Evaluarea Imobilului si Mobilului in Republica Moldova

Extras din referat Cum descarc?

EVALUAREA consta in exprimarea valorica (in etalon banesc) a mijloacelor, proceselor, fondurilor si rezultatelor financiare ale intreprinderii. Cronologic, evaluarea premerge inregistrarea in contabilitate a operatiilor economice. Astfel spus, evaluarea este cea care determina SUMA.
Dezvoltarea pietei imobiliare in Republica Moldova in mare masura depinde de elaborarea si implementarea in practica a unui sistem de evaluare a bunurilor imobiliare. Partea metodologica a acestui sistem include principiile, metodele si procedurile de evaluare care pana la etapa de tranzitie a economiei erau cu totul altele. Nu era necesitate nici in organizatii profesionale de tranzactii si evaluare a imobilelor.
In prezent se poate afirma cu toata certitudinea ca evaluarea valorii reale, de piata, este necesara in urmatoarele cazuri: privatizare, ipoteca, pentru aprecierea bazei fiscale, expropriere, stabilirea pretului la vindere-cumparare, estimarea pierderilor in cazul imobilelor asigurate, pentru calcularea impozitului pe imobilul mostenit sau daruit, pentru reglementarea relatiilor materiale in caz de divort si alte cazuri.
Principalele categorii de imobil si segmente a pietei imobiliare care au o dezvoltare foarte neuniforma: piata apartamentelor (locuintelor) si a incaperilor locuibile, piata incaperilor nelocative (cladiri, constructii, edificii, incaperi incorporate si aferente caselor de locuit), piata terenurilor si imobilul industrial (de business).
1. Termeni si principii de evaluare
1.1. Evaluarea valorii bunului imobil - calcularea directa sau experta a valorii imobiliare executata de evaluator profesionist atestat in modul stabilit.
1.2. Valoarea probabila de piata - pretul de piata probabil de vindere-cumparare a bunului imobil in conditii de concurenta: se determina de evaluator.
1.3. Valoarea curenta probabila de piata - pretul imobilului acceptat de cumparator si vanzator cu conditia ca ambii cunosc conjunctura pietei, nu se afla sub presiunea unor circumstante deosebite si i-si satisfac interesele proprii in cel mai oportun mod.
1.4. Valoarea de alternativa (investitionala) - pretul imobilului dupa schimbarea destinatiei lui si executia diferitor imbunatatiri legate de investitii capitale.
1.5. Valoarea in conditii deosebite - se determina ca si valoarea de piata cu un anumit rabat din cauza ca vinzatorul este constrans de termene inoportune (privatizarea, cind durata fazei de circulatie a imobilului se determina in programul privatizarii).
1.6. Categorii de imobil - clasificarea obiectelor de imobil stabilita in mod oficial in scopuri fiscale. In Republica Moldova imobilele se divizeaza in terenuri (pamant) si imobil.
Terenurile se clasifica:
1) terenuri cu destinatie agricola;
2) terenuri in intravilan;
3) terenuri distribuite intovarasirilor pomicole;
4) terenuri din extravilan destinate industriei, transformarilor, telecomunicatiilor.
Imobilul conform normelor in vigoare se clasifica in cladiri, constructii si edificii. In cadrul acestei categorii se delimiteaza subcategorii pentru a diferentia cotele de impozitare in dependenta de genul exploatarii - business sau folosinta personala - si destinatari - persoane fizice sau juridice.
1.7. Principii de evaluare - baza teoretica a procesului de evaluare a valorii de piata. Practica mondiala de evaluare se conduce de urmatoarele principii:
- principiul cererii si ofertei;
- dinamismului;
- concurentei;
- inlocuirii;
- aportului;
- utilizarii potrivite si intensive;
- compatibilitatii;
- asteptarii.
1.7.1. Principiul cererii si ofertei.
Conform acestui principiu, cu cit este mai mare oferta de bunuri imobiliare, cu atit mai mult se va cobori pretul lor. Exista un prag de echilibru intre cerere si oferta. In acest punct valoarea de piata reflecta cheltuielile socialmente necesare pentru producerea bunului imobil. Proportional cresterii ofertei sau diminuarii cererii pretul de piata se micsoreaza. Pretul de piata se ridica, daca oferta este mai mica sau cererea este mare. Deoarece pietele imobiliare sunt imperfecte, oferta si cererea nu totdeauna determina pretul la care au loc afacerile. Abilitatea de negociere, numarul si competenta participantilor, emotiile modalitatile de finantare si alti factori joaca un rol important in stabilirea preturilor reale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea Imobilului si Mobilului in Republica Moldova.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!