Etapele Evolutiei Statisticii in Romania

Extras din referat Cum descarc?

Principalele momente ale evolutiei statisticii
Ca domeniu de activitatate, statistica a aparut din nevoia sociala reala de a cunoaste in expresie numerica diferite fenomene si procese ale activitatii umane, fenomene si procese din societate in scopul luarii unor decizii privind procesul de conducere. Ea s-a dezvoltat intr-un proces istoric indelungat care a cunoscut mai multe etape, ceea ce I-a permis sa-si contureze din ce in ce mai bine particularitatile sale de studiu, in raport cu gradul general de evolutie a stiintei omenesti si a perfectionarii practicii sociale . Definitia statisticii este spune ,, Etimologia : termenul statistica ne trimite la cuvantul ,,status" cu sensul de stare politica" .Cuvantul statistica este atribuit lui Gottfried Achenwall (1746) , ca o stiinta a descoperirii statului , folosit pentru productie sau consum de produse .
Este vorba de cu totul alt gen de ,,statistica" decat cea de vechi tip Sansovino, adica nu de descrieri ale ,,Statelor" ci de operatii migaloase de inregistrare, numarare si masuratoare a diverselor fenomene sociale, demografice, economice, culturale - precum si de efectuarea unor calcule permitand intelegerea comparativa a starilor sociale din diverse regiuni, fie provincii interne ale unei tari, fie chiar de la o tara la alta. 
"Statistica se practica sub forma de numerotare a populatiei si de evidenta a bunurilor materiale"(Statistica,edit.Economica,Bucuresti,2000 ,pag.,autor Elisabeta Jaba ).Aceste metode de statisticii se organizau in primele secole de romani ,egipteni sau alte popoare pentru numerotarea populatiei .Diverse statistici aparute la Egiptenii(2650-2190)... (practicau inregistrari cu ajutorul Nilometrului ,asa numit barometru economic ,pentru a masura nivelul Nilului si pe aceasta baza se aprecia fertilitatea Nilului) sau ( din motive fiscale ,din 2 in 2 ani sa faceau recensamantul aurului si al domeniilor ,tot aici gasim si evidentele piramidelor ,cu privire la cei care aveau sa-i slujeasca lui Faraon dupa moarte, in lume mortilor ) .,, Moise a facut o numerotare a populatiei ,,.Roma antica (500 i.e.n.,) Servius Iullius (578-534 i.e.n.) a atribuit o mare importanta numaratorii populatiei. Cea dintai stire despre organizarea unor asemenea moduri de documentare o avem in legatura cu organizarea la noi a Regulamentelor Organice, de fapt prima incercare de modernizare a Principatelor. Se stie astfel ca aceste Regulamente prevedeau organizarea unor sectii de statistica pe langa Departamentul treburilor dinlauntru, cu sarcina sa execute periodic ,,catagrafiile" necesare mai ales din punct de vedere fiscal si pentru reglementarea drepturilor de stramutare a taranilor dintr-un sat in altul, ingaduite doar la cinci ani o data, cu prilejul efectuarii ,,catagrafiilor". 
Aceste catagrafii erau inscrieri in cataloage stabilite nominal, sat de sat si gospodarie de gospodarie, a tuturor celor care puteau fi exploatasi fiscal prin dajdii si bir. Stabilite periodic, ele formeaza un izvor de informasii extrem de lamuritor din multiple puncte de vedere, nu numai demografic ci si economic. Textele acestor categorii nu au fost insa publicate si parte din ele s-au si pierdut, ramanandu-ne din intamplare doar cat a putut copia din ele Ion Donat, care le-a si supus unor prelucrari statistice, cartografiind rezultatele obtinute, operatie care fusese de fapt inceputa de Anton Golopentia fara sa poata fi dusa la bun capat. De la Ion Donat ne-au ramas insa lucruri care se continua azi, o parte din ele fiind chiar ajunse la stadiul in care pot fi tiparite, cum e de pilda cu Catagrafia din 1833 privitoare la intreaga Oltenie si la un judes din Muntenia. 
Avem deci deschis in fata noastra un vast camp de lucru, care necesita colaborarea unor colective de specialisti istorici, statisticieni, lingvisti si geografi, care asteapta a fi continuata, cu certitudinea ca gratie muncii lor vom avea despre tarile noastre informatii cu mult mai verosimile decat aprecierile facute 'grosso modo' de unii si de altii, mai mult sau mai putin chemati a face asemenea lucrari, acestia neputandu-ne da decat ,,ordinea de marime" a unor fenomene sociale, nicidecum o statistica a lor stabilita pe baza de numarare, masurare si calculare. 
Dispunem totusi de o lucrare de caracter stiintific, alcatuita de un cunoscator al tehnicilor statistice care a avut si posibilitatea sa se informeze prin consultarea documentelor de stat, existente in serviciile curente ale diverselor organizasii administrative de stat, interesul lor continuand totusi a fi dominant fiscal.
Prima descriere sistematica a fost facuta de Francesco Sansarino (1521-1583) in Venetia. Cel mai de seama popularizator al statisticii a fost Gottfried Achennwall (1719-1772),profesor de drept international si de stiinte politice la Gottingen ,care a fost declarat in repetate randuri ,,parintele statisticii".
In acceptiunea de astazi , statistica face parte din randul disciplinelor care studiaza fenomenele intr-o viziune sistemica , la nivel micro, mezo si macroeconomic, static si dinamic, studiul realizandu-se atat asupra ansamblului fenomenelor si proceselor economice si sociale cat si a structurilor acestora, tinand seama de factorii care actioneaza variabil in timp si spatiu si de modul de asociere.
Forma cea mai veche a statisticii o reprezinta inregistrarea numerica a unor fenomene care dateaza de peste partu milenii. Ele se realizau , de regula , sub forma unor inregitari izolate cerute de necesitatile practice din vremea respectiva. Aceste forme de evidenta ce pot fi asimilate conceptelor statisticii de azi au servit unor scopuri fiscale , demografice ., militare sau administrative cu titlu de exemple putand fi considerate: inventarierea (din doi in doi ani) a animalelor, pamantului in Egipt si materialelor necesare construirii piramidelor (2650-2190 i.e.n.);anchetele si recesnsemintele din vremea Imperiului roman(census);polisurile in Grecia antica etc. Situatii asemanatoare se intalnesc in Dacia, in special, dupa ocuparea ei de catre romani .Administratia romana a organizat in Dacia , servicii speciale de evidenta numite "tabularium " si cre se refereau la evidenta populatiei , productiei si consumului. Se observa ca toate aceste inregistrari stataistice au izvorat dintr-o necesitate practica si se referau cu prioritate la populatie, terenuri agricole, fiscalitate si serveau unor scopuri imediate. Ele se pot atribui unor concepte si procedee statistice care au fost definite mai tarziu, pe masura conturarii statisticii ca disciplina independenta , mai ales ca la acea epoca este dificil sa se faca o diferenta fata de celelalte metode de evidenta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Etapele Evolutiei Statisticii in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!