Evaluarea Proiectelor de Investitii Publice pe Baza Indicatorilor Generali

Extras din referat Cum descarc?

ROLUL SI CLASIFICAREA INVESTITIILOR 
 Orice plasament de capital, pe termen lung sau scurt in scopul obtinerii unui profit reprezinta o investitie. Indiferent ca fondurile se plaseaza in active imobilizate sau in active circulante, investitia reprezinta o imobilizare de capital importanta ca volum si durata de timp, urmarind obtinerea unei rentabilitati viitoare optime.
Din punct de vedere financiar investitiile reprezinta totalitatea cheltuielilor generate de inlocuirea mijloacelor fixe uzate, construirea, reconstituirea, largirea si modernizara mijloacelor fixe, capacitatilor de productie precum si actiunile de retehnologizare.
Mai sunt asimilate investitiilor si cheltuielile pentru explorari, prospectiuni geologice, proiectarea obiectivelor de investitii, cheltuieli cu documentarea, cheltuieli cu transportul si remontarea mijloacelor fixe transferate, cheltuili ce privesc organizarea de santier, cheltuieli pentru pregatirea personalului necesar obiectivelor ce se construiesc.
Investitiile se clasifica tinand seama de mai multe criterii, astfel:
1.-Din punct de vedere al modului de finantare distingem:
- Investitii din fondurile statului (in cazul regiilor autonome si societatilor comerciale cu capital majoritar de stat pentru proiecte de dezvoltare de dimensiuni mai mari din domeniul industriei extractive, energiei electrice, transporturi, agricultura unde alaturi de fonduri propri sunt necesare completari prin subventii de la bugetul de stat);
- Investitii din fondurile agentilor economici.
2.-Din punct de vedere al competentelor de aprobare, clasificare folosita numai in cazul investitiilor realizate din fonduri bugetare, avem:
- Investitii aprobate de intreprinderi;
- Investitii aprobate de ministere;
- Investitii aprobate de alte organe ale administratiei publice;
- Investitii aprobate de guvern.
3.-Din punct de vedere al structurii investitiile se clasifica in:
- Lucrari de constructii-montaj;
- Utilaje tehnologice care se monteaza;
- Utilaje tehnologice independente;
- Dotari;
- Alte cheltuieli.
4.-Din punct de vedere al destinatiei investitiile se grupeaza in:
- Productive  care contribuie la crearea sau marirea unor capacitati de productie existente;
- Neproductive  cu caracter social-cultural(invatamant, sanatate, cultura etc.) si administartive.
5.-Din punct de vedere al executiei avem:
- Lucrari execuate in antrepriza de intreprinderi specializate in constructii-montaj;
- Lucrari executate in regie de catre titularii de investitii.
Procesul investitional este un proces complex ce impune agentilor economice o strategie investitionala care sa aiba in vedere si sa coreleze toate componentele acestui proces si anume: estimarea costului investitiei, analiza starii de imobilizare a resurselor financiare in procesul investitional, angajarea de noi imprumuturi banacare, evaluarea rentabilitatii investitiei. O atentie deosebita trebuie sa se acorde studierii eficientei, justificarii necesitatii si oportunitatile investitiilor programate a se realiza.
Necesitate investitiilor indica masura in care un agent economic pentru a-si indeplini programul de productie, fundamentat de programul desfacerilor nu se poate dispensa de investitia propusa. Necesitatea unei investitii porneste de la cerintele pietei si de la gradul de folosire a capacitatilor de productie existente.
Eficeinta economica se exprima cu ajutorul mai multor indicatori in masura sa evidentieze raportul dintre efortul financiar si efectele obtinute ca rezultat al realizarii investitiei. Se intalnesc o serie de indicatori ca: investitia specifica, costul obiectivului, termenul de recuperare.
DOCUMENTATIA DE PROIECT SI DOCUMENTATIA DE AVIZ A INVESTITIILOR
Documentatia investitiilor se compune din:
- Documentatia de proiect;
- Documentatia de aviz.
1.Documentatia de proiect este un document de baza al lucrarilor de investitii prin care se fundamenteaza parametri tehnico0economici si se rezolva probleme tehnice pe care le ridica investitia proiectata. Prin aceasta documentatie se apreciaza volumul, dimensiunile si capacitatea investitiei, se rezolva probleme legate de arhitectura si constructii, probleme privind productia, instalatiile de apa, energie electrica, gaze, dotarea cu instalatii si utilaje.
Proiectarea se face in doua faze:
- Prima faza o constituie studiul tehnico-economic(STE)
- A doua faza este proiectul de executie(PE).
Studiul tehnico-economic este documentul care fundamenteaza investitia si indicatorii tehnico-economici ai acesteia, rezolva probleme tehnico-economice de ansamblu ale investitiei. Principalii indicatori tehnico-economici de eficienta economica a investitiilor sunt: valoarea investitiei, durata de realizare, investitia specifica, costurile specifice pe unitatea de produs, costul unitar, numarul de lucratori, productivitatea muncii.
Proiectul de executie dezvolta si precizeaza a serie de parti ale studiului tehnico-economic necesare pentru executarea lucrarii urmarindu-se in principal:
- Sa se adanceasca si sa se solutioneze in amanunt toate problemele tehnologice, fuctionale, constructive legate de realizarea investitiei;
- Sa se determine valoarea de deviz atat pe obiecte cat si pe feluri de cheltuieli.
2. Documentatia de deviz este documentul prin care de determina valoarea cheltuielilor necesare pentru realizarea investitiei programate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea Proiectelor de Investitii Publice pe Baza Indicatorilor Generali.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!