Etapele procesului de integrare internationala

Extras din referat Cum descarc?

Prima etapa a procesului de integrare a avut o tripla evolutie: in Europa apuseana, Europa rasariteana, in Europa Occidentala si pe continentul americii de Nord.
In Europa Occidentala prima organizatie economica internationala cu caracter integrationist a fost Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (C.E.C.O). ea a luat fiinta in aprilie 1951 pe baza planului Schumann, prin semnarea tratatului de la Paris de catre R.F.G, Franta, Italia, Belgia, Olanda si Luxemburg. Tratatul a intrat in vigoare in august 1952. Aceste sase tari isi propuneau sa-si uneasca eforturile in vederea scoaterii din criza a industriei carbonifere si a celei siderurgice si sa creeze o piata comuna pentru ramurile respective. 
In cadrul C.E.C.O au fost constituite cinci organe de baza cu o ierarhie si functii determinate: Inalta Autoritate, Consiliul Consultativ, Organ de Arbitraj. Membrii Inaltei Autoritati erau numiti pe o perioada de 6 ani si nu reprezentau guvernele. Inalta Autoritate avea dreptul sa ia decizii obligatorii pentru statele membre, pe aza majoritatii de voturi.
In europa rasariteana a luat fiinta in 1949 Consiliul de Ajutor Economic reciproc (C.A.E.R.) cu participarea tarilor: Bulgaria, Cehoslovacia, Polonia, Romania, ungaria si Rusia. Ulterior au mai fost primite in C.A.E.R.: Albania, R.D. Germania, Mongolia, Cuba, R.S. Vietnam etc. statutul C.A.E.R. stabilea ca aceasta este o organizatie economica internationala cu caracterguvernamental avand drept scop sa contribuie la unirea si coordonarea eforturilor membrilor in vederea accelerarii progresului economic si tehnic, ridicarii nivelului de industrializare a tarilor cu o industriemai putin dezvoltata si cresterii neintrerupte a productivitatii muncii.
Structura organizatorica a C.A.E.R. era formata din: Sesiunile Consiliului; Comitetul Executiv, Comisiile permanente si Secretatriatul. Organele sale n u aveau caracter supranational, hotararile se adoptau numai cu acordul tarilor interesate; s-a stabilit ca in problemele economice C.A.E.R. adopta recomandari.
Pe continentul Americii de Nord s-a realizat o integrare economica intre S.U.A si Canada. Dar spre deosebire de cele din Europa nu a avut la baza acorduri intre state ci prin intrepatrunderea unor mari intreprinderi din cele doua tari si in mod deosebit prin extinderea sferei de actiune a capitalurilor din S.U.A si Canada. Acest proces a fost facilitat de alianta celor doua tari in timpul celui de-al doilea razboi mondial, iar in perioada postbelica de legislatiile lor nationale.
A doua etapa a procesului de integrare a inceput prin semnarea la Roma in 1957 a doua tratate cu privire la Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (EURATOM) si Comunitatea Economica Europeana, la ele participand aceleasi sase tari ca si in cadrul C.E.C.O.
Prin crearea EURATOM se urmarea unirea eforturilor pentru promovarea cercetarii stiintifice comune, indeosebi in ceea ce priveste utilizarea pasnica a energiei nucleare precum si constituirea unei "piete comune" pentru materiale si echipamente nucleare.
In timp ce C.E.C.O. si EURATOM privesc sectoare extrem de importante dar limitate, Comunitatea Economica Europeana (C.E.E.) vizeaza ansamblul economiei si politicii statelor membre, iar acest fapt este esential. Comunitatea Economica Europeana a intrat in vigoare la 1 ianuarie 1958 si a devenit cea mai reprezentativa grupare pentru integrare economica.
Au mai aderat la Piata Comuna: Marea Britanie, Danemarac si Irlanda.
Ca o reactie fata de constituirea C.E.E. la 4 ianuarie


Fisiere in arhiva (1):

  • Etapele procesului de integrare internationala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!