evaziunii fiscale . pag.4
II Metode de combatere a evaziunii fiscale
1. Cauzele evaziunii fiscale . pag.9
2. Prevederi legale in ce consta evaziunea fiscala . pag.10
3. Organe competente in combaterea evaziunii fiscale . pag.12
4. Masuri de prevenire si metode de combatere a fenomenului de evaziune fiscala . pag.14
III Evaziunea fiscala si combaterea acesteia in Romania . pag.15
IV Studiu de caz .pag.18
V Concluzie . pag.20
VI Bibliografie . pag.21


Extras din referat Cum descarc?

I Conceptul de evaziune fiscala
1. Notiunea de evaziune fiscala
Evaziunea fiscala reprezinta la momentul prezent un fenomen economic dar si social complex, care are un efect direct la dezichilibrare in mecanismele pietei, dar si la imbogatirea, in mod ilegal, a practicantilor acestor metode de inselaciune ce afecteaza statul dar si pe fiecare cetatean al statului in parte. Ca fenomen, evaziunea fiscala se intalneste atat pe plan national, cat si pe cel international, reprezentand una dintre cele mai raspandite infractiuni cu caracter economic. E foarte greu de definit fenomenul de evaziune din pricina existentei mai multor interpretari, denumiri, acceptiuni si viziuni ale acestuia, fiind utilizate o multime de sintagme pentru acesta ca ,,frauda, frauda ilegala, frauda legala, evaziune internationala, economie subterana, economie neagra, frauda prin lege".
Astfel, evaziunea fiscala este caracterizata printr-o imprecizie foarte mare, acesteia asociindui-se trei sensuri. Primul sens ce i s-a atribuit evaziunii fiscale, mai ales intre cele doua razboaie mondiale, a fost cel in care frauda imbraca o forma extensiva, adica notiunea de evaziune fiscala este inclusa in cea de frauda. Cel mai cunoscut sens in care este cunoscuta evaziunea fiscala, cel de-al doilea, este ,,arta de a evita caderea in campul de atractie al legii fiscale". Potrivit acestei perceptii evaziunea fiscala este, oarecum, asimilata fraudei. Cel de-al treilea sens constituie un termen generic si desemneaza totalitatea ,,manifestarilor de fuga din fata impozitelor" (Maurice Duverger). Aceasta este o definire in sens larg a evaziunii fiscale, care ajunge sa inglobeze si frauda. 
Legiuitorul a dat termenului de evaziune fiscala, conform legii 87 din 1994, definitia: ,,Evaziunea fiscala este sustragerea prin orice mjloace de la impunerea sau de la plata impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurarilor sociale de stat si bugetelor fondurilor speciale de catre persoanele fizice si juridice romane sau straine, denumite in cuprinsul legii contrbuabili". 
Dictionarul explicativ al limbii romane ne da o definitie simplificata reprezentand evaziunea ca o ,,sustragere de la plata obligatiilor fiscale".
Profesorul universitar D.D. Saguna vede evaziunea fiscala drept ,,rezultanta logica a defectelor si inadvertentelor unei legislatii imperfecte, a metodelor defectuoase de aplicare, precum si a unei neprevederi si a nepriceperii legiuitorului, a carui fiscalitate excesiva este tot atat de vinovata ca si cei pe care ii provoaca prin aceasta la evaziune".
Aceasta neconcordanta de pareri a autorilor motiveaza absenta unei definitii unanim acceptate de toti, neconcordanta fiind data de ambiguitatea fenomenului la care ne referim. 
Pe scurt, putem defini evaziunea fiscala drept suma platilor facute dar nedeclarate oficial, sau sustragerea de la impunere a materiei impozabile. Totalitatea activitatilor de evaziune fiscala sunt cuprinse in economia neagra (evaziune fiscala totala) si economia gri (evaziune fiscala partiala), amandoua constituind economia subterana - totalitatea activitatilor economice nedeclarate institutiilor insarcinate cu stabilirea impozitelor si cotizatiilor sociale, care scapa inregistrarilor statistice si contabilitatii nationale. Mai exista si conceptul de economie nefiscalizata, care cuprinde atat economia subterana cat si cea de subzistenta.
2. Formele evaziunii fiscale
