Evaluarea Riscului de Tara

Extras din referat Cum descarc?

Concepte referitoare la riscul de tara
In sens larg, riscul de tara exprima probabilitatea pierderilor financiare in afacerile internationale, pierderi generate de unele evenimente macroeconomice si / sau politice din tara analizata.
Conceptul de risc de tara este legat de alte doua notiuni: riscul suveran si riscul de transfer. Riscurile legate de datoria externa publica sau public garantate sunt incluse in cadrul riscului suveran. El ex!prima probabilitatea ca un stat suveran, la un anumit moment, sa nu poata sau sa nu doreasca sa-si onoreze angajamentele externe, din cauze aflate sub controlul autoritatilor statale. Riscul suveran depinde de performantele economice si de schimbarile de tara. Spre deosebire de imprumuturile acordate guvernelor, creditele acordate institutiilor finan!ciare sau agentilor economici (care sunt garantate de guvern) cunosc si implica trei niveluri de risc:
a. nivelul microeconomic care priveste gradul de incredere si valabilitatea comerciala a firmei;
b. nivelul mediu: riscul legat de ramura;
c. nivelul de tara ce priveste in mod curent riscul de transfer.
Astfel, riscul de transfer exprima posibilitatea ca si in conditia in care proiectul (finantat din imprumuturi externe) ar genera fluxuri banesti in moneda locala acoperitoare pentru stingerea obligatiilor, guvernul sa nu aiba mijloacele valutare pentru a efectua schimbul valutar in vederea rambursarii datoriei fata de creditorul extern.Evenimentele care, de regula, influenteaza riscul de tara sunt de na!tura:
- politica: razboi, ocupatie militara straina, revolte cu substrat ideo!logic, dezordine care are la origine revendicari teritoriale, conflicte de interese legate de polarizarea politica regionala;
- sociala: razboi civil, revolte si dezordini provocate de diferente etnice, sindicalism militant, divizari religioase, contradictii intre anumite clase sociale;
- economica: diminuarea cresterii produsului intern brut timp indelungat, cresterea ratei inflatiei, deprecierea considerabila a monedei nationale, scaderea accentuata a incasarilor din export, cresteri bruste ale importurilor de produse alimentare din export, cresteri bruste ale importurilor de produse alimentare si petrol, criza econo!mica actuala, modificari majore ale politicii economice (exemplu: reducerea barierelor comerciale sau modificarea pretului energiei) etc.
Nu trebuie neglijate evenimentele care se afla partial sub influenta guvernului (exemplu: falimentele bancare cauzate de conducerea gresita a economiei de catre guvern, catastrofele naturale care se manifesta cu o anumita periodicitate, chiar daca guvernul ia masuri pentru limitarea daunelor).In abordarea riscului de tara se au in vedere cel putin urmatoarele considerente:
- natura riscului (ce anume este supus riscului: imprumut sau investitie directa);
- termenul de expunere la risc (termen scurt, mediu, lung);
- tipul debitorului (agent economic cu capital majoritar de stat sau privat);
- evenimentele care pot genera risc (politice, sociale, economice);
- probabilitatea de realizare a evenimentelor mentionate;
- evaluarea si prognozarea riscului;
- cai de evitare si diminuare a riscului.
Firesc, se pune intrebarea care este scopul (utilitatea) evaluarii si analizei riscului de tara. Se considera ca in practica evaluarea si analiza riscului de tara este deosebit de utila in fundamentarea deciziilor pe care le iau in sfera investitionala corporatiile transnationale sau alti generatori de investitii straine.
Natura evenimentelor economice, sociale si politice pune in evidenta existenta riscului economic, riscului social si riscului politic in calitate de componente ale riscului de tara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea Riscului de Tara.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!