Cu o populatie de peste doua milioane de locuitori, Bucurestiul are putin peste 1.000 de restaurante si circa 300 de cafenele, in vreme ce orase turistice precum Parisul, cu o populatie de 10 milioane, au peste 30.000 de restaurante si cafenele.
Pentru deschiderea unui restaurant, retailerii prefera - in functie de specific, amenajare, consumatori potentiali, bucatarie - zone centrale, ultracentrale sau semicentrale, dar situate nu neaparat pe bulevardele principale. Chiriile pe metru patrat ce pot fi platite de un restaurant variaza intre 15-30 euro/mp/luna, pret care poate fi obtinut pe o strada adiacenta, dar cu accesibilitate facila. ,,Restaurantele prefera spatiile de tip vila, cu arhitectura mai veche si suprafete intre 150-400 mp. Oferta de spatii comerciale pentru restaurante este si aici destul de redusa, intruat apar dificultati determinate de atitudinea proprietarilor, care prefera sa inchirieze imobilul, la acelasi pret, unei firme pentru birouri, decat uneia cu activitate comerciala", spune Florina Cojocari, senior broker in Departamentul de Retail al Eurisko si in general chiria si amenajarea unui restaurant bun pot ajunge la 300 de mii de euro.
Au fost identificate trei tipuri de dezvoltari ale restaurantelor: in spatii on-street, la parterul imobilelor de birouri, in mall-uri si in galerii comerciale. Pentru locatiile on-street, cel mai dificil este de gasit un spatiu cu vitrina larga si pe colt si obligatoriu cu parcare in fata. Zonele centrale si ultracentrale preferate de operatorii de restaurante sunt Dorobanti, Piata Amzei-Ateneu, Piata Romana, Centrul istoric, Piata Universitatii, Rosetti, Unirii, iar cladirile trebuie sa aiba arhitectura deosebita, veche, cu vitrina larga, pentru a permite vizibilitatea cat mai mare in interior.
Paradox dar cheltuim mai multi bani in restaurante, desi dedicam mesei din ce in ce mai putin timp si numarul localurilor este in scadere. Pe de alta parte
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.