In cazul evaziunii, contribuabilul incearca sa se plaseze intr-o pozitie cat mai favorabila, pentru a beneficia in cat mai mare masura de avantajele oferite de reglementarile fiscale in vigoare. Cu alte cuvinte, evazionistul foloseste de obicei procedee legale sesizand si facand sa joace in folosul sau chiar posibilitatile lasate deschise de legiuitor, uneori cu anumite intentii. Se stie, de exemplu, ca in vederea promovarii unor activitati economice se prevad exonerari si diferite norme de stimulente fiscale, de care unii ajung in mod abil sa beneficieze cu toate ca nu au temei.
Multitudinea impozitelor si reglemetarilor, complexitatea dispozitivelor fiscale din lumea contemporana constituie, in sine, putinta si indemn la ocolire sau prevalari de elemente faptice care sa duca, in final, la diminuarea obligatiilor de plata. Un asemenea efect are in multe tari regimul special de care se bucura la impozitare veniturile realizate din plasamente avand caracter de economii personale, mai ales atunci cand sunt reinvestite. Si faptul ca unele tari aplica nerezidentilor cote reduse de impozite sau chiar exonerari asupra participatiilor la capital, a investitiilor si diferitelor operatiuni financiare creaza conditii pentru evaziunea fiscala a cetatenilor din alte tari. Posibilitati deosebite ofera asa numitele "paradisuri fiscale, unde isi fixeaza de preferinta sediul numeroasele societati trans-nationale sau au domiciliul mai ales multe persoane fizice atrase de scutirile de impozite.
Astfel, sustragerea de la indeplinirea obligatiilor bugetare se poate realiza si prin 
interpretarea legilor fiscale in favoarea contribuabilului, caz in care avem de-a face cu 
a) Evaziune fiscala legala (licita), care nu constituie infractiune. Se realizeaza la adapostul
legii, si permite sustragerea de la impunere a unei parti din materia impozabila fara ca aceasta conduita sa fie considerata o incalcare a legii. 
Evaziunea fiscala legala se realizeaza atunci cand o anumita parte din veniturile sau averea unor persoane sau categorii sociale, sunt sustrase de la impunere datorita modului in care legislatia fiscala dispune stabilirea obiectului impozabil. Aceasta se produce prin aplicarea unor norme de venituri impozabile mijlocii, prin scaderea unor procente forfetare de cheltuieli la calculul veniturilor impozabile, prin scaderea din profituri reale ale contribuabililor a unor cheltuieli investitionale, de sponsorizare cultural/sportive, etc.
Suntem in prezenta evaziunii fiscale legale atunci cand un venit este stabilit in functie de unele criterii exterioare, ori dupa anumite norme medii si, care determina un venit impozabil inferior celui real.
In practica statelor cu economie de piata, faptele care au in vedere interpretarea favorabila a legislatiei fiscale, adica cazurile de evaziune fiscala legala, mai frecvente sunt urmatoarele:
- constituirea de fonduri de amortizare sau de rezerva, intr-un cuantum mai mare decat cel ce se justifica din punct de vedere economic, micsorand astfel venitul impozabil;
- practica unor societati comerciale de a investi o parte din profitul realizat in achizitii de masini si echipamente tehnice pentru care statul acorda reduceri ale impozitului pe venit, masura menita sa stimuleze acumularea;
- asocierile de familie dar si societatile oculte dintre sotia si copii intreprinzatorului si acesta, rezultatul unei asemenea manevre fiind impunerea separata a acestora, repartizarea separata a veniturilor pe fiecare asociat ducand la micsorarea sarcinilor fiscale. Prin astfel de solutii sunt speculate prevederile legale ce reglementeaza cote de impunere mai mici sau stabilesc reduceri, scutiri de impozit pentru veniturile pana la un anumit plafon;


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaziunea Fiscala - Metode de Combatere a Evaziunii Fiscale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!