Evaluarea riscului de țară de către agențiile de rating - Abordare comparativă

Extras din referat Cum descarc?

Riscul de tara este fenomenul prin care o activitate internationala este expusa la pierderi provenite din evenimente de natura economica, sociala sau politica din fiecare tara si care este controlata de catre guvern.
Riscul de tara poate duce la pierderi materiale calculate ca diferenta dintre veniturile ce se presupun ca se vor realiza si veniturile ce se realizeaza de fapt dintr-o activitate supusa riscului.
Pierderile produse din cauza acestor riscuri sunt:
-  Se pot produce pierderi de oportunitati din cauza ca nu au fost respectate clauzele din contracte;
-  Se produc pierderi din efectuarea de costuri suplimentare pentru a-i convinge pe cei datori sa-si insuseasca obligatiile;
-  Se produc pierderi reale provenite din sume de bani ce nu se mai pot recupera.
Schema nr.1. Evenimente care influenteaza riscul de tara
Riscul de tara constituie pierderi materiale sub forma de plasamente de fonduri in alte tari in urmatoarele situatii:
-  Cand au loc evenimente ce influenteaza profitul sau recupererea investitiilor ( nationalizare, taxe speciale, despagubiri obligatorii, aplicarea restrictiilor pentru repatrierea unor fonduri)
-  Cand se produc evenimente nefavorabile pentru recuperarea imprumuturilor din strainatate ( schimb valutar controlat, impozite crescute, pret supus controlului)
-  Alte situatii: informatii financiare limitate sau gresite, control bancar neadecvat, legislatie limitata, neacceptarea stainilor, coruptie.
Riscul de tara este diferit de riscul de credit prin aceea ca in cazul riscului de tara nerambursarea creditului este datorata unor tulburari sociale, razboiului, schimbari ale regimului, iar in cazul riscului de credit nerambursarea este datorata situatiei financiare a debitorului.
Riscul de tara este diferit si de riscul politic deoarece acesta din urma, numit risc suveran, este un factor al riscului de tara. Creditorul este influentat negativ de efectele produse de instabilitatea politica a statului cum ar fi: 
o se interzic investitiile de capital si cele staine;
o se renegociaza contracte ;
o se nationalizeaza cu despagubire sau fara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea riscului de tara de catre agentiile de rating - Abordare comparativa.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